Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Antalya'da Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma mevziler ve komuta kontrol merkezi keşfedildi

        Antalya'da, Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma, 2 kilometre uzunluğunda savaş mevzileri ve komuta kontrol merkezi keşfedildi. Mevziler hakkında tespit ve tescil çalışmaları yapan emekli albay Suat Akgül, Bütün olarak düşündüğümüzde hem Antalya hem Akdeniz kıyısında bu şekilde büyük, geniş ve korunaklı siperlerin olması bir ilktir dedi.

        Birinci Dünya Savaşı sırasında Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın emriyle, Antalya'nın karadan ve denizden işgalini önlemeye yönelik yapılan mevziler, tesadüfen bulundu. Birinci Dünya Savaşı'ndan kalma Antalya Bölgesi'nin ilk savaş mevzilerinin kalıntıları, 2020 yılında Antalya Hayvanat Bahçesi'nde çalışan bir görevli tarafından fark edildi. Görevlinin durumu tanıdığı bir emekli albaya iletmesi üzerine Antalya'da yaşayan emekli öğretmen albay Dr. Albay Suat Akgül ile iletişime geçildi. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD), Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), Antalya Karatay Çalışma Grubu gibi sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışan Suat Akgül, Antalya'da ilk kez ortaya çıkarılan Birinci Dünya Savaşı'na ait savaş mevzileri ile siperlerin detaylarını DHA'ya açıkladı.

        Uzun yıllar Kara Harp Okulu'nda tarih derslerinde öğretmenlik yaptığını aktaran Akgül, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Daire Başkanlığı'nda (ATASE) Arşiv Şube Müdürü görevindeyken Çanakkale, Kütahya-Eskişehir, Sakarya ve Büyük Taarruz Muharebe bölgelerinde saha araştırmalarında bulunup Eskişehir-Tandır bölgesindeki siperlerin tespiti konusunda çalışmalar yaptığını söyledi. Akgül, Sakarya Harbi muharebe bölgesinde Polatlı-Basrikale mevzilerinde ve diğer siperler hakkında incelemelerde bulunduğunu anlattı. 4 yıl önce Antalya Hayvanat Bahçesi sınırlarında bulunan mevziler üzerine kendisiyle iletişime geçildiğini aktaran Akgül, Mevzilerle ve siperlerle ilgili tecrübem olduğu için beni buldular. Ben de burada değerlendirmeler yaptım. Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği'nden emekli albaylarla inceleme yaptık. Bunların Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan siperler olduğunu tespit ettik. Bu; Antalya'da, hatta Akdeniz kıyısında bu şekilde büyük, geniş ve korunaklı siperlerin olması bir ilktir ve önemlidir. Birinci Dünya Savaşı'ndan kalmış canlı siperlerdir dedi.

        BAKMADAN GEÇME