Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Bağdat Caddesi'nde hız canavarları durmuyor

        ESRA BOĞAZLIYAN - GAZETE HABERTÜRK

        Bağdat Caddesi’ndeki ölümlü kazalar hız canavarlarını durdurmaya yetmiyor. Geceleri ralli pistine dönen cadde’de uygulanan ‘hız koridoru’nun işe yaramadığı ortada... Çevre sakinlerinden “yeter artık” şikâyetleri yükselirken, dün sabaha karşı bir gencin spin atarak ortalığı birbirine katması acilen radikal tedbirler alınması gerektiğini ortaya koydu.

        İstatistiklere göre, İstanbul’da her gün yaklaşık 145 kaza meydana geliyor. Bu kazaların çoğu da sürücü hatalarından kaynaklanıyor elbette. Kırmızı ışıkta geçmek, hız yapmak, hatalı sollamak kaza nedenlerinde başı çekiyor. Özellikle de aşırı hız, ölümlü kazaların en önemli sebeplerinden...

        Gün içinde trafik sıkışıklığından hız yapacak şartlar gelişmese de geceleri kentin birçok caddesi ralli pistine dönüyor. Başta Bağdat Caddesi olmak üzere Barbaros ve Büyükdere caddelerinde spin atan, yarış eden, tehlikeli hareketler yapan gençler hem kendilerini hem başkalarını riske atıyor, ölüme sürüklüyor. Özellikle Bağdat Caddesi, neredeyse her gün bir faciaya sahne oluyor lüks araçlarla yapılan hız yüzünden.

        SADECE 200 TL CEZA

        Daha geçen hafta, 2 dakika arayla 2 kişi can verdi. Bu trajik olayların ardından da caddenin güvenliği bir kez daha gündeme geldi, tartışıldı. Peş peşe yananan bu iki kazanın ardından Bağdat Caddesi’nin güvenliğini masaya yatırıp uzmanlara sormuştuk hatırlarsanız “Ne yapmak gerekiyor?” diye.

        Trafik ve yol güvenliği uzmanları da hız kesici bariyerlerin ve cezaların artırılmasını önermişti. Aslında Bağdat Caddesi’ndeki aşırı hızı engellemek için yaklaşık 3.5 ay önce ‘hız koridoru’ kurulmuştu. Bu sistem hayata geçtikten sonra da 7 bin 713 kişiye aşırı sürat cezası kesildi. Ancak görünen o ki hız koridoru da çare olmadı. 199 ila 412 TL arasında değişen cezaların Bağdat rallisini önleyemediği aşikâr. Bakın dün sabaha karşı yine hareketli dakikalar yaşandı.

        DHA’nın haberine göre; saat 04.30 sıralarında caddede lüks aracıyla son sürat ilerleyen bir sürücü, yaptığı hız yetmiyormuş gibi bir de aracın arka tarafını farklı yönlere savurma yöntemi olarak bilinen spin atmaya başladı. Caddede aniden sağ şeritten sol şeride geçerek tehlikeli manevralar yapıp zikzak çizerek ilerledi.

        Otomobilin tehlikeli ilerleyişine tanık olanlar polise peş peşe ihbarda bulundu. Polis de sürücünün peşine düştü. Dün öğle saatlerinde, sürücünün yakalanıp emniyete götürüldüğü, ehliyetine el konulduğu ve 199 TL para cezasına çarptırıldığı haberi geldi... Bu olay, sadece kameralara yansıyan. Şikayet Hattı okuyucuları, her gece, özellikle de hafta sonları sabaha kadar rallinin devam ettiğini söylüyor.

        Peki hız koridoruyla ya da 200 TL’lik cezayla hızın önlemediği bu kadar açıkken Bağdat Caddesi’yle ilgili neden daha radikal kararlar alınmıyor? Kenti yönetenlere sesleniyorum... Adım başına hız kesici mi koyarsınız, 24 saat trafik ekibi mi görevlendirirsiniz, hız yapanı anında çevirir, ehliyetine el koyar, aracını bağlar mısınız bilmem ama bildiğim tek bir şey var ki çok ciddi tedbirler derhal alınmazsa Bağdat Caddesi’nde daha çok canlar yanacak...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ