Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Emrullah İşler: Başkanlık sistemiyle darbeler dönemi sona erecek

        Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, seçim çalışmaları sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.7 Haziran seçimlerinde AK Parti olarak yeni anayasa ile başkanlık sistemi taahhüdünde bulunduklarını belirten İşler, "Muhalefet partileri başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Çünkü başkanlık sisteminde ne CHP ne de MHP kendi adayını başkan seçtiremeyeceğini biliyor" dedi.

        "DARBE DÖNEMİ KAPANACAK"

        Türkiye'de uygulan parlamenter sistemle 10 yılda bir darbelerin yaşandığına dikkat çeken İşler, "Başkanlık sistemi ile birlikte başkan çok güçlü olarak seçilecek. Vesayet sona erecek. Darbeler dönemi kapanacak" diye konuştu.İşler, şöyle devam etti:

        2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkarılan anayasal kriz sonrasında cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi sağlanarak, cumhurbaşkanlığı makamı vesayetçi misyondan arındırılmıştır. Ancak doğrudan halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı ile başbakanın siyasal sistem içindeki yetki ve görev paylaşımı, yeni bir düzenlemeyi zorunlu kılmaktadır. Mevcut sistem, cumhurbaşkanı ve başbakanın farklı siyasi geleneklerden gelmeleri durumunda kriz üretme potansiyelini taşımaya devam etmektedir. Bu nedenle başkanlık sistemi zorunluluk haline gelmiştir.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ