Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'li Purçu'dan kentsel dönüşüm isyanı: Biz de insanca yaşamak istiyoruz

        GAZETE HABERTÜRK

        Meclis'te Roman kökenli vatandaşların sorunlarını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, TBMM’de 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı gündem dışı konuşmada, 92 yıldan bu yana ilk defa Roman kökenli bir vatandaş olarak kürsüye çıktığını belirterek, bunu “Tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

        Roman vatandaşların yüzde 75’inin okula gitmediğine ya da devam edemediğine dikkat çeken Purçu; barınma, eğitim, sağlık gibi pek çok sorunları olduğunu söyledi ve Meclis’in buna duyarlılık göstermesini istedi.

        Çadırda yaşayan Roman ailelerin fotoğraflarını gösteren Purçu, kentsel dönüşüm adı altında mahallelerinin ellerinden alındığını söyledi. Purçu, “Roman mahallelerinde yerinde dönüşüm yapılsın, sosyal alanlarıyla beraber yapılsın. Biz de insanca yaşamak istiyoruz” dedi. Purçu, Roman vatandaşlara yönelik eylem planı yapılmasını da istedi.

        CHP’DEN ALEVİ RAPORU

        CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Alevilere Yönelik Güncel Hak İhlalleri Raporu” hazırladıklarını ifade etti. Yarkadaş, 7 Haziran ile 1 Kasım tarihleri arasında farklı illerde Alevi yurttaşların 25 evinin işaretlendiğini, 11 mezara ve 3 heykele saldırıldığını, Alevi sivil toplum kuruluşu yöneticilerine 4 silahlı saldırıda bulunulduğunu aktararak, Alevilerin kendilerini rahatlıkla ifade edebileceği siyasal ortamın bir an önce oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ