Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İş davalarında emsal karar - İş-Yaşam Haberleri

        Kamuya ait bir genel müdürlükte işçi statüsünde çalışan İlter N., işyerini Başbakanlık İletişim Merkezi'ne şikayet etti. İlter N. şikayetinde, işyerindeki yaşanan aksaklık ve adaletsizlikten yakındı.

        İşveren, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne gönderilen şikayet dilekçesini, sözleşme için haklı fesih nedeni saydı ve konu yargıya taşındı. İlter N., Samsun 2'nci İş Mahkemesi'nde dava açtı ancak sonuç beklediği gibi olmadı. Mahkeme, BİMER'e yapılan şikayetin işten atılma nedeni olduğuna karar verdi.

        Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9'ncu Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararını onadı. Bunun üzerine İlter N., Anayasa Mahkemesi'ni kapısını çaldı. Anayasa Mahkemesi, emsal bir karara imza atarak "İşçinin vatandaşlık hakkını kullanarak kendi inisiyatifiyle işvereni ihbar etmesi, gerçeğe aykırı bilgi vermediği süree haklı fesih olamaz" dedi.

        Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından dosya yeniden Yargıtay 9'ncu Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uyarak İlter N.'nin açtığı işe iade davasına ilişkin önceki kararlarının ortadan kaldırılmasına hükmetti.

        Bu karara göre, artık doğru bilgilerle işyeri hakkında BİMER'e şikayette bulunanlar haklı fesihle işten atılamayacak.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ