Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ABD Büyükelçisi John Bass, HT PAZAR için Amerika'daki eşcinsel evlilik kararını yazdı

        John BASS

        ABD Büyükelçisi / HABERTÜRK PAZAR

        Cinsel kimlikleri ya da yönelimleri ne olursa olsun, herkes korku ve şiddetten uzak, ayrımcılıkla karşılaşmadan, onurlu ve gururlu yaşamayı hak eder.” Bunlar, Başkan Obama’nın bu haziran ayını Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Onur Ayı olarak ilan ettiği 29 Mayıs günü yaptığı açıklamada kullandığı sözlerdi. Bu ay, hepimiz için, LGBT haklarının insan hakları olduğu temel gerçeği üzerinde düşünmemiz için bir fırsattır. Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireylerin yasalar önünde eşit muamele gördüğü bir toplum hem daha özgür, hem de daha adaletli bir toplumdur. Aynı zamanda bu ay, ABD’de ve tüm dünyada LGBT bireylerin insan haklarının gelişimini sağlamak adına hâlâ yapılması gerekenleri görmek için bir fırsattır.

        1970’LERDEN GÜNÜMÜZE

        LGBT bireylerin insan haklarının tam olarak tanınmasına giden yol; Afro-Amerikalıların, kadınların ve diğer azınlıkların yurttaşlık hakları hareketleriyle birlikte, ABD’nin daha geniş toplumsal tarihinin bir parçasıdır. 1969 yılında New York şehrindeki Stonewall Inn adlı bir barda yerel vatandaşların LGBT ayrımcılığına karşı protestolarıyla başlayan ve 1970’lerde Harvey Milk gibi LGBT savunucularının cesur liderliğiyle siyasi ivme kazanan hareket, günümüzde tüm ABD’de LGBT bireylere giderek artan bir eşitlik getirmiştir. Bu kazanımlara rağmen bu yolculuk daha tamamlanmamış olup, ABD’li pek çok LGBT birey yaşamlarında şiddet ve tacize maruz kalmaya devam etmektedir. Tüm ülkeler gibi ABD’nin de, yaşadığımız çevre ve mahallelerde insan haklarını korumak adına daha yapması gereken işler var.

        SİVİL TOPLUM VE ÖZEL SEKTÖRLE ÇALIŞIYORUZ

        LGBT bireylerin insan haklarını savunmak ve desteklemek, ABD’nin tüm dünyada insan haklarını geliştirme taahhüdünün temelinde yer almaktadır. Bu sebeple LGBT bireylere karşı şiddete hızlı bir biçimde cevap verebilme kabiliyetimizi geliştirmekte ve yine bu sebeple dünya çapında LGBT bireylerin insan haklarına katkıda bulunan programları desteklemek için diğer projelerin yanında Küresel Eşitlik Fonu yoluyla devletler, sivil toplum ve özel sektör ile çalışmaktayız. Bu çabaları “diplomasimizin kalbi ve vicdanı” olarak tanımlayan Dışişleri Bakanı John Kerry, kısa bir süre önce ilk kez ABD’nin LGBT Birey Hakları Özel Temsilcisi’ni atamıştır.

        İNSAN HAKLARININ İLERLEMESİNE BAĞLILIĞIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

        ABD, Türkiye’deki çeşitli sivil toplum kuruluşları, devlet temsilcileri ve toplum önderleri ile diğer azınlık gruplarının yanında, LGBT bireylerin insan haklarını desteklemek için çalışmaktadır. Yasalar önünde ayrımcılığın olmadığı ve çeşitliliğin olduğu bir toplumun, demokrasiyi ve demokrasinin kurumlarını bütün vatandaşların yararına güçlendirdiğine inanıyoruz. Bu Onur Ayı boyunca, tüm insanların özgür; onur ve hakları temelinde tüm dünyada eşit yaratılmış olduğu gerçeğini yüceltmek için çalışırken, LGBT bireylerin insan haklarının ilerlemesine olan bağlılığımızı sürdürmekteyiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ