Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yeni pasaportlar yeniden değişecek - Turizm Haberleri

        Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, yeni pasaportlar konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Schengen uyumlu yeni pasaportlar konusunda AB ile bir proje hazırlamış olduğunu, bu projenin uygulamasının devam ettiğini, yakında da yeni pasaportlar için ihaleye çıkılacağını anlattı.

        Yeni pasaportu, “çipi kendi içinde olan, içinde parmak izi ve diğer bilgilerin yer aldığı pasaport" olarak tarif eden Koru, “Beş sene önce değişen pasaportlar AB'ye uyumlu denmişti. Şimdi neden yeniden pasaport değişiyor?" sorusuna ise, “O pasaportlar 5 sene önceki güvenlik sistemine göre hazırlanmıştı. Güvenlikle ilgili, sadece Avrupa'da değil, tüm dünyada çok daha üst standartlar geldi. Yeni pasaportlarımız ile bazı Avrupa Birliği üyelerinden ile daha yüksek güvenlik standartlı pasaportlara sahip olacağız" diye konuştu. Koru, pasaport cüzdan ücretlerinin de vatandaşlar tarafından ödeneceğini söyledi.

        VATANDAŞLARIN SADECE YÜZDE 10'U PASAPORTLU

        Diplomatik kaynaklar, Türkiye'de vatandaşların yaklaşık yüzde 10'unun pasaport sahibi olduğuna ve yurtdışına seyahat ettiklerine dikkat çekiyorlar. Diplomatlara göre, AB ile zorlu süreçten sonra gerçekleştirilecek vize muafiyeti, bu yüzde 10'luk vatandaş diliminin AB'ye kolay kısa süreli seyahat yapabilmesine olanak sağlayacak. Bir Türk yetkili, “Vize muafiyeti psikolojik bariyerin aşılması anlamına geliyor" derken, bir AB diplomatı da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Türk vatandaşlarına vize muafiyeti, en çok vize için hali hazırda başvuran, belge sunan, gerektiğinde kuyruk bekleyen pasaport sahibi olan Türk vatandaşlarının işini kolaylaştıracak. Vatandaşlar, Avrupa ülkelerine kısa süreli turistik ya da iş bağlantısı yapma seyahatlerinde, vizesiz yolculuk yapabilecekler."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ