Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havalimanı, enerji, liman ve gayrimenkulden sonra son dönemde şehir hastaneleriyle de gündeme gelen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın gönlünde ne yatıyor? Hamdi Bey’in sanayicilik geçmişini çok da bilmeyenler için sürpriz olacaktır, aslında duyunca hepimiz şaşırdık. Geçtiğimiz hafta Isparta Şehir Hastanesi açılışı öncesinde sohbet ettiğimizde Hamdi Akın’ın, “Gelecekte yeniden sanayiciliğe dönmek gibi bir planım var. Bu yatırımı da mutlaka Güneydoğu’da yapmak istiyorum. Tabii ki uygun şartların oluşmasını bekliyorum” dedi. Sonra da ekledi, “Pek çok kişi bilmez, ama benim ilk işim kalorifer kazanı üretimiydi.” Akın, yatırımın büyük ihtimalle kalorifer kazanı olacağını da söyledi. Ankara’da kalorifer kazanı imalatçısı olarak iş hayatına adım atan Akın’ın müteahhitliği 1976’da Akfen’in kuruluşundan sonra başlamış. Dev inşaat projelerine imza atmak bir yana, sanayicilik de bir kez bulaşanın içinden atamadığı bir tutku olsa gerek.

        ‘EN BÜYÜK YATIRIMCIYIZ’

        Gelelim bugüne. Akfen Holding, Nisan 2018’e kadar 6.6 milyar liralık yatırımı tamamlamış olacak. Bunun 3.9 milyar lirası şehir hastanelerine ait. Akın, “Bu dönemde Türkiye’nin en çok yatırım yapan gruplarından biriyiz” dedi. Fakat hastane yatırımının farklı tatminleri de var. Isparta’da gördük, ayaküstü hastalarla da sohbet ettik. Mimarisi ve iç tasarımıyla hastaneden çok modern bir havalimanını andıran hastanede, sadece hastalar değil yöneticiler ve çalışanlar bile şaşkın. Hatta bazı hastalar şaşkınlıklarını “Bütün bu hizmetlerden tek kuruş ödemeden faydalanıyoruz ama inşallah devam eder” diyerek dile getirdi. İyi şeylere inanmak da o kadar kolay değil.

        Akın, 1.1 milyar liralık yatırımla hayata geçen Isparta Şehir Hastanesi sonrasında Eskişehir’de 1 milyar 750 milyon, Tekirdağ’da da 1 milyar liralık yatırıma imza atacak. Üç hastanede de Sağlık Bakanlığı 25 yıl kiracı olacak. Süre bittiğinde Akın, deyim yerindeyse ‘ceketini alıp’ çıkacak. Hastaneler Sağlık Bakanlığı’na geçecek. Şehir hastanelerinde Hazine, müteahhit firmalara kira garantisi veriyor. Bu nedenle projelerde kur riski yok. Bu da sonraki şehir hastanesi projelerini pek çok şirketin izlemesi gibi bir sonuç doğuruyor. Akın, “Hastane ihalelerine ilgimiz devam edecek. Belki 2-3 milyar liralık bir yatırım daha olabilir. Ancak kendi kapasitemiz açısından söylüyorum. Bu kadar büyük yatırımlardan sonra geri dönüşleri almak, biraz dinlenmek gerekebilir” diyor.

        'ŞARTLAR İYİLEŞİRSE YABANCILAR GELEBİLİR!

        Şehir hastanelerinin başlangıçtaki kontratları nedeniyle yabancı yatırımcıların gelmediğini anlatan Akın, “Ben bile o yüzden gelmedim. Ancak şartlar iyileşti. Bundan sonra yabancıların gelmelerini bekliyorum. Ancak yeni ihalelerde ‘Çok mu iyimser davrandık, her şeye garanti vermesek, şirketler biraz kur riski taşısalar’ diyebilirler. İnşallah böyle bir şey olmaz” dedi.

        'ESKİ HASTANELERİN ARAZİLERİ ÇOK DEĞERLİ'

        Şehir hastanelerinde yatırımın geri dönüş süresi yaklaşık 20 yıl. Akın, “Devlet açısından bu iş kârlı. Devlet peşin para yatırmıyor ve kiralayarak yüksek standarttaki bu yapıların sahibi oluyor. Eski devlet hastaneleri, yeni yapılan şehir hastaneleri çatısı altında toplanıyor. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ildeki eski hastanelerin arazileri çok değerli. Devlet oralardan bir rant elde edebilecek. Yine hasta sayısındaki artış da gelirlerini yükseltiyor” dedi.

        Bundan sonra şehir hastanelerinin yapımında hızın kesileceğini söyleyen Akın, “Hazine tüm yükü aynı döneme almak istemiyor. Tüm şehir hastanelerinin yapımını aynı 25 yıl içinde toplamak istemiyorlar. Bir hastane 10. yılında iken, bir diğeri 1. yılında olacak, buna göre bir planlama yapılıyor” dedi.

        Diğer Yazılar