Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Murat Ülker, Pladis operasyonunun sebebini açıkladı: Global Türk devi! - İş-Yaşam Haberleri

        Yıldız Holding'in Ülker Bisküvi'de ikinci hisse satış operasyonu da gerçekleştikten sonra Murat Ülker'den instagramda satışın nedeniyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Ülker'in "Bazen ne zordur halini arz" cümleleriyle başladığı açıklamasında satışın nedeni olarak "Atıştırmalık kategorisindeki varlıkların Pladis bünyesindetoplanma stratejisinin devamı" olarak açıkladı.

        MURAT ÜLKER: BAZEN NE ZORDUR HALİNİ ARZ

        Ülker'in açıklamasının devamında ise şunlar yer aldı:

        "Ülker’in sahibi ve kontrolü bir Türk şirketi olan İstanbul’da kurulu, Ülker ailesine ait Yıldız Holding’dedir. Yıldız Holding, Ülker'i kendi şirketine sattı. Alım işleminde pay başına fiyat 19.5 lira olarak belirlendi. Yıldız Holding, Ülker Bisküvi’de sermayenin yüzde 30’una denk gelen 102.6 milyon adet hisseyi 2 milyar lira karşılığında kendi gıda firması Pladis Foods Limited’e sattı.

        REKLAM

        Pladis, Yıldız Holding’in yüzde 100 iştiraki. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na cuma akşamı yaptığımız açıklamada, borsa dışında gerçekleşen alım işleminde pay başına fiyat 19.5 lira olarak belirlendi. Satış işlemi atıştırmalık kategorisindeki varlıkların, Pladis bünyesinde toplanma stratejisinin devamı.

        Buna göre, Yıldız Holding Pladis vasıtasıyla, Ülker Bisküvi hisselerinin sahibi olmaya devam edecek. Yıldız Holding, Aralık 2016’da da Ülker Bisküvi’nin yüzde 21’ine karşılık gelen 71.82 milyon adet hisseyi Pladis Foods Limited’a satmıştı. Son yapılan satışla bu oran yüzde 51’e çıktı. Böylece Ülker’in sahibi ve kontrolü bir Türk şirketi olan İstanbul’da kurulu, Ülker ailesine ait Yıldız Holding’dedir."

        https://www.instagram.com/p/Bdc73srg4mH/?hl=tr

        SATIŞIN İLK AYAĞI 1 YIL ÖNCE YAPILMIŞTI

        PekiYıldız Holding'in atıştırmalık kategorisindeki varlıkları Pladis çatısında toplama operasyonunun ilk aşaması hangisiydi? Operasyonun ilk aşaması Aralık 2016 tarihiydi. Yani yaklaşık 1 yıl önce Yıldız Holding, Ülker Bisküvi'deki hisseleri yüzde 21'ini yine Pladis'e satmıştı.

        İki hisse satış operasyonuyla birlikte Ülker Bisküvi'deki Londra'da kurulu Pladis Foods Limited'in hisse payı yüzde 51'e ulaştı.

        ÖNCE ÜLKER İSMİ, ŞİMDİ DE OPERASYONU GLOBALLEŞTİ

        Aslında Yıldız Holding'in global operasyonlarını büyütme statejisi yeni de değil. Kasım 2014'te de United Biscuits'i satın alıp ana faaliyet alanı olan bisküvi ve çikolata operasyonlarını Pladis adıyla tek çatıda birleştirmişti. Ve bu operasyona Pladis isminin verilmesi de bir tesadüf değildi. Murat ÜlkerPladis isminin takım yıldızınınLatinceisminden ilham alınaraközünde Ülker isminin global dile tercüme edildiğini açıklamıştı.

        İşte son hisse satış operasyonları da faaliyetlerin globale simultane tercümesi anlamına geliyor.

        Neticede Pladis, mevcut operasyonel yapısıyla dünyada (yine Murat Ülker'in kendi açıklamalarından hareketle) yaklaşık 4 milyar kişiye hitap ediyor.

        Sadece United Biscuits operasyonuyla bile Yıldız Holding aslında dünyadaki üçüncü büyük bisküvi üreticisi haline gelmişti. Atıştırmalığı Pladis'te konsolide etme operasyonuyla ise rekabet edilen segment aslında daha da hacim kazanmış oldu.

        MURAT ÜLKER'İN İSTANBUL'DA KURULU TÜRK ŞİRKETİ VURGUSU

        Özellikle son yılların en cevap bulamayan sorularından biri olan "Türkiye'den neden global bir dev çıkmıyor" sorusuna karşı çoktan harekete geçilmiş bir operasyonun perde arkası bu olsa da arka planda kalan ve son operasyonda daMurat Ülker'in vurgu yaptığı gerçek net:Pladis'in hisselerinin sahipliği ve kontrolü İstanbul'da kurulu bir Türk şirketi olan Yıldız Holding'in...

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ