Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstanbul Belediyesi metro inşaatlarında kullanılmak üzere uluslararası sermaye piyasalarından 580 milyon dolarlık finansman sağladı. Borçlanma eurobond ihracı yoluyla 5 yıllığına ve yüzde 6.375 kupon faiziyle gerçekleştirildi.

        Finansmanın sağlanması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ilk kez bir belediyenin böyle bir borçlanma yaptığını, hedefledikleri 580 milyon doların 4.3 katı talep geldiğini ve 248 yatırımcının ilgi gösterdiğini söyledi. Bunun İstanbul’a, İBB’ye ve yönetime duyulan güven olduğunu kaydeden Ekrem İmamoğlu Dünyanın mevcut ekonomik gidişatı, ülkemizin ve şehrimizin içinde bulunduğu pandemiyle mücadele süreci de göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’den bir belediyenin küresel piyasalarda bu büyüklükte ve bu faiz oranıyla finansman temin etmesi geleceğimiz adına önemli bir umuttur” dedi.

        -Finansman 4 metro hattının inşaatında kullanılacak. Sağlanan finansmanla 52 km’lik yeni metro hattı ve 39 istasyon inşa edileceğini, bu hatlarda günlük 5 milyon yolcunun taşınacağını ifade eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 10 ayrı metro hattında inşaatların sürdüğünü belirtti.

        -İstanbul’da metro hattını 600 km’ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden İmamoğlu 28 Ekim’de 18 km’lik Mecidiyeköy-Halkalı hattını hizmete açtıklarını, iki hafta sonra da 13 km’lik Eminonü-Alibeyköy metro hattını açacaklarını söyledi.

        REKLAM

        -Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı’dan başlayacak ve şehri boydan boya geçerek Avrupa yakasındaki Halkalı’da bitecek hızray ihalesini 2021 yılında kendine has bir finansman modeliyle yapacaklarını bildiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin yeni yatırımları için de dış finansmana başvuracaklarını anlattı.

        -Dış finansman heveslisi olmadıklarını, yurtiçinden kaynak sağlamak için de çok çalıştıklarına işaret eden Ekrem İmamoğlu “Kamu bankaları ile İBB seçime kadar birlikte çalışmışlar. Seçim sonrasında da ilişki kurmak için büyük çaba gösterdik. Ama ilişki sıfırlandı. Biz yurtdışı finansman heveslisi değiliz. Eğer yurt içinde imkan doğarsa bunu da değerlendiririz” dedi.

        -Tekrar tahvil ihracına çıkabileceklerine işaret eden Ekrem İmamoğlu “Altyapı projelerimizi finanse etmek için farklı finansal araçları kullanmayı düşünüyoruz, bono ihracı yöntemiyle bazı ekstra çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

        Eurobond ihracını gerçekleştirenler ve katkıda bulunanlar da törende yer aldı ve Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından takdim edildi. İhraçta İstanbul Belediyesi’nden Tuncay Özbilgin, Hande Kayacık, Rezzan Neslihan Vural, Serra Mandacı, Ozan Sakar, Nimet Baylan Bozan görev aldılar.

        Diğer Yazılar