Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Celal Bayar’ın akrabası dünya VIP uçak lideri

        HT CUMARTESİ / GÜNTAY ŞİMŞEK

        Dünyanın en pahalı uçaklarında küçük bir değişikliğin, bakım hizmetlerinin ve her türlü servisin yapılabilmesi için ciddi birikim ve tecrübe gerektiği gibi bu kabiliyetlerin de üretici firmalar tarafından sertifika edilmesi şart. Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile büyükannesi kuzen olan Türkiye âşığı Lübnan asıllı Kadri Muhiddin böylesine önemli bir şirketler grubunu dünya liderliğine taşıyan kişi. İsviçre Basel'de havacılıktaki 30 yıllık tecrübeyle 2007'de kurulan AMAC Aerospace, 12 bin metrekarelik tasarım harikası hangarını geçen hafta hizmete soktu. AMAC Aerospace, en son açılışını yaptığı ilk ikisi gibi ahşap ağırlıklı dizayn edilen üçüncü hangarında, Boeing 747-8, 777 ve Airbus A380, A340 gibi geniş gövdeli uçaklara VIP bakım ve modifikasyon yapacak.

        "Havacılıkta İsviçre mükemmelliği" sloganıyla yola çıkan, titizliğini her noktada gösteren AMAC, VIP uçak modifikasyonu, iş jeti ve bakımları konusunda Alman Lufthansa, Jetaviation şirketleriyle rekabet ediyor. Ancak son hangar açılışıyla birlikte, kamu kurumu hüvviyeti olan Lufthansa'yı saymazsak özel sektörün tartışmasız lideri. Öyle ki yaklaşık 6 ay önce ciddi rakibi Jetaviation'a satın almak üzere teklifte bulunmuş. Türkiye'yi VIP uçak üssü yapacak Lübnan kökenli İngiliz vatandaşı Kadri Muhiddin, Türkiye'de de Tailwind Havayollarıyla başladığı havacılık faaliyetlerine kısa süre önce Sancak Air'in hangarını satın alarak AMAC Aerospace Turkey'i ekledi. AMAC yeni şirketiyle Türkiye'yi VIP ve iş jeti uçak modifikasyonu ve bakımları alanında bölgenin üssü yapmak istiyor. Özellikle VIP yolcu uçakları ve iş jetinde en önemli pazarın Ortadoğu olduğu dikkate alınırsa bu yatırımın değeri daha iyi anlaşılacaktır. İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg şehrilerinin ortaklaşa kullandığı AeroAirport'ta yer alan AMAC'ın merkezinde 12 bin metrekarelik yeni hangarla, 6 bin ve 12 bin metrekarelik 2 hangar daha bulunuyor. Amac Grubu hangarları Alman Mimar Kurt Locher tarafından tasarlanıp geliştirilerek, daha önceki iki hangarın tavanlarında kullanılan özel olarak üretilen ahşap malzeme, yeni hangarın da vazgeçilmezi olmuş. Dünyada hiçbir havacılık şirketinde olmayan teknoloji-ahşap birlikteliği, birçok teknik üstünlük ve avantaj sağlarken, AMAC hangarlarına da oldukça sıcak hava veriyor. Amac Aerospace'te 25'i Türkiye'de olmak üzere toplam 525 kişi çalışıyor.

        2011 yılı cirosu 300 milyon dolar olan firma, önümüzdeki 3 yıllık süreçte 1 milyar dolarlık sipariş anlaşması imzalamış durumda. AMAC, uçakların içini bir ev gibi düşünerek yatak odasından mutfağına kadar en ince detaylara ve VIP kaliteye göre tasarlıyor. Açılışına katıldığım hangarda dev gövdesiyle bir Boeing 777-300ER modifiye ediliyordu. Bir Arap şehyine ait olduğunu öğrendiğim uçak bu yıl teslim edilecek. AMAC, EASA Part 145 sertifikasıyla ağır ana bakım konusunda Boeing ve Airbus'ın çeşitli modellerine servis verme konusunda yetkili. Bu sene modifikasyonu biten Boeing Bussiness Jet ve Airbus Corporate Jet gibi modellerin teslimi de yapılacak. AMAC için İsviçre kalitesi çok önemli. Müşterileri ağırlıkla Ortadoğu'dan. Takribi değeri 250 milyon dolar olan uçakların içini 250 milyon dolara bazen müşterinin talebine göre daha yüksek bedellerle modifiye ediyor. Yakında AMAC hangarına girecek olan 747-8I uçağının VIP dönüşümü yaklaşık 400 milyon dolar bir bedelle gerçekleştirilecek. Uçağına hamam, havuz, sinema salonu gibi taleplerde bulunan müşterilerin istekleri doğrultusunda fiyatlar da değişiyor. Yaz tatillerini ailesi, akrabaları ve ortaklarıyla birlikte Bodrum'da aldığı 5 villada geçiren Kadri Muhiddin, Bodrum Havaalanı'na kendi kullandığı Pilatus PC-12 uçağıyla geliyor.

        Paris'e çok özel yolcu salonu

        Dünyanın en işlek altıncı, Avrupa'nın ise ikinci havalimanı Paris Charles de Gaulle yeni bir biniş salonu hizmete girdi. 2E Terminali'nin içinde bulunan S4 Salonu, Air France'ın en büyük lounge'na da ev sahipliği yapıyor. 3000 metrekarelik lounge, 620 kişiyi aynı anda ağırlayabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ