Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Korgeneral İbrahim Yılmaz 'kışladan çıkmayın' emrini 4,5 saat sonra göndermiş

        Mehmet ÇAKAN/DİYARBAKIR

        Darbe girişimi soruşturması çerçevesinde tutuklanan 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, savcılık ifadesinde çarpıcı iddialarda bulundu. 15 Temmuz gecesi, kolorduya bağlı bütün birlikleri kontrol altında tuttuğunu savunan Yılmaz, "Eğer Diyarbakır karışmış olsaydı, durum çok farklı olabilirdi. Bunu güvenlikle ilgilenen herkesin çok iyi bildiğini biliyorum. Çünkü Diyarbakır'daki olaylar ne Ankara'ya ne de İstanbul'a benzer" dedi.

        DARBE GİRİŞİMİNİ KIZIMDAN ÖĞRENDİM

        İfadede darbe girişimini telefonla arayan kızından öğrendiği anlatan Yılmaz, karargaha gittiğini önce sözlü emirlerle birlikleri kontrol altına aldığını, ardından yazılı emir hazırlatıp saat 02.30'da tüm birliklere gönderdiğini ifade etti. Yılmaz televizyonda canlı yayına katılarak bu hareketin yanlış olduğunu, kalkışmayı yapanların hain ve alçak olduğunu söylediğini anlattı.

        ÖZEL KUVVETLER KOMUTANLIĞI'NA SALDIRANLARA "GENELKURMAY EMRİ VAR" DENİNCE İZİN VERİLMİŞ

        Yılmaz, darbe gecesi Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmeye çalışırken öldürülen Tuğgeneral Semih Terzi ile telefon görüşmesini ise şöyle anlattı:

        "Özel kuvvetlere ait olan kışlamızda bulunan 3 tabur üzerinde herhangi bir emir komuta yetkim bulunmamaktadır. Sadece onların bizden talep edeceği lojistik ihtiyaçlarını karşılamakla mükellefiz. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'nın yazılı emir mevcuttur. 3 taburun komutanı Albay Altan Bora saat 21.00 civarında kurmay başkanını arayarak havaalanına gitmek için kendisinden 3 araç talep etmiş. Kurmay başkanı beni aramıştı, ben 'yazılı emir var mı' diye sordum, o da 'var' deyince 'tahsis edin' dedim. Bütün bu birlikleri kontrol altına aldıktan sonra aklıma o havaalanına gitmiş olan birlik geldi. Altan Bora'yı aradım, kendisine ne yaptığını sordum, o da görev aldıklarını, Tuğgeneral Semih Terzi'nin havaalanına geldiğini, bir taburun uçakla gitmek için orada olduğunu, yüklemekte olduklarını söyledi. Ben de Semih Terzi'yi telefona istedim, kendisine nereye gittiğini sordum, o da 'Ankara karışmış, bizi çağırdılar, oraya gidiyoruz' dedi. Semih Terzi ile görüştüğümde hiçbir şey belli değildi, darbenin olduğu da belli değildi."

        "EĞER BİRLİKLERİ KONTROL ALTINA ALMASAK..."

        Kolordu Komutanı olarak Diyarbakır'daki birliklerden hiçbirinden hiçbir askeri araç veya personelin çıkmamasını sağladığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

        "Eğer ki biz Diyarbakır'daki birlikleri kontrol altına almasak ve onlar bir şekilde bu kalkışmaya katılıp İstanbul'da olduğu şekilde hareket etseydi, o zaman ben Diyarbakır'daki durumu tahmin edemiyorum. 4-5 mahallede birden bir kalkışmayla karşı karşıya kalabilirdik. Ben kendimi, karargahımı korudum. Bütün birliklere hakim oldum. Eğer Diyarbakır karışmış olsaydı, durum çok farklı olabilirdi. Bunu güvenlikle ilgilenen herkesin çok iyi bildiğini biliyorum. Çünkü Diyarbakır'daki olaylar ne Ankara'ya ne de İstanbul'a benzer."

        "AMAÇLARI BANA ÇAMURU BULAŞTIRMAKTI"

        Sıkıyönetim görev listesinde yer almasıyla ilgili bilgisinin olmadığını aktaran Yılmaz, "Beni, ‘Darbe başarılı olursa bize uyarsa uyar, uymazsa enterne ederiz' diye düşünerek yazmış olabilirler. Bir ihtimal de darbe başarısız olursa bana bu çamuru bulaştırmaktı. Diyarbakır'da bütün ülkelerin gizli servislerinin ajanları vardır. Bunlar isterse bana suikast de düzenleyebilirler" diye konuştu.

        "1 DOLARLA İLGİLİ İDDİALARI KABUL ETMİYORUM"

        FETÖ'nün şifre olarak kullandığı iddia edilen 1 dolarlardan bulundurduğuna ilişkin iddiaları kabul etmeyen Yılmaz, üzerinden çıkan 1 dolarları yurtdışı görev için bulundurduğunu belirterek "Böyle bir şifre olsa paraları yok edebilirdim" dedi. Yılmaz, FETÖ ile kesinlikle bir ilgisi olmadığını kaydetti.

        DARBE GİRİŞİMİ SONRASI 2. ORDU KOMUTANLIĞI'NA VEKALET ETTİ, 3 GÜN SONRA TUTUKLANDI

        Öte yandan tutuklanan Bursa İl Jandarma Komutanı'nın üzerinden çıkan görevlendirme listesinde 'sözde sıkıyönetim komutanı' olarak adı geçen Yılmaz, darbe girişimi sonrasında tutuklanan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin yerine vekaleten atandı. 3 gün boyunca bu görevi sürdüren Yılmaz, ardından gözaltına alınıp tutuklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ