Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Jönlerin yolu zeybekten geçer

        Neziha KARTAL / HABERTÜRK MAGAZİN

        Mustafa Kemal Atatürk’ün çok sevdiği zeybek, Türk sinemasında ve dizilerinde jönlerin en çok tercih ettiği danslardan biri. Kadir İnanır, Kenan İmirzalıoğlu, Necati Şaşmaz, Burak Özçivit, Kerem Bürsin, Şükrü Özyıldız gibi isimlerden sonra son olarak Show TV’nin sevilen dizisi ‘Acı Aşk’ın başrol oyuncusu Seçkin Özdemir de zeybek oynayan erkek oyuncular arasına girdi. İşte unutulmayan zeybek sahneleri ve bu dansın sihrine ilişkin yorumlar...

        SON EFE SEÇKİN

        Jönler dünyasının zeybek oynayan son efesi. SHOW TV’nin ilgiyle izlenen yeni dizisi ‘Acı Aşk’ın başrol oyuncusu Seçkin Özdemir oldu. Ünlü oyuncunun, dizide yasak aşk yaşadığı Sezgi Sena Akay keman çalarken, onun gözlerinin içine bakarak dans ettiği zeybek sahnesi büyük beğeni topladı. Bu sahne sosyal medyayı salladı.

        KADIR İNANIR’IN ZEYBEĞİ HAFIZALARDAN HİÇ SİLİNMEDİ

        Beyazperdede zeybek denince akla ilk gelen başrollerini Kadir İnanır ile Türkan Şoray’ın paylaştıkları ‘Dila Hanım’ oluyor. 1977 yapımı filmin, Kadir İnanır’ın üzerinde siyah gömleği ve beyaz ceketiyle zeybek konusundaki hünerlerini sergilediği sahnesi sinemaseverlerin hafızasından hiç silinmiyor.

        KIYAFETLER AYNI TARZLAR FARKLI

        ‘Dila Hanım’ filminin 2012’de dizisi çekildi. Bu kez başrollerde Erkan Petekkaya ve Hatice Şendil vardı. Petekkaya da Kadir İnanır gibi siyah bir gömlek ve beyaz bir ceketle geçti kamera karşısına. Ve kendi tarzıyla başladı zeybek oynamaya...

        KENAN İMİRZALIOĞLU ZEYBEKLE ÖZDEŞLEŞTİ

        Kenan İmirzalıoğlu da zeybeği ekrana taşıyan ve sevdiren oyunculardan biri. Rol aldığı ‘Deli Yürek’ dizisinin üzerinden yıllar geçti ama dizideki zeybek sahneleri dün gibi akıllarda. Ayrıca ‘Deli Yürek Bumerang Cehennemi’ adlı filmde ve ‘Karadayı’ dizisindeki nişan sahnesinde de zeybek oynadı. İmirzalıoğlu, katıldığı özel gecelerde ve destek verdiği sosyal sorumluluk projelerinde de bu danstaki hünerlerini sergiledi.

        BÜRSİN VE ÖZYILDIZ'DAN ZEYBEKLİ MEYDAN OKUMA

        Son dönemde jön denince akla gelen ilk isimlerden olan Kerem Bursin ile Şükrü Özyıldız, iki kardeşi canlandırdıkları ‘Şeref Meselesi’ adlı dizide karşıklıklı zeybek oynadı. İki kardeşin birbirlerine dans yoluyla meydan okumaları seyircinin beğenisini topladı.

        Burak Özçivit ‘Aşk Sana Benzer’ filminde zeybek oynayarak adından söz ettirmişti.

        MUSTAFA ERDOĞAN (DANS EĞİTMENİ)

        "İYİ YAPILMAZSA REZİL OLUNUR"

        Zeybeğin figürlerini ezberlemek kolay, zor olan o ruhu verebilmek. İyi yapılmazsa karizmatik görünmek yerine rezil olunur. Tek başına icra edilebildiği için jön kavramına uygun. Kenan İmirzalıoğlu benden ders aldı. Kenan’la birlikte Burak Özçivit ve Seçkin Özdemir zeybeğin tavrını iyi yansıtanlar. Necati Şaşmaz’ınsa performansını pek beğenmedim.

        KADINLAR NE DİYOR?

        ELİF ÖZKUL (SUNUCU)

        "ERKEĞİ KARİZMATİK GÖSTERİYOR"

        Zeybeği yakışan ve yapabilen oynamalı. Her erkeğe yakışmıyor. Kenan İmirzalıoğlu’na yakışıyor ama herkesin oynaması hoş değil. Erkeği daha karizmatik, ağır ve güçlü gösteriyor. Zeybek oynayan erkeğin kendine güvenini ortaya çıkarıyor.

        TUĞÇE SARIKAYA (MANKEN)

        "ZEYBEK BİR ERKEĞE EN ÇOK YAKIŞAN DANS"

        Zeybek deyince aklıma ‘Dila Hanım’ filminde Kadir İnanır’ın sahnesi geliyor. Bence birçok insan ondan sonra bu dansa hayran olmuştur. Erkeğe en yakışan dans. Zeybek oynayan erkek bana daha cool, özgüvenli ve karizmatik geliyor. ‘Efelerin dansı’ diyoruz ya; erkeksi ve çekici bir dans.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ