Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İhracatçılardan Cumhurbaşkanı Erdoğanın müjdelerine destek - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, yaptığı değerlendirmede, Erdoğan'ın açıklamalarındaki kararların Türkiye'nin ihtiyacı adımlar olduğunu belirtti.

        Öztiryaki, "Büyümede olan ihracatımızda finans ihtiyacımız karşılanacak. Ayrıca, fuar merkezlerinin çeşitlenip büyümesi dünyadan bütün alıcıların ülkemize gelmesini sağlayacaktır. Uzak ülkeler ile pandemi döneminde bile online olarak ilişkilerimizi sürdürdük. Bu süreçten sonra da canlı olarak bu ilişkilerimize başlamış olacağız. İhracatımız şu ana kadar sürekli yüzde 50 artarak devam ediyor. Bu yılı da bu artış oranlarıyla kapatacağız. Hedefimiz, yılı 11,5 milyar dolar ihracat ile kapatmak." ifadelerini kullandı.

        "BU YÖNDE ATILACAK TÜM ADIMLARIN SEKTÖR OLARAK HER ZAMAN YANINDAYIZ"

        Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan da şunları kaydetti:

        "İhracat adına alınan kararlardan dolayı Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. İhracatçılar olarak bizleri olumlu anlamda etkileyecek bu kararlarla ülke ekonomimize katkı sunmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin yeni fuar merkezlerine ihtiyacı var. Bu yönde atılacak tüm adımların sektör olarak her zaman yanındayız. Aynı zamanda uzak ülkelere ihracat noktasında bizler de sektör olarak üzerimize düşeni yapacağız.

        Bu yılın ilk 8 ayında değerde ulaştığımız ihracat rakamı, geçen senenin toplam rakamının da üzerine çıkmış durumda. 2020'de değerde 12,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmişken, bu yılın henüz ilk 8 ayında 13,2 milyar dolara ulaştık. Miktar bazında ise 2020 yılında 20,3 milyon tonluk ihracatımıza karşın 2021 yılının ağustos sonunda ihracatımız 15,3 milyon tona ulaştı."

        REKLAM

        "BU ADIMLAR İHRACATÇI FİRMALARIN NOKTA ATIŞI İHTİYAÇLARINA DESTEK OLACAK"

        Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği'nden (EVSİD) Başkanı Talha Özger ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihracatı ne kadar önemsediğini kendilerine belirlediği hedeflerden bildiklerini, yeni dönemde bu desteğin artarak devam etmesinin çok olumlu olduğu aktardı.

        EVSİD olarak sürekli sektörün nabzını tutarak ihracatın arttırılması konusunda firmaların görüşlerini aldıklarını belirten Özger, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Bu açıdan kurulması düşünülen İhracatı Geliştirme Fonu ve Eximbank sermayesinin arttırılması ihracatçı firmalarımızı finansman açısından rahatlatacak. İstanbul'da yeni bir fuar merkezinin kurulması sayesinde ise içinde bulunduğumuz coğrafya cazibe merkezi olabilir ve tüm üreticilerimizi ihracata açma fırsatı yakalayabiliriz. Uzak ülkeler stratejisi, özellikle Çin'in alternatifinin arandığı bir konjonktürde bizlerin Amerika, Kanada, Latin Amerika ve Asya pazarlarına erişimimiz için çok önemli. Bizler son 5 yıldır özellikle bu coğrafyalarda birçok etkinlik gerçekleştirdik ve pazarın ne denli bakir ve potansiyel barındırdığını yakından görme fırsatı bulduk. Genel anlamda tüm bu adımlar ihracatçı firmaların nokta atışı ihtiyaçlarına destek olacak nitelikte."

        "İHRACATTA ARTIŞ HIZI İVMESİNİN BU GELİŞMELERLE ARTMASINI BEKLEYEBİLİRİZ"

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, "Eximbank ve İhracatı Geliştirme Fonu'nun kurulacak olması, ihracatın 200 milyar doların üzerine çıktığı bu dönemde en önemli eksiğin devletimiz tarafından tespit edildiğini çok net bir şekilde görmüş olmak ve bununla ilgili çözüm üretildiğini bilmek açısından bizleri çok mutlu ediyor." ifadesini kullandı.

        Finansa erişimin, ihracatın gelişimindeki en önemli sıkıntılardan biri olduğunu vurgulayan Çetinkaya, şunları kaydetti:

        "Bu konu ile ilgili teminatlar noktasında birtakım rahatlatıcı formüller geliştirileceği söylendi. İhracatta artış hızı ivmesinin de bu gelişmelerle beraber artmasını bekleyebiliriz. Hedefimiz olan 300 milyar dolara daha hızlı bir şekilde ulaşabiliriz. Fuar merkezi kararı da çok önemli. Daha derli toplu, entegre bir fuar alanına her zaman ihtiyaç olduğunu söylemiştik. Sıfırdan planlanacak, her türlü ihtiyacı karşılayacak bir fuar merkezi zaten birçok ihracatçının talepleri arasındaydı.

        Uzak ülkeler stratejisi konusu zaten benim de birkaç defa dile getirdiğim bir konu. Uzak ülkelerin aslında ‘uzak’ olmadığını, ‘Uzak Doğu' kelimesi kullanılırken aslında bize dayatılmış bir kalıp olduğunu defalarca kez dile getirdim. Birçok sanayicimiz Çin’i sadece ithalat yapılacak bir ülke olduğunu düşünürken, ben Çin’e ihracat yapmamız gerektiğini ısrarla belirtmiştim."

        "TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ İHRACAT HEDEFLERİNE DAHA ÇOK YAKLAŞTIRACAK REFORMLAR"

        İTHİB açıklamasında görüşlerine yer verilen İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdelerinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Bu müjdeleri tekstil sektörümüzü ihracat hedeflerine daha çok yaklaştıracak reformlar olarak görüyoruz. İhracatçılarımızın finansman sorununun 'İhracatı Geliştirme Fonu' ile çözüme kavuşturulması, Eximbank'ın yeniden yapılandırılması, İstanbul’a bir fuar merkezi kazandırılması ve ülkemizin uzak ülkelere ilişkin yeni ihracat stratejisi; tekstil sektörümüzü hedeflerine daha çok yaklaştıracaktır. Dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı olan sektörümüzün, küresel ölçekte daha çok pay almasını sağlayacak bu reformlar için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ve TİM Başkanımız İsmail Gülle'ye teşekkürlerimizi sunuyorum ve tekstil sektörüne hayırlı olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        "İHRACATI GELİŞTİRME FONU SEKTÖR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

        İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) açıklamasında görüşlerine yer verilen İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak ise "İhracatı geliştirme fonu sektör için çok önemli. Burada en önemli nokta ihracatı geliştirme fonunun kaynağının sürdürülebilir ve yeterli olması. Buraya aktarılacak kaynaklarla ilgili çalışmalar var ancak devlet tarafından daha da desteklenip bu fonun artırılması lazım ki ihracatçılara daha iyi hizmet edilebilsin. Sadece ihracata yönelik olması ve teminat sorununu çözen bir yaklaşım olması çok çok önemli. Umarız ki başladıktan sonra kaynakları da artırılarak uzun yıllar ihracatçıyı destekleyecek bir yapı oluşturulacak." ifadelerini kullandı.

        Fuar merkezi için altyapı çalışmalarının başlamış olmasının çok önemli olduğunu aktaran Şenocak, şunları kaydetti:

        "Umarız ki hızlı bir şekilde hayata geçer. Burada TİM'in de destekleriyle büyük bir proje yapılabilir. Hem alanın büyük tutulmasının hem de tümüyle yenilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı'nın önümüzü açması ile inanıyorum ki bu da gerçekleşecektir. Güzel ve büyük bir proje yapılması halinde Türkiye'nin uzun vadede fuar ihtiyacını karşılar ki İstanbul'a bir alanın yeterli olacağını düşünmüyorum.

        Mutlaka Anadolu yakasına fuar merkezinin farklı bir konsepti yapılması gerekir. Türkiye ve İstanbul birkaç fuar merkezini kaldırabilecek kapasitede. Bu projeden sonra Türkiye'de ihracata yönelik iç fuarların da daha iyi desteklenmesi lazım. Yabancıları ülkemize çekmemiz gerekiyor daha çok başka ülkelerde gidip ürünlerimizi pazarlamak yerine bizim ürettiğimiz yerde pazarlanması çok çok önemli."

        REKLAM

        Şenocak, 8 bin kilometre menzili hedef olan uzak ülkeler stratejisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kulandı:

        "Devletin desteği ve strateji bu konuda büyük önem taşıyor. Bunun da yapılabilmesi için şartlar belli. Bu konuyla ilgili önemli olan noktalar; küçük ihracatçıları ve KOBİ'leri buralara taşımak ve lojistik merkezleri. Özellikle Afrika'da ayakkabı sektörümüz için büyük potansiyeller var bunları değerlendirmemiz lazım. Biz de TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak KOBİ'lerin uzak ülkelerle çalışabilmeleri için önlerini açacak çalışmalar yapmalıyız bunu da devletin aldığı kararlar çerçevesinde daha sürdürülebilir ve etkili şekilde yapacağız.

        Eximbank imkanları zaten ihracatçılar için çok önemli. Eximbank yönetiminin farklı bir yapıya evrilerek burada ihracatçıların daha ağırlıklı söz sahibi olması lazım çünkü orada yapılacak işlemlerde veya açılan kredilerde devleti zarara uğratmayacak bazı risklerin alınması gerekebiliyor. Bürokratik yapıdan biraz daha özel sektör formatında bir yapıya kavuşması ve kaynağının mutlaka artırılması ihracatın artışı için büyük önem taşıyor."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ