Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Dilek Doğan davası olaylı başladı

        Serdar KULAKSIZ -Ceylan SEVER / İSTANBUL

        Fotoğraflar: Sinan BİLGENOĞLU -Akıncan ABADAN

        Terör örgütü DHKP-C'ye yönelik düzenlenen operasyon kapsamında Sarıyer Armutlu'daki evlerinde 24 yaşındaki Dilek Doğan'ı vurarak öldürdüğü iddia edilen özel harekat polisi Y.M. hakim karşısına çıktı. Sanık polis memuru, "Ben ateş etmedim. MehmetDoğan'la arbede de silahıma basacak durumum yoktu. Bir insanın ölmesine üzüldüm. Aileye başsağlığı diliyorum" dedi.

        İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen ilk duruşmada 'Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçundan 20 yıldan 26.5 yıla kadarhapsi istenen tutuksuz sanık polis memuru Y.M. ile Dilek Doğan'ın babası Metin Doğan, annesi Aysel Doğan ve ağabeyi MehmetDoğan hazır bulundu. Çok sayıda avukat ve izleyicinin de katıldığı duruşmayı Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay Barosu Başkanları ile İstanbul Barosu'ndan gözlemciler de izledi. Anne Doğan, sanık polis memurunu karşısında görünce "Dileğim. Annem, yavrum" diyerek feryat etti.

        SANIK POLİS: BAHÇEDE 3 KİŞİ OTURUYORDU

        İddianamenin okumasının ardından ifadesi alınan sanık polis Y.M, Şırnak'tan İstanbul'a geldiğini, olay gecesi operasyon olacağı için emniyete çağırıldıklarını, bir brifing verildiğini ve Hatice Ruken Kılıç isimli canlı bomba olduğu söylenen kişinin aranacağının bildirildiğini anlatarak, kendilerine kendilerine arama yapılacak adresin verildiğini kaydetti. Arama yapılacak eve saat 04:10 sıralarında geldiklerini, bahçede 3 kişinin oturduğunu söyleyen Y.M., "Bunlardan biri, Dilek Doğan'ın ağabeyi Mehmet Doğan'dı. Arama yapacağımızı söyledik. Evde anne babasının olduğunu, annesinin hasta olduğunu, onları uyandırmak istediğini söyledi. Ben de insani olarak düşünüp kabu ettim. İçeri girdiğimizde anne babanın dışında odadan bir bayan çıktı. 'Hani evde sadece annen baban vardı bu kim' diye sordum. Ağabey Mehmet Doğan 'Yalan söyleme. Ben sana öyle demedim' diye tepki gösterdi" diye konuştu,

        HAKARETLERİ SÜREKLİ DEVAM ETTİ

        Dilek Doğan'ın kendilerine 'galoş giyin' dediğini belirterek, şunları kaydetti: "'Operasyonel ekibiz. Galoş giymeyiz. Ama arama yapacak arkadaşlar galoş giyecek' dedim. Dilek Doğan'la bundan başka bir diyalogum olmadı. Bu sırada Mehmet Doğan hakaretlerine sürekli devam etti.Mehmet Doğan'ın arama yapan polislere doğru hareket ettiğini görünce onu durdurmak istedim. Silahın namlusundan ve dipçiğinden tutarak Mehmet Doğan'ı anne ve babasının yanına doğru itmeye çalıştım. Dilek Doğan sol tarafımdaydı. Mehmet Doğan silahıma hamle yapınca silahımı kaptırmamak için geri hamle yaptım. O sırada bir patlama sesi duydum. İlk aşamada benim silahımın patladığını bile anlamadım."

        AİLEYE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

        Bu sözleri duruşma salonunda bulunanlar tarafından tepkiyle karşılanan Y.M. "Ben ateş etmedim. Mehmet Doğan'la o arbede de silahıma basacak durumum yoktu. Bir insanın ölmesine üzüldüm. Aileye başsağlığı diliyorum" dedi. Dilek Doğan'ın vurulmasının ardından hastaneye götürmek için de elinden geleni yaptığını söyleyen Y.M, "Ama beni engellediler. Ne bulduysalar üstümüze attılar. Yaralanan arkadaşlarımız da oldu. Biz de olayın daha fazla büyümemesi için yaralıyı da sivil bir araçla hastaneye götürdüklerini görünce olay yerinden ayrıldık" diye konuştu.

        HER ZAMAN TETİKTE BEKLERİZ

        Mahkeme Başkanı Nimet Demir'in, "Evde güvenli ortamı sağladıktan sonra neden silahın emniyetini kapatmadın" sorusu üzerine Y.M.,"Özel harekatçılar olarak silahlı ya da bombalı saldırıların olma ihtimali bulunan yerlere gideriz. Nereden ne zaman ne geleceğini bilemeyiz. Bunun için de her zaman tetikte bekleriz" yanıtını verdi.

        GALOŞ GİY DEDİ DİYE KİMSEYİ VURMAM

        Avukatların "Daha önce birini vurdunuz mu? sorusu üzerine de "26 yıllık polisim. Emekliliğime çok az kaldı. Emeklilik hayalleri kurarken bunlar oldu. Ben kimseyi vurmadım. Hakkımda adli ya da idari tek bir dava bile yoktur. 'Galoş giy' dedi diye silahımı çekip kimseyi vurmam. İnsanlığa sığmaz. Bizim de annemiz var" diye konuştu. Kameradaki 'kelepçe getirin' sesleri hatırlatılan Y.M. "İlk önce yaralanın durumuna baktım. Daha sonra arkadaşlarıma hemen 112'yi aramalarını söyledim. Patlamaya neden olan Mehmet Doğan'ın da gözaltına alınmasını söyledim" dedi.

        ANLATTIKLARI DOĞRU DEĞİL

        Baba Metin Doğan ise sanığın anlattıklarının hiçbirinin doğru olmadığını öne sürerek, "Sanığın 'ben sana ne dedim' diyerek kapıya gelmesiyle silahın patlaması bir oldu" dedi. Ağabey Mehmet Doğan ise "Niyetim engellemek olsa polisleri kapıdan sokmazdım" diyerek "Herhangi bir tartışma yaşanmadı. Polislere hiçbir zaman hakaret etmedim, hiçbir şey yapmadım. Doğrudur Ankara'daki olayları eleştirdim. Sanık beni susturmak için hızlı geldi. Koridora gelir gelmez silah patladı. Dilek vurulunca biz kendimizi kaybettik" şeklinde konuştu.

        ANNE: KEŞKE BANA ATEŞ ETSEYDİ

        İKİ KİŞİ DURUŞMA SALONUNDA OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

        Dilek Doğan'ın öldürülmesiyle ilgili davada avukatların, sanık polis memurunun tutuklanması yönündeki talebi reddedilince iki kişi duruşma salonunda oturma eylemi başlattı.

        GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

        Duruşma öncesinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşma öncesi adliye önünde gösteri yapmak isteyen gruplara polis müdahale etti. İki müdahalede toplam 35 kişi gözaltına alındı. Duruşma salonu önüne konulan bariyerlerde de güvenlikçilerle avukatlar arasında gerginlikler yaşandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ