Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Ayvalık istiridye mantarı üretiminden sevindirici sonuçlar aldı - Turizm Haberleri

        Ayvalık'ın Altınova beldesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın deneme maksatlı başlattığı istiridye mantarı üretiminden sevindirici sonuçlar alındı.

        10 üreticiye birer çadır sera kurulduğunu belirten Ayvalık İlçe Tarım Müdürü Yusuf Aygün, "Bu türler kayın mantarı olarak da biliniyor. Devlet projesini hazırlayan üreticimize yardım ediyor. Mantarların tohum ve üretildiği kompostları üreticiye ücretsiz temin ediliyor. Her türlü teknik destek sağlanıyor, tohumlar ise Denizli'den getirtiliyor"dedi.

        ÇADIRLARDA İSTİRİDYE MANTARI ÜRETİLDİ

        Aygün, "Altınova beldesinde yüzer metrekarelik 10 sera çadır kurduk. Çadırlarda klimalar sayesinde 16 derecelik sabit ısıda istiridye mantarı üretiliyor. İlk hasat alındı ve tüketicilerden büyük talep gördü. Üretici, çadırından her biri ikişer ton olmak üzere 4 hasat yapacak. Yılda 8 ton ürün alacaklar. Kilosunu 5-6 lira arasında satarak yılda tahmini 40 bin lira gelir elde edecekler. 10 üreticinin toplam geliri ise 400 bin lirayı bulacak" şeklinde konuştu.

        Bitkisel bir üründe en yüksek protein oranının istiridye mantarlarında bulunduğunu ifade eden Aygün şunları söyledi:

        "Tadı da diğer kültür mantarlarından çok daha farklı ve lezzetli. Mantarların üretildiği kompostları ilçe dışında getiriliyor. Ancak yakında Güney Marmara Kalkınma Ajansı'na (GMKA) bir proje sunarak Ayvalık'ta hazırlamayı planlıyoruz. Böylece maliyet daha da düşecek. Elektrik maliyetini azaltmak için bir rüzgar türbini kurmayı da düşünüyoruz. Mantar yetiştiriciliğinin ilçede yaygınlaşacağına inanıyorum."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ