Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Yüksek vergiyi duyan yeni otomobile koştu! - Otomobil Haberleri

        Çevreyi kirleten eski model motorlu taşıtlar için mevcut uygulamanın aksine daha fazla vergi öngören "karbon emisyonu"na dayalı sisteme geçilmesi amacıyla çalışma başlatılması, kullanılmış otomobil talebini sil baştan değiştirdi.

        Piyasada bugüne kadar fiyatı ve vergisinin az olması dolayısıyla yoğun talep gören "düşük modelli" araçların yerini artık yüksek modeller almaya başladı. Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, Türkiye'de motorlu taşıtların vergilendirilmesinde araçların "silindir hacmi (beygir gücü) ve yaşı"nın esas alındığını söyledi.

        Aracın gücü arttıkça Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) miktarının da yükseldiğini ancak yaş fazlalaştıkça bu miktarın azaldığını belirten Hazar, Maliye Bakanlığının bir süredir emisyona dayalı vergilendirme sistemine geçilmesi yönünde çalışmalar yaptığını hatırlattı. Söz konusu çalışmaların yansımalarının şimdiden piyasada hissedilmeye başlandığına dikkati çeken Hazar, şöyle devam etti: "Çalışmanın çerçevesi henüz netleşmemekle birlikte 'yaşlı araçların daha fazla vergilendirileceği' kaygısıyla hareket eden vatandaşlar artık yüksek modelli araçlara ilgi göstermeye başladı. Piyasada bugüne kadar satış fiyatı ve vergisinin az olması nedeniyle yoğun şekilde talep gören 'düşük modelli' araçların yerini artık yüksek modeller aldı. Eskiden 10 yıl ve altındaki modele sahip otomobiller ilgi görürdü. Şimdi ilginç ve dikkat çekici bir şekilde 3-5 yıllık araçlar, yani yüksek modeller talep görüyor."

        "KUŞ SERİSİ" DE NASİBİNİ ALDI

        Hazar, üretimi yıllar önce durmasına rağmen, şimdiye kadar talep sorunu yaşamayan ve "kuş serisi" olarak bilinen "Doğan", "Şahin" ve "Kartal" otomobillerin de bu durumdan nasibini aldığını anlattı. Son dönemde bu araçların satışında da azalma kaydedildiğini dile getiren Hazar, kullanılmış otomobil arayan vatandaşların, en çok yakıt tasarrufu sağlayan düşük beygir gücüne sahip ve az vergi ödeyecekleri taşıtlara ilgi gösterdiğini bildirdi. Rasim Hazar, motorlu taşıtlarda vergi konusunun çok belirleyici olduğunu, kimsenin 5-7 bin liraya satın aldığı bir otomobile sıfır araç kadar ya da daha fazla vergi ödemeye yanaşmayacağını aktararak, bundan dolayı tüketici eğiliminin şimdiden etkisini hissettirdiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ