Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil ‘Saab’reden iki Çinli şirket muradına erdi - Otomobil Haberleri

        İflasın eşiğine gelen İsveçli Saab, mayıs ayından bu yana süren müzakereler sonucunda 100 milyon Euro’ya (141.8 milyon dolar) Çinli oluyor.

        Saab’ın sahibi Swedish Automobile şirketin yüzde 100 hissesini Pang Da ve Youngman’e satmak için mutabakata vardı. 15 Kasım’a kadar geçerli anlaşmanın nihayete ermesi için Çinli yetkililer ve Swedish Automobile hissedarları tarafından onaylanması gerekiyor.

        Youngman ve Pang Da, temmuzda Swedish Automobile’in yüzde 53.9 hissesini 338 milyon dolara almak için bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzalamış, ancak Swedish Automobile anlaşmadan vazgeçmişti.

        İki şirket sadece Saab için 21.9 milyon Euro önermişti. Uzun süren müzakereler sonunda Çinli şirketler tekliflerini 5 katına yükseltti ve anlaşma sağlandı.

        TÜRKİYE İSTEMEDİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil isteğinin ardından Saab’ın satın alınması önerisi gündeme gelmiş ancak Sanayi Bakanı Nihat Ergün “Türkiye’de kaç tane Saab görüyorsunuz. Markalaşmasını oluşturamamış bir markanın satın alınması fayda sağlamaz” diyerek bu fikre karşı çıkmıştı.

        BATILI MARKALAR DOĞU’NUN ELİNDE

        Küresel kriz Çin ve Hindistan’ın zor durumdaki Batılı markaları satın alarak otomobil pazarındaki ağırlığının artmasına yol açtı. 2009’da General Motors’un Hummer markası 150 milyon dolara Sichuan Tengzhong’a, 2010’da da İsveçli Volvo 1.5 milyar dolara Geely’ye satılmıştı. Çinliler daha önce de İngilizlerden MG-Rover’i satın almıştı. Öte yandan Hintli Tata da Jaguar’ı bünyesine katmıştı.

        GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ