Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 1 milyon yeni buluş geliyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye’de 21. yüzyıl standartlarında markalaşma ve patent almanın önemini kavrayan birçok sektör ve işletme, rakipleriyle rekabet etmek vemarkalaşma süreçlerini tamamlamak için çalışıyor. Girişimciler ve şirketler buldukları fikrin ve ürünün değerini anladı, şimdi sıra gençlerde. Gençlerin bilime, teknolojiye ilgi duyması ve düşünce ürünleri geliştirmelerinin teşvik edilmesi amacıyla çalışmalar ilköğretimdöneminde başlatılmaya başladı. Gelecek yıllarda bu konudaki bilincin gençlerle birlikte yetişmesiyle daha da artması, patente ilgide yüksek artış yaşanması planlanıyor. Patentte hedefse 10 yıl içinde bir milyon patente ulaşmak.

        LİSE VE ÜNİVERSİTELERİN İLGİSİ ARTTI

        Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, enstitünün sınaimülkiyet bilincinin kamuda yaygınlaştırılması çalışmalarına paralel olarak, tüm kesimlerden alınan artan sayıdaki yerli başvuruların içinde, lise ve dengi okullardan yapılan patent ve faydalımodel başvurularının da bulunduğunu söylüyor.

        Asan, TPE olarak bu kapsamda kamuoyunu bilinçlendirmek için başta üniversiteler ve sanayi - ticaret odaları olmak üzere kurumlarla işbirliği içinde olduklarını belirtti ve ekledi: “Ülke genelinde seminer, sempozyumve konferanslar düzenlemekte, orta öğretim kurumları ile oluşturduğumuz etkinliklerle de gençler arasında sınaimülkiyet bilincinin oluşturulması çalışmalarında bulunuyoruz”

        Türk Patent Enstitüsü, gençlerin bilime, teknolojiye ilgi duyması ve düşünce ürünleri geliştirmelerinin teşvik edilmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ve İlköğretim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediği bir etkinlikle 6. 7. ve 8. sınıflarda okutulan “Teknoloji ve Tasarım Dersi” kapsamında öğrencilerin yaptıkları çalışmaları değerlendiriyor. Asan, 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen sergiye olan ilginin her geçen sene arttığını ve sergilenen çalışmaların niteliklerinin de yükseldiğini söylüyor. Ayrıca Teknoloji ve Tasarım dersi kapsamında Ankara’daki ilköğretim öğretmenlerine ve öğrencilerine gerek TPE’de gerekse ilköğretim okullarında seminerler veriliyor. Asan, yapılan tüm bu aktivitelerle ilgili şunları söylüyor: “Potansiyel buluş sahibi olarak gördüğümüz gençlerimiz patent konusunda bilinçlendirilmekte ve ilerleyen yıllarda yerli patent sayısında çok daha fazla artışlar kaydedilmesi yönünde beklentilerimiz artıyor”

        BULUŞU BUL, BAŞVUR VE ONLİNE TAKİP ET

        Ülkemizde patent konusundaki başvurular direkt Türk Patent Enstitüsü’ne yapılabiliyor isteyen özel patent danışmanlık hizmetlerini de tercih edebiliyor. Patent başvurusunda birçok kural var, örneğin başvuru yapacağınız konu bir problemin çözümünde işe yarayan teknik özellikleri olan yeni bir buluş ise Patent ya da Faydalı Model Başvurusu’nda bulunulabiliyor. Başvuru ayrımları bunlarla da sınırlı değil bir ürünün dış görünüm özellikleri korunmak isteniyorsa Endüstriyel Tasarım Başvurusu, yöreye özgü bir ürüne ilişkin tescil talebi varsa Coğrafi İşaret Tescili Başvurusu yapılabiliyor. Başvuru süreci adım adım internet üzerinden takip edebiliyor

        ÇEVRECİ ÜRÜNLER PATENTTE ÖNE ÇIKTI

        Türkiye’de en çok patent başvurusu yapan sektörleri mobilya ve makine olarak sıralayan Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu, özellikle ev ürünleriyle ilgili patent başvurularında her sene önemli bir yoğunluk yaşandığını da vurguluyor. Çavuşoğlu, “Son dönemde özellikle çevreci enerji üretim tekniklerinde önemli çalışmalar yapıldığı başvuru oranları ile kendini göstermekte. Bunun yanında alternatif ısıtma sistemleri ile ilgili de önemli bir artış olduğunu söyleyebiliriz” diyor.

        1 MİLYON PATENT HEDEFİ

        Çavuşoğlu, günümüzde Ar-Ge ve Ar-Ge’nin öneminin farkına varmaya başlayan firmaların tüketici ihtiyaçlarını kolaylıkla belirleyerek etkin buluşlar ortaya koyabildiklerini vurguluyor. 2010’da 6 bin 500 yerli patent başvurusu yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, bu sayının gelişmiş ülkelerin milyonları bulan patent başvurularının yanında çok az gibi göründüğüne ancak 1995’den bu yana başvuruların 35 kat arttığına dikkat çekiyor. Çavuşoğlu, “Bir buluş yapmak için dahi olmaya değil doğru stratejiye ihtiyaç var. Türkiye 10 yılda 1 milyon patent hedefine ulaşabilecek. Son yıldaki artış bunun en önemli göstergelerinden biri zaten” diye konuşuyor.

        Patent sahibine kazanç olarak dönüyor

        Patenti olan ya da olmayan bir buluş için üretim yapılabilir. Ancak, patentli bir buluş, buluş sahibinin izni olmadan başkaları tarafından üretilemez, satılamaz, ihracatı- ithalatı yapılamaz. Patentli bir ürün hakkında başvuru sahibinden izin alınmadan yapılan faaliyetler için cezai yaptırımlar var.

        Patentin sağladığı avantajları:

        Özel haklar: Patentler, sadece patent sahibine özel olan, başvuru tarihinden itibaren 20 yıl boyunca buluşun kullanımı, üretilmesi ve satılması ile ilgili haklar sağlıyor

        Pazarda güçlü yer: Elde edilen bu özel haklarla, başkalarının buluşu ticari anlamda kullanmasını engelleyebilir, rekabet gücünü artırıyor.

        Yatırımların kara dönüşmesi: Gelişmiş ürünler üretmek için ciddi miktarda zaman ve para yatırımı yapılıyor. Patent koruması ile sağlanan özel haklarla harcamalar kâra dönüştürülebiliyor.

        Buluş için lisans ve devir anlaşması yapabilme fırsatı: Buluşunuzu kendiniz üretmek istemiyorsanız, başka bir firmayla lisans ya da devir anlaşması yaparak gelir elde edebilirsiniz.

        GAZETE HABERTURK- HT KARİYER

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ