Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Murat Kurum: Konutta daha mütevazi olacağız - Emlak Haberleri

        Konut sektörü, artan inşaat maliyetlerine karşı yeni bir döneme giriyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bugüne kadar projelerde aşırı lükse kaçıldığını belirterek artık daha ekonomik projeler yapılacağını söyledi.

        Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre, Murat Kurum, inşaatta yapılacak lüks freniyle birlikte maliyetlerin yüzde 10 azalacağını belirterek “Biz bunu başlatınca diğer firmalar da rekabet edebilmek için ayak uyduracak” dedi.

        Şu anda yapılan konut projelerinin en üst segmentte olduğunu vurgulayan Kurum, “İnşaat malzemeleri yüzde 25 zamlandı. Bizim artık mahal listesi daha muhafazakâr, daha mütevazı projeler yapmamız lazım. Gereksiz lüksü önlememiz gerekiyor. Örneğin içinde hamam olan evler yaptık. Bunlar gereksiz. Bundan sonra projelerde gereksiz lükse müsaade etmeyeceğiz. Böylece maliyetler de yüzde 10 azalır” ifadelerini kullandı.

        ‘AVRUPA'DA BU KADAR LÜKS YAPILMIYOR’

        Türkiye’de yapılan lüks konutların benzerlerinin Avrupa’da metrekaresi 30 bin Euro’ya satıldığını anlatan Kurum, “Biz bu segmentteki evleri metrekaresi 10 bin TL’den satmaya çalışıyoruz. Avrupa'da ne evlerde ne de otellerde böyle lüks yok” dedi.

        Sitelerdeki aidatların düşürülmesi için de belirli sosyal donatı alanlarınını dışarıya açılabileceğini belirten Murat Kurum, “Örneğin bir havuz mu yapıyoruz bunu o muhitin kullanımına açıp aidat giderlerini düşürebiliriz” diye konuştu.

        ‘FİYATTA DİBİ GÖRDÜK’

        İstanbul’da konut fiyatlarının şu an en dip seviyede olduğunu söyleyen Murat Kurum, “İddia ediyorum fiyatlar bunun altına inmez. Sene sonuna doğru da fiyat artışlarının enflasyonun üstünde seyredeceğini düşünüyorum” dedi. 7-8 ay piyasaya yeni oyuncuların ve projelerin girmeyeceğini belirten Kurum, “Fiyatlar düzelme eğilimine geçiyor. Bu 5-6 yılda bir kendini yenileyen bir sistem. Yavaş yavaş yükselişe geçecek” dedi.

        '2018 YILINDA 10 MİLYARLIK İŞ HACMİ OLUŞTURACAĞIZ'

        Murat Kurum, 2018’de düzenleyecekleri ihalelerle 10 milyar TL’lik iş hacmi oluşturacaklarını söyledi. Bundan böyle yoğunluğu az ve az katlı projeler yapacaklarını sözlerine ekleyen Murat Kurum, “İstanbul’da Küçükçekmece, Şişli, Bakırköy, Florya, Çekmeköy ve Bahçekent’te, Ankara Saraçoğlu’nda ve Samsun’da yeni ihaleler düzenleyeceğiz. Çekmeköy ve Bakırköy 4 katlı, Şişli 8-12 katlı, Küçükçekmece 4-8 katlı Florya katlı, Saraçoğlu 2 katlı binalar inşa edilecek” dedi.

        Ağırlıklı olarak orta ve orta üstü gelir grubuna dönük projeler geliştirdiklerini belirten Kurum, 2018’de alt gelir grubuna dönük projeler ve kentsel dönüşüm projeleri de geliştireceklerini kaydetti.

        7.7 MİLYAR TL'LİK CİROYA ULAŞTI

        Emlak Konut’un 2017’de 1.27 milyar TL değerinde arsa alımı gerçekleştirdiğini ifade eden Kurum, ayrıca gerçekleştirilen dokuz adet gelir paylaşım ihaleleri ile yaklaşık 13 milyar TL’lik değer oluşturduklarını söyledi. 2017’de 1.1 milyon metrekare büyüklüğünde, KDV hariç 7.7 milyar TL değerinde satış gerçekleştirdiklerini, 2017 net kârının 1.8 milyar lira seviyesinde olmasını beklediklerini belirten Kurum, 2018 yılı için ise 7.2 milyar lira satış, 1.8 milyar lira net kâr hedefleri bulunduğunu ifade etti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ