Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ömer Çelik'ten açıklamalar

        HABERTURK.COM

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı.

        İşte Çelik'in açıklamasından satırbaşları:

        Yeni anayasa toplumsal barışın güçlendirilmesine, insan hakları düzeninin tam olarak kurulmasına dönük olarak tüm bunları kapsayacak mantıkla ele alınmalıdır. Tartışmalar otokrasi üzerinden yapılıyor. Denenmemiş bir sisteme otorite deniyor. Ancak elimizde de çoğu kez tökezlemiş bir parlamenter sistem var. Oturalım önerileri tartışalım. Rejim değil bir sistem tartışması yapıyoruz.

        AVRUPAYA VİZESİZ SEYAHAT

        Ekim ayında vizesiz seyahat uygulamasının yürürlüğü girmesini bekliyoruz.

        "CİZRE'DEKİ YARALILAR" İDDİASI

        Kimsenin sağlık hizmeti alması engellenmez. Yaralıların kim olduğuna bakılmaksızın çalışılıyor. Önümüzde sorunlu bir tablo var. Belli yerlerden cenazelerin alınması ile ilgili bir girişim olduğunda elimizden geleni yapıyoruz. Yalnız alınan cenazeler bile propaganda amaçlı bir yerde bekletilliyor, defnedilmiyor. Ambulanslara sürekli olarak ateş açılıyor. Birilerinin cenazeleri veya yaralıları terörist faaliyetlerin parçası yapmasına izin veremeyiz. Bize gelen her ihbarı anında değerlendiryoruz. Belli odaklar yaralıları ve cenazeleri terör propagandasına dönüştürmeye çalışıyor. Bunu kınıyoruz.

        CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

        Büyük bir iki yüzlülük sergileniyor.İnsan seli Türk sınırlarına dayanmış durumda. Halep bombalandı 70 bin kişi Türkiye sınırında. Cenevre'de görüşme yapayım, Suriye'de uçaklarla bombalamaya devam edeyim samimiyetsiz biryaklaşımdır. Ortaya çıkan tabloda muhalifler de biz de tepkliliyiz. Bombaların altında hiçbir barışı konuşamazsınız. Suriye'de birlik hükümeti katliama meşruiyet kazandırmaktadır. Esad'ın kalıcılığı üzerinden müzakere süreci gayrimeşru kılar. Süreç devam edecekse bombalamalar durmalıdır. Bizim Suriye Kürtlerinin kazanımlarına karşıymışız gibi bir yaklaşım oldukça yanlıştır. Onlar kimsenin gündeminde değilken biz bu talebi iletmiştik. Buradaki PYD meselesinde şunu görelim, PYD ilk önce lejyoner bir grup gibi kullanıldı. O zamnki uyarılarımıza bakınız. Burada kanton oluşturmak diğer etbnik gruplarının haklarını gasp anlamına gelir. PYD'nin silahlarını PKK'nın kullandığı açıktır. PYD diğer Kürt gruplarını dışlamaktadır. PYD Esad güçlerinin yanında oturur, onunla birlikte hareket ettiği çok açıktır.

        TÜRKMENLER

        Türkmenlerin masadaki yerlerini hakettikleri şekilde almaları Türkiye'nin en büyük hassaiyetidir. Fırat'ın batısını yakınen takip ediyoruz. PYD ile ilgili bazı iddialar var bunları da takip etmekteyiz. İnşallah bütün bu sorunlar giderilir ve Cenevre-3 Suriye'ye barış getirecek bir netice ile tarihteki yerini alır diyoruz.

        SORU-CEVAP

        Rusya'nın gözlem uçuşu

        Söz konusu uçuşlar 27 ülke tarafından imzalanmış bir anlaşma çerçevesinde ortaya çıkıyor.Anlaşma 1992'den bu yana var. Bu gözlem uçuşları yapılırken rotanın belirlenmesi konusunda ev sahibi ülkenin bir insiyatifi var. talep edilen rota Suriye sınırından yatay geçen ve Hatay'a kadar giden bir tora. Buna mücbir sebeplerle izin verilmesi söz konusu değil. Rusya ile aramızda sıcak ve taze bi kriz var. Bir açık saha anlaşması gereği yapılacak gözlem uçuşu ne manaya geleceği ve bu kadar spekülatif bir uçuşun ne manaya geleceğini uluslararası kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

        Bölge için master plan

        Bütün toplum kesimlerini duyarlılığa davet ediyoruz. Hepimiz bu ülkenin çocuklarıyız, evlatlarıyız. STK ve sanatçıların dayanışma içinde olması çok önemli. Buna entegre bir strateji diyebiliriz. Oradaki insanlarımızla dayanışma günü bugündür.

        Çözüm süreci

        Bugün vatandaşlarımıza musallat olan PKK'dır. Kamu düzeni sağlananana kadar bu tip kavramlar şu an gündemimizde değil. "Masaya dönelim" demek, teröristlerin yeni mevziler kazanmasına imkan sağlamak olduğunu biliyoruz. Kamu düzeni sağlanacak biz ne yaptığımızı biliyoruz.

        Terörle mücadele

        Süreçlerin sadece bir tane muhattabı yok. O bölgeye de gittiğimiz zaman teröre destek vermeyen herkesi muhattap kabul ediyoruz.

        Barzani'nin bağımsızlık mesajı

        Bugünün meselesi, yeni suni kriz alanları oluşturmak değil. Meseleyi bir devlet meselesi olarak ortaya koymamak lazım. Yeni devletçikler ve suni kriz alanları oluşturmak doğru değil. Yeni refah bütünleşmeleri üzerinde kafa yorulması gerektiğini düşünüyorum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ