Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Suudi Arabistan'ın tartışmalı ve skandal sever veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın yeni dünya turu başladı. Bu ayın sonunda Arjantin'de gerçekleşecek G20 zirvesi öncesinde "dost ve kardeş" saydığı ülkelerden başladığı yolculuğu şimdiden polemiklerle dolu geçecek gibi gözüküyor.

        Eski gezileri, kadınların araba kullanması gibi güncel kadın hakları ve moda konularında yaptığı açılımları kapsamakta, Amerika ve Avrupa ülkelerine karşı Suudi Arabistan'ın reformist lideri imajını çizmekteydi. Ancak bu yeni tur, eski gezilerinden farklı bir kapsamda duruyor.

        HIZLI ÇIKTI, HIZLI İNDİ

        Arap ve Müslüman dünyasından her ne kadar destek alıyor gözükse de, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki konsolosluk binasında katledilmesi ve bu infazda kendisinin adının geçmesi veliaht prensin imajını oldukça zedeledi. Bu nedenle, cinayetin arkasında olduğu yönündeki suçlamaları takiben düşüşe geçen itibarını yeniden inşa etmeye çalışıyor. Bu yeni ziyaret turunun ilk etabını da Arap dünyasından Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi dost ülkelerden seçmiş gözüküyor.

        REKLAM

        GÖZLER ÜZERİNDE

        Türkiye, Veliaht Prens'in bu yeni ziyaret turunun maksadını bildiğinden dikkatle izliyor. Zira, Kaşıkçı cinayetinin tüm detaylarıyla birlikte nasıl geliştiği ve azmettiricilerinin kimler olduğu artık iyice ortaya çıktı ama itiraf edilmiyor. Elbette, bu konuda endişeleri olan sadece Türkiye de değil; Suudi ambargolarına maruz kalan Katar ve Riyad'ın baş düşmanı İran da yakından gelişmeleri takip ediyor.

        TEPKİLER ÇOK

        Kaşıkçı cinayetini en yalın haliyle bir insan hakları ihlali olarak gören Avrupa ülkelerinin de Veliaht Prens'e karşı tepkileri var. Örneğin, geçtiğimiz pazar günü, F1 Abu Dabi Grand Prix'inde eski İspanya Kralı Juan Carlos ile prensin çekilmiş fotoğrafı nedeniyle İspanya'da polemikler yaşandı.

        Prens'in bugün resmi ziyaret için beklendiği Tunus'ta da büyük bir meydan protestosu hazırlanıyor. Tunus Gazeteciler Sendikası bu ziyaret öncesinde Veliaht Prensi "basın özgürlüğünün gerçek düşmanı" ilan etmesi çok dikkat çekici gözüküyor. Protesto pankartlarında şu cümle göze çarpıyor: "Devrim Ülkesi Tunus'un Ölüye Saygısızlığına Hayır." Posterlerde, sırtı dönük şekilde elinde elektrikli bir testere tutan Veliaht Prens resmediliyor. Başkent Tunus'taki gösteri, "Evimizde Hiçbir Katil İstemiyoruz" sloganıyla başlayacak.

        ARJANTİN GEZİSİ KABUSA DÖNÜŞEBİLİR

        Veliaht Prens ay sonunda yani birkaç gün içinde tüm dünya liderlerinin katılacağı G20 zirvesi için Arjantin'de olacak. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Arjantin'den, anayasasındaki ilgili maddeye dayanarak, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ve Yemen'de devam eden operasyonlarla ilgili Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman hakkında "insanlığa karşı suç işlediği" gerekçesiyle dava açılmasını istedi. Arjantin anayasası, uluslararası savaş suçları ve işkence gibi konularda dava açılmasına olanak tanıyor. Anayasada yer alan söz konusu madde, mahkemeye suçların nerede işlendiğine bakılmaksızın araştırılması ve soruşturulması hakkını veriyor. Yani anlayacağınız, Veliaht Prens'in itibarının dünya ülkeleri önünde sanıldığı gibi öyle kolay düzeltilebilmesi zor gözüküyor.

        Diğer Yazılar