Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ege’de turizmi hareketlendirmek amacıyla ilk ve orta dereceli okullarda ders başının 28 Eylül’e ertelenmesi reklamcılık sektörünü de üzmüş. Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, 2014 yılında 3.5 milyar dolar olan pazar büyüklüğünün, 2015’te yakalanabileceğinden endişeli. Şardan, yılın ilk yarısında yakalanan büyümenin, yılın en önemli ve hareketli ayı olan eylülde durduğunu belirterek “Eylüldeki canlılık kartopu etkisi yaparak yıl sonuna kadar devam ederdi. Ama şimdi bu etki olmayacak” dedi. Şardan, ertelemenin, okula dönüş temalı tüm kampanyaları da geciktirdiğini söyledi.

        Geçtiğimiz günlerde bir grup gazeteciyle bir araya gelen Reklamcılar Derneği’nin gündeminde bu yıl 27’nci kez düzenlenecek olan Kristal Elma Festivali vardı. 14-16 Ekim tarihleri arasında Uniq İstanbul’da düzenlenecek festival kapsamında sektörün en iyi işleri ödüllendirilecek. Kayhan Şardan, Türkiye’de yaratıcılığın sanayideki yüzü olan inovasyon ve tasarımın hak ettiği değeri bulmaya başladığını söyleyerek başladığı sohbete, “Ne yazık ki başını reklamcılığın çektiği yaratıcı endüstriler, hâlâ yeterince değer görmüyor” serzenişiyle devam ediyor. “Oysa 2008 krizinin ardından dünya ekonomisi bir ölçek büyürken, yaratıcı endüstriler iki ölçek büyüdü” diyerek de bu sektörün, daha fazlasını hak ettiğine vurgu yapıyor.

        İNGİLTERE ÖRNEĞİ

        Deloitte tarafından İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre İngiltere’de reklama yapılan her 1 sterlin tutarındaki yatırım, ülke gayri safi milli hasılasına 6 sterlin katkıda bulunuyor. Şardan, “Batılı ülkelerde reklam yatırımları çift haneli rakamlarda. Örneğin İngiltere’de yıllık reklam yatırımı 16 milyar sterlin düzeyinde. Bu yatırımın ülke ekonomisine 100 milyar sterlin dolayında bir katkısı olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de 2014 rakamı 3.5 milyar dolar civarında. Türkiye ekonomisinin de bu çarpan etkisini iyi değerlendirmesi ve reklama, dolayısıyla yaratıcılığa yapılacak yatırımlarını artırması gerekiyor” diyor.

        KARŞILAŞTIRMALI RAKAMLAR 2016 YILININ İLK YARISINDA BAŞLAR

        Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, Yönetim Kurulu Üyesi Volkan İkiler ve Genel Müdür Ayşe Molu ile buluşmamızın gündeminde karşılaştırmalı reklamlar da vardı. 2015 yılı başında Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ile yürürlüğe giren yeni düzenleme, karşılaştırmalı reklama izin veriyor. Avrupa’da 2006’dan beri, ABD’de ise uzun yıllardır uygulanan bu sistemle, tüketicilerin firmalar arasında kıyaslama yaparak bilinçli tercih yapabilmelerine ve mal ve hizmetlerle ilgili daha fazla bilgiye sahip olmalarına imkân tanınıyor. Ancak bu yönetmeliğin uygulanması 1 yıl ertelenmişti. Şimdi Reklamcılar Derneği, regülatif çerçevenin oluşturulması için bakanlıklarla görüşmeler yapıyor. Kayhan Şardan, bu uygulamanın, her sektör için uygulama şekillerinin belirlenmesi gerektiğini, bunun için bir kılavuzlar tebliği hazırlanacağını söylüyor. Şardan ayrıca bu uygulamanın şirketlerin inovasyon iştahını artıracağını ve reklam pastasını büyüteceğini söylüyor. “Karşılaştırmalı reklamın olduğu her ülkede pazar büyüdü. 2016’nın ikinci yarısında uygulanmaya başlayacağını umuyoruz” diyor.

        Diğer Yazılar