Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul "Trafikte bu yıl daha az rahatlama olacak"

        Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, yaptığı açıklamada, İstanbul'da trafiğin 2014-2015 eğitim-öğretim döneminin yarın sona ermesiyle rahatlayacağını söyledi.

        Trafiğin azalmasına hem şehir dışına çıkacak vatandaşların hem de trafikten çekilecek servis araçlarının katkı sağlayacağını belirten Ilıcalı, İstanbul'daki 50 bin servis aracının 17 bininin okul servisi olarak çalıştığını kaydetti.

        Prof. Dr. Ilıcalı, "Servis araçlarının gün içerisinde gidiş gelişleri oluyor. Ayrıca park ihtiyaçlarını genelde yol kenarlarına yaparak, bir şeridi kapatıyorlar. Bu nedenle bu araçlar hem dururken hem hareketliyken şehir trafiğini ciddi manada etkiliyor. Bu araçların, eğitim döneminin sona ermesiyle trafikten çekilmesi, belli bir süre de olsa şehir trafiğini olumlu etkileyecek" diye konuştu.

        "BU YIL DAHA AZ RAHATLAMA OLACAK"

        İstanbul'da kayıtlı 1,5-2 milyon aracın en az yarısının seyir halinde olduğunu vurgulayan Ilıcalı, şu bilgileri verdi:

        "Yazın araç sayısında yüzde 25 azalma gerçekleşir. Zaten şu anda bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi kameralarına bakıldığında, trafikte bir seyrelmenin olduğu görülebiliyor. Bu seyrelme, okulların tatil edilmesinin ardından, bir hafta boyunca artarak devam edecek. Ama bir sorun var. İstanbullular bu keyfi, bu yıl tam olarak yaşayamayacak. Çünkü ramazan tam yaz ortasına denk geliyor. İstanbul inanç turizmi açısından önemli bir şehir olduğu için ramazanda çok sayıda insan geliyor. Bunların büyük bölümü kendi araçlarıyla geliyor. Bu nedenle her yıl yaz aylarında trafikte yaşanan rahatlamada, bu yıl bir azalma görülebilir."

        "KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİR"

        Toplu taşıma araçlarının seferlerinde bir değişiklik beklemediğini kaydeden Ilıcalı, çünkü bu seferlerin zaten ulaşım taleplerine göre ayarlandığını söyledi.

        İstanbul'da insanların trafikte yaşadıkları mevsimlik rahatlamanın kalıcı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ilıcalı, şöyle devam etti:

        "Bu nedenle geleceğe dair trafik yatırımlarının aksatılmaması gerekir. Şu anda seçimden yeni çıkan ülkede vatandaşlar bir koalisyona 'evet' dedi. İstanbul'un 2019 sonrası 430, 2023 sonrasında ise 776 kilometre raylı sisteme ihtiyacı var. Bu nedenle koalisyonu kim kurarsa kursun, bunu öncelik olarak görmeli. İstanbul'un gelecekte trafiğin durma noktasına gelmemesi için bu tür yatırımlar şart. Türkiye'nin ve İstanbul'un uluslararası unvanını koruması buna bağlı. Bu ana reçete sağlanmadıkça, yaz aylarında bu kadar araç azalmış ya da artmış bunlarla olmaz. Bu nedenle siyasal destek çok önemli, hükümette kim olursa olsun bunu göz önünde bulundurması lazım."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ