Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA, yeterince Türk vatandaşı başpiskopos bulunmadığı için patrik seçimi ve Sinod üyeleri atamalarında zorlanan Rum Ortodoks Kilisesi’nin problemini aşmak için başpiskoposlara vatandaşlık vermeye hazırlanıyor. Zaman’a konuşan Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim Kalın’a göre bu karar Ruhban Okulu’nun açılması yönünde ilk adım. Erdoğan’ın “Ecdadımı rahatsız etmeyen ifade beni de rahatsız etmez” sözlerini hatırlatan Kalın, ekümenikliğin tanınmasının da paketin bir parçası olabileceğini söyledi. Patriği 250 milyon nüfuslu Rum Ortodoks dünyasının değil, 3 bin nüfuslu Türkiye Rum Ortodoks cemaatinin lideri olarak kabul eden Türkiye, ekümenikliği tanır mı, tanımalı mı?

        ‘Ekümeniklik tanınmalıdır’

        Radikal Gazetesi Yazarı ORAL ÇALIŞLAR

        RUHBAN Okulu’nu açmamak ve Ortodoks Hıristiyan vatandaşlarımızı din adamsız bırakmak insan hakları ayıbıdır. Kendi dini inançları doğrultusunda yaşama hakkına sahipler. Bu adım geçici bir çözüm olarak öne çıkıyor. İlerisinde Ruhban Okulu açılmalı ve ekümeniklik tanınmalıdır. Bir Türk yurttaşının ekümenik olarak kabul edilmesi, bu ülkeye ne zarar verir? Ayrıca zaten bu dini bir sele ve laik bir devletin hükümeti olarak, bunu resmi olarak tanıyıp tanımama gibi bir durumda asla olmamalı.

        ‘Osmanlı Bunu yıllarca kullandı’

        Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ETYEN MAHÇUPYAN:

        DEVLETİN ‘ekümenikliği tanımıyorum’ emesi saçma. Bu dini bir kurumdur. Ben ‘tanıyorum’ desen ne olur, ‘tanımıyorum’ desen ne olur? İnsanlar dini liderlerine diledikleri şekilde hitap ederler. Türkiye açısından faydalı olacak bir kurum. Tüm dünyadaki Rum Ortodokslarının lideri Türkiye’de yaşıyor, düşünsenize. Büyük bir siyasi güç olur Türkiye açısından. Osmanlı bunu yıllarca kullandı.

        ‘Lozan’a aykırı, karşı çıkılmalı’

        CHP Bursa Milletvekili ONUR ÖYMEN:

        BU konuda ölçümüz ozan Anlaşması’dır. Kanun e kararname ile anlaşma değiştirilmez. Lozan uluslararası bir anlaşmadır e uluslar arası hukuka aykırıdır bu. Bugün yabancı başpiskoposlara vatandaşlık yolunu açarsın, yarın başka maddeyi değiştirirsin. Bunu kabul eden ekümenik sıfatını da kabul der. Ekümeniklik de Lozan’a son derece aykırıdır. Bu adımlara kararlılıkla karşı çıkılmalıdır. Lozan’dan uzaklaşırsanız bunun sonu gelmez. Yarın Lozan Anlaşması’nın yıldönümü. Lozan’ın yıldönümünde söyledikleri aflara bak!

        Emekli Büyükelçi NÜZHET KANDEMİR:

        ‘Ekümenikliği önce dünya Ortodoksları kabul etsin’

        YABANCI başpiskoposlara vatandaşlık verilmesine, burada dini eğitim vermelerine karşıyım. Ekümenikliği de öncelikle dünya Ortodokslarının kabul etmesi gerek. Türkiye’nin kabul etmesinden ziyade bu önemli. Ortodokslar kendi aralarında zaten tam bir anlayış birliği içinde değiller. Kilise içindeki dengelerin çözeceği bir husus, siyasilerin tartışması zaten gereksiz.

        Diğer Yazılar