Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Financial Times anketinde İstanbul dünyanın en ‘yaşanılır’ kenti seçildi!

        Gülin YILDIRIMKAYA

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        ‘Dünyanın her yerini gezdim, her şeye rağmen en iyisi İstanbul’

        Hürriyet Gazetesi Yazarı, CNN Türk Yol Üstü Lezzet Durakları Programı Sunucusu Mehmet YAŞİN:

        FT’nin anketine hem katılıyorum hem katılmıyorum. İstanbul gerçekten de dünyanın en yaşanılası kentlerinden biri. Bir kenti sevmek, bir kente yaşanılır demek için o kentte anılarınızın olması lazım öncelikle. Kentler sadece iyi manzaraları ve sunduğu imkânlar nedeniyle sevilmezler.

        Sokaklarında, parklarında, mahallelerinde anılarınızın saklı olması lazım ki sevesiniz... Dünyanın tüm kentlerini gezmiş biri olarak iddialı şekilde söyleyebilirim ki evet, İstanbul dünyada en yaşanılası şehir. Tüm karmaşasına rağmen. Ki o karmaşa zaten bir güzellik katıyor.

        Ama diğer yandan baktığınız zaman bir yerden bir yere gitmek için yolda 3 saatiniz geçiyorsa yaşanılır olmuyor. Böyle uzun yolculuklardan sonra gideceğim yere vardığımda “Bu şehri bir an önce terk edeyim” duygusu oluyor ne yazık ki hep kafamda. Bir de çok pahalı. Bu yönden de yaşanılası değil. En sonuncusu da, İstanbul’un artık rengi azaldı. Evvelden İstanbul’a renk katan diğer azınlıklar vardı. Rumlar, Ermeniler, Yahudiler vardı. Şimdi renksiz, biz bize kaldık. Tek renk olduk. Bunlar hep dezavantaj ama demek dezavantajlar ağır basmıyor ki hâlâ buradayız!

        ‘İstanbul’da yok yok!’

        TÜRSAB Başkanı Başaran ULUSOY:

        İstanbul bir markadır moda değildir. Modalar demode olur ama markalar demode olmaz. Biz İstanbul’un üzerindeki tozu aldık, Kültür Bakanlığımızla gayet iyi bir tanıtım yaptık. İş çevreleri yoğun şekilde gelmeye başladı. Kongre merkezleri çoğaldı. Bugün aynı anda 35 bin kişiyle kongre yapılabiliyor İstanbul’da. Gemilerle binlerce turist geliyor. Gemi trafiği 2 milyona çıktı. Kongre takviminde 2018’e kadar doluyuz. Yaşam açısından bakarsanız İstanbul’da huzur var. İstanbul’da eğlence var. İstanbul’da alışveriş var. İstanbul’da insan sevgisi var. Kültür var. Tarih var. Ne yok biliyor musunuz? Yok yok! İstanbul bu birinciliği hak etmiştir.

        ‘İstanbul bu birinciliği hak etmiyor, yaşanılır kent değil!’

        TMMOB ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Eyüp MUHÇU :

        Bu liste tarihi, doğal güzellikler açısından yapılmışsa doğru. Fakat yaşanılır kent dediğiniz zaman sorun yaşanmayan, problemleri çözülmüş kent kastedilir. Ben o zaman bu sıralamayı ve bu birinciliği politik bulur ve belli bir amaca göre yapıldığı şeklinde yorumlarım. Altyapı, ulaşım, kişi başına düşen yeşil alan, kentin yaşam kalitesi, yurttaşların kentin olanaklarından yararlanabilmesi, çevre vb. konuları dikkate aldığınızda -ki yaşanılır kent kriterleri bunlardırbu sıralamada birinci olmamızın gerçekle uzaktan yakından bir ilişkisi olamaz. İstanbul dünyanın kentsel rantı en yüksek kentlerinden biri. Ve belki de kuralsız yapılaşmanın sınırsız şekilde gerçekleştiği tek kent. Bu nedenle küresel yatırımcıların iştahını kabartıyor. Bu anlamda bir birincilik söz konusu olabilir tabii ki. Yoksa gerçek kriterlere bakarsanız hak ediyoruz diyemeyiz. İstanbul topografik, tarihi, peyzaj değerleriyle dünyanın en önemli kentlerinden birisi kuşkusuz. Ama en yaşanılır değil.

        ‘İstanbul’un % 25’i cennet, gerisi cehennem’

        Y.Müh. Mimar Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik ALP:

        Birincisi güzel İstanbul: Boğaziçi’nin iki yakası, Tarihi Yarımada ve Beyoğlu’nun tarihi bölgeleri, Marmara Denizi ve Haliç’e sahil bölgeler, Nişantaşı, Şişli, Adalar gibi. Bunlar İstanbul’un % 25’i. İkincisi çirkin İstanbul: Geri kalan tüm bölgeler. Bunlar İstanbul’un % 75’i. Financial Times anketinde güzel İstanbul’un liste başı olması haklı ve geçerli bir durum. Ancak aynı ankette çirkin İstanbul herhalde nal toplardı.

        Union Internationale Des Architectes (UIA) eski Dünya Mimarlar Birliği Başkanı ve eski Bulgaristan Kültür Bakanı Prof. Georgi Stoilov’ un da dediği gibi iki İstanbul var. % 25 cennet İstanbul, % 75 cehennem İstanbul. Biz turistlere cennet İstanbul’u göstermeye devam edelim, ancak bir yandan da cehennem İstanbul’u da tamir etmeye çalışalım...

        İstanbul yılda 10 milyon turisti yakalayamazken, Roma’ya, Paris’e gelen turist sayısı yıllık 40 milyon’u aşıyor. Demek ki bu anketlere bakıp havalanmayalım, daha çok düşünelim, çalışalım... İstanbul’u bir bütün olarak cennet yapalım ve yıllık turist sayısında Roma’ya, Paris’e yetişelim.. Üstelik İstanbul çok daha ucuz...

        Diğer Yazılar