Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Şeker Bayramı’nızı ailecek kutlar, mutluluklar dileriz.”

        Böyle bir kart almayalı kaç yıl oldu? Ben hesaplayamıyorum. Fakat kartpostal, bir zamanlar kutlamanın, merhaba demenin, haberdar etmenin tek yoluyken, aynı zamanda okumak için çalışmak zorunda kalan üniversite öğrencileri için de önemliydi. Bunu, Türkiye’nin ilk kartpostal üreticilerinden Keskin Color’un Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin’le sohbet ederken öğreniyorum. Aslında öğrenmek değil, Sirkeci Postanesi’nin önüne, üniversite yıllarıma dönünce de hatırlayıveriyorum. O zamanlar her bayram, her yılbaşı, gençler için kartpostal sergisi açıp gelecek üç ay için para biriktirmek demekti.

        Reşit Keskin, “Şimdilerde tanıştığım pek çok işadamı, benim işimi öğrenince, ‘Aaa biz sizin kartpostalları satarak okuduk’ diyor. Kartpostal işi bir dönemin öğrenim kredisi gibi bir şeydi. Hatta ‘İki bayram, bir yılbaşı parasıyla Murat 124 aldım’ diyen birini de tanıdım” diyor.

        Türkiye’nin ilk kartpostal markası Keskin Color, 1966 yılında kurulmuş, şu anda üçüncü kuşağın yönetimde olduğu bir aile şirketi. Ancak zaman içinde kartpostal kullanımı azalınca, 90’larda kırtasiye ve kâğıt ürünleri üretimine geçilmiş. 1966’da yılda 5 milyon kartpostal satılırken, 1995’te bu sayı 25 milyona çıkmış. Ama mektup gibi, kartpostalın ömrü de dijital dünya ile son bulmuş. Sadece turistik bölgelerde yıllık 4-5 milyon kart satılıyormuş. Şirket şimdi lisanslı ürünler üretiyor. Star Wars, Spiderman, Tweety, Snoopy, Cars, National Geographic, Mickey Mouse, Looney Tunes, Pepee gibi toplam 23 marka ile büyük futbol kulüplerinin taraftarları için defterler var. Şirketin portföyünde 5 bin çeşit ürün yer alıyor.

        KİŞİYE ÖZEL TASARIMLAR TALEP GÖRÜYOR

        Yazı-çizi işleri dijitalleşti ancak tüm dünyada defter ve kırtasiye, bir tutkuya dönüştü. Kişiye özel defterler, özel tasarımlar hâlâ talep görüyor. Genç kızlar hâlâ kilitli hatıra defterlerini seviyor. Online uygulamayla şirket, isteyene ekran üzerinde kendi defterini tasarlama hizmeti başlatmış. Kapağını, rengini, boyutunu tasarlayıp kişiye özel defter sipariş edilebiliyor. İşte bu yeni tüketim trendinden yola çıkan şirket, yeni fabrika yatırımına karar vermiş. Mevcut fabrikanın 4 katı büyüklükte yeni bir fabrika inşaatına başlanmış.

        Reşit Keskin, “Bina yatırımı 12 milyon lira, yeni makinelerle de 25 milyon liralık bir fabrika olacak” diyor. Almanya ve Dubai’de her yıl kâğıt ürünleri fuarlarına katılan Keskin, yeni fabrikayla ihracat pazarlarını da büyütecek. Çünkü iç piyasada vadelerin 1 yılı bulması, nakit akışını güçleştiriyor.

        Diğer Yazılar