Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Güney Kıbrıs Rum kesiminde resmi temsilcilik açtığına dair “PYD, Güney Kıbrıs’ta temsilcilik açma yolunda…” başlıklı köşe yazımın ardından devletin en üst yetkililerinden sert açıklamalar ve uyarılar geldi.

        Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, Rum kesiminin bu tahrikkar hamlesine gereken cevabı verdi.

        AB üyesi Rum kesiminin diplomatik kanalları da hala sessiz. Ancak PYD yöneticileri oldukça rahat.

        Daha önce Irak’ta görev yaptığım süreçte tanıştığım bir diplomat ile Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı uçaklar ve Doğu Akdeniz meselesi üzerine sohbet etmiştik. Rum kesiminin son beş yıldan buyana oldukça radikal ve milliyetçi unsurlarının bölgede gerçek anlamda bir huzurun oluşmasına engel olacağına vurgu yapan kaynağımın PKK’nın ve yan kollarının Kıbrıs Rum kesiminde yuvalandığına dikkat çekmesi üzerine PKK’nın Ada’daki faaliyetleri üzerine yoğunlaşmıştım.

        AB üyesi Rum kesiminin kırmızı bülten ile aranan şahıslara ev sahipliği yapması, koruması aslında şaşırtıcı değildi. Terör elebaşı Abdullah Öcalan, Suriye’deki ikametgahından çıkıp önce Yunanistan’a, oradan Rusya’ya ardından bir daha Yunanistan’a ve sonra İtalya’ya gitmesi ve en son izini kaybettirdiğini düşünerek Nijerya’da Yunanistan büyükelçisinin resmi konutunda günlerce kaldığı dönemde Rum kesiminin kendisine verdiği resmi pasaport ile hareket etmişti. Özetle Rum kesiminin PKK’ya olan bu yakınlığı aslında bugün ortaya çıkan bir durum değil.

        Köşemde 12 Ocak itibari ile PYD’nin resmen ofis kurduğunu ifade etmiştim. Fikri takip amacı ile konunun Rum kesimindeki yansımalarını dikkatle izlemeye aldım. Durum düşündüğümüzde de daha vahim zira Rum kesiminin bu hasmane tavrı 12 Ocak 2022’den çok öncesine dayanıyor.

        Rum kesiminde görev yapan bir meslektaşım PYD’nin 1 Haziran 2016’dan bu yana resmi temsilciliğinin açık olduğunu ve Adaya gelen bir çok AB üyesi ülkenin diplomatlarının da bu ofisi ziyaret ettiğini belirtti. Konuyu Suriye ve Rum kesimindeki farklı kaynaklar üzerinden incelediğimde Yasin Derguş isimli Suriye kökenli bir terör örgütü üyesinin bu koordinasyonu sağladığı ve Rum kesiminin de bu şahsa diplomatik ayrıcalık sağladığını öğrendim. Ama örgüt buradaki resmiyetini 2022 itibari ile kazanmış durumda. Oldukça özgür ve rahat bir şekilde adada hareket ediyor.

        Daha şaşırtıcı olanı ise önceki gün kaleme aldığım yazımda yer alan Çerkez Korkmaz isimli teröristin Yunan istihbaratı tarafından PKK ve tüm yan kollarının adadaki koordinasyonunu sağlamak üzere “Kürtleri Destekleme Girişimi” adı altında bir çatı kuruluş kurduğunu öğrendim. Yani Rum kesimi sadece örgütün yan kolu PYD’ye değil aynı zamanda örgütün bizzat kendisine de resmi ofis kurması için izin vermiş.

        Görünen o ki, Öcalan’a verilen pasaport olayından sonra dahi Rum kesiminin sorumlu davranmaya niyeti yok.

        Bakalım bu hasımlık daha nelere gebe…

        Diğer Yazılar