Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dört yıllık aradan sonra bir büyük yabancı sermaye yatırımı daha gerçekleşiyor. Garanti Bankası’nın yüzde 15’lik hissesinin İspanyol ortağına satışından yaklaşık 2.5 milyar dolar civarında doğrudan yabancı sermaye girişi olacak.

        2010 sonunda Garanti Bankası’nın yüzde 6.29 hissesinin İspanyol BBVA’ya 2.062 milyon dolara satışından sonra, büyük doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapılmadı. BBVA’nın yüzde 6 hisse için 2 milyar doları ödemesi, General Electric’ten Garanti’nin yüzde 18.6 hissesini almasından sonra gerçekleşti. Böylece bankanın yüzde 24.89 hissesi BBVA’nın oldu. Bankanın yüzde 50’si de halka açık olduğundan yönetim iki grup arasında yarı yarıya paylaştırıldı. 6. yıla girildiğinde (2016) BBVA’ya yüzde 1’lik hisse daha alıp bankanın çoğunluğunu devralma opsiyonu verildi. Bu alım hakkı 5. yıl sonunda son 30 günlük borsa fiyatının ortalaması üzerinden kullanılacaktı.

        BORSANIN EN BÜYÜĞÜ:

        Devredilebilecek yüzde 1 hisse bankanın kontrolünü yabancılara geçirirken fiyatın belirlenmesinin son bir aya ve piyasaya bırakılması ilginçti. Denilebilir ki, fiyattaki son bir ay koşulu, 4 yıl süreyle hisse senedini hep canlı tuttu. Hem satıcı tarafın hem alıcı tarafın ilgisini üzerinden eksik etmedi. Spekülatörleri mıknatıs gibi çekti. Garanti de her yıl borsanın en çok işlem gören hissesi oldu. Piyasanın toplam işlem hacminin yüzde 15’i bu hisseye ait. Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse de Garanti. Piyasa değeri de 16-17 milyar dolara yükseldi. Endeks içindeki ağırlığı yüzde 11’e çıktı. Kısaca kontrolü için yabancıların milyarlarca dolar ödeyeceği Garanti hisse senedi borsanın en büyüğü.

        2.5 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ:

        İşte dün borsaya yapılan açıklama, yabancı ortağın bankanın kontrolünü devralmak için yüzde 1’lik opsiyon hakkını kullanmayı beklemeyeceğini ve daha yüksek miktarda hisse alacağını gösterdi. Bir yıl önceden harekete geçen BBVA bankanın yüzde 14.89 hissesini daha satın alma görüşmelerini dün bitirdi. Hisseleri bankanın hâkim ortağı Doğuş Grubu sattı. Doğuş’un kendi payı da yüzde 10’un altına indi. Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in ve Genel Müdür Ergun Özen’in hisse devrinden sonra da görevlerine devam edeceği açıklandı.

        Hisse satış bedelinin ise 2.5 milyar dolar civarında olacağı anlaşıldı.

        2. BÜYÜK ÖZEL BANKA:

        Bu satış da geçmişteki tutarı geçebilir ve bu yıla yetişirse doğrudan sermaye girişinde geçen yılın üzerine çıkılabilir. Yurtiçinde yapılan doğrudan sermaye yatırımı 2013’te 12.7 milyar, 2012’de 13.3 milyar ve 2011’de 16.1 milyar dolar olmuştu. Bu yılın 9 aylık döneminde ise 9.4 milyar dolarlık doğrudan yatırım gerçekleşmişti. Garanti’nin satışının bu yılki hesaplara girmesi halinde yıllık doğrudan sermaye girişinin, geride kalan üç ayda ayrıca birer milyar dolarlık gerçekleşmeyle de, 15-16 milyar dolara varması beklenebilir. Bu da 2007 sonrasının en yüksek iki rakamından biri. Halka arzları ve daha önce GE’ye satışı da hesaba katarsak toplamda 10 milyar dolar ve üzeri bir satışa ulaşıyoruz. Tek bir şirketle.

        Ama satılan da Türkiye’nin en büyük ikinci özel sektör bankası ve borsanın en büyüğü.

        Satış ayrıca, Türk banka sisteminin hâlâ dışarıdan yatırımcı çekebildiğini göstermesi açısından önemli bir gelişme.

        SONUÇ: ”Koca selleri meydana getiren küçük dereciklerdir.” Shakespeare

        Diğer Yazılar