Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Evliliği sürdürmek mi, özgürlüğü yitirmemek mi? Özel hayatta başarı kriteri hangisi?

        'Özel hayatım hakkında konuşmaya utanıyorum. Müziğimde gösterdiğim başarıyı, profesyonelliği bir türlü özel hayatımda gösteremedim.'

        Bu sözler Habertürk Gazetesi'nden Oya Doğan'ın sorularını yanıtlayan Rafet El Roman'a ait... Özel hayat, başarı ve profesyonellik kelimelerini yanyana getiren böyle bir cümle, üzerinde düşünmeye değer... İnsan hemen kendine soruyor: Acaba ben özel hayatımda başarılı mıyım?'

        Yanıt vermek için özel hayatta başarının kriterlerinin ne olduğuna bakmak lazım önce... Biz de öyle yaptık, başarının kitabını yazan Mümin Sekman'dan başlayarak sorduk... Aynı yastıkta yaşlanmak, bir kez başladığımız evliliği sürdürmek midir özel hayatta başarı, yoksa kimseye bağlanmadan özgür bir hayat yaşamak mı? Çocuk yapanlar mı, kendisi çocuk kalanlar mı, kimseye bağlanmayanlar mı, hiç aldatmayanlar mı...? Kimler özel hayatında başarılı?

        İşte farklı bakışlar....

        Gülin YILDIRIMKAYA

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        'Evlenip 50 yıl aynı insanla yaşamak başarı değil kâbus'

        Kişisel Gelişim Uzmanı Mümin Sekman:

        Başarı iş hayatına, mutluluk ise özel hayata ait bir kavramdır. Yani işinizde "başarı", özel hayatınızda ise mutluluk peşinde olmanız beklenir. Bazı insanlar, özel hayatta başarı, iş hayatında mutluluk peşinde koşarak, araçlar ile amaçları yanlış eşleştiriyorlar. Temelde işiniz sizin mutluluk aracınız değil, özel hayatınızda da başarılı olmak zorunda değilsiniz. Başarı iş dünyasına ait bir kavram, "özel hayatta başarı" diye yeni rekabet alanı açmak çok doğru değil. Özel hayatta başarının, objektif ve ölçülebilir bir kriteri yok. Kime göre ve neye göre başarılı sayılmalı bir insan? Net kriter olmayınca, toplumun değer yargıları devreye giriyor. Toplumun beklentilerine göre yaşayan, "başarılı" sayılıyor. Bu da özgürlük kısıtlayıcı bir durum. Çünkü toplumun çoğunluğu muhafazakâr. Özel hayatta başarı diye önümüze konan şablon şu; 25’den önce evlenip, 3 çocuk yapıp, ölünceye kadar boşanmayıp, çocukları okutup meslek sahibi yapınca özel hayatta başarılı sayılıyorsunuz. İyi ama bu şablonda özgürlük nerede? Aşk nerede? Üstelik, Türkiye'de insan ömrü 75 yıla çıkmış durumda, 25 yaşında evlenip bir insanla 50 yıl birlikte yaşamak, "başarı" mıdır? Bence bu bir "başarı" hikâyesi değil, kâbus senaryosu...

        Özel hayat, başarı değil, özgürlük, mutluluk ve kendini iyi hissetme alanıdır. İş hayatındaki başarın, özel hayatındaki mutluluğunun ve özgürlüğünün sponsoru olsun. Özel hayatını da yarışa açıp, hayatını 365 derece rekabet ve mücadele alanı haline getirip, ruh sağlığınla oynama!

        'Ayrılık başarısızlık değil, yeni bir şanstır'

        Psikiyatr Doç.Dr. Özkan Pektaş:

        Biriyle beraber ya da yalnız, insan özel yaşantısını başarıyla sürdürebilir. İş hayatının yoğunluğu özel yaşamdan ciddi özveriler ister. Yalnızlık zordur, beraberlikler ise sanıldığı kadar kolay değildir. Üretmek, mesleğinde ileri gitmek istemek insanın doğasında olmak zorundadır. Olmadığında tedavi şarttır. Bütün yoğunluğuna rağmen kişi yalnız da olsa, evli ya da ailesi ile yaşasa da sevdiklerine zaman ayırmalı, ilgisini esirgememeli. Başarı bunlarda saklı. Özel yaşamda başarıya ulaşınca kişi arayış içinde olmaz ve kendini işine verir. Mutsuz birliktelikler bitebilir, bu başarısızlık değil insanın hem kendine hem de bir zamanlar sevdiği insana yeni bir şans tanımasıdır.

        'Eşinize hayransanız, özel hayatta başarılısınız'

        Balet TAN SAĞTÜRK:

        Özel hayatta başarı, ilişkilerdeki başarı kriteri bence yüceltme duygusuyla başlıyor. İlişki yaşadığınız kişiyi yüceltmeli ve bunu ona hissettirmelisiniz. O da aynı duyguları size yaşatmalı. Yani yermiyor, küçümsemiyor, hayatınızdaki kişiden övgüyle söz edebiliyorsanız, onu hayranlıkla seyredebiliyorsanıız ilişkinizde, özel hayatınızda başarıyı yakalamışsınız demektir. Aynı şekilde hayran gözlerle izleniyor olmalısınız da! Bu ilgi, yüceltme ve hayranlık beraberinde saygıyı da pekiştirir. Bu ilgi ve saygı azalınca heyecan da biter. Mutluluğu, başarıyı işte bu karşılıklı hayranlık besler. Adımlarınızı onun için atıyorsanız, hatta onun için giyiniyorsanız, kendinizi farklı farklı alanlarda ona beğendirmeye çalışıyorsanız ve o da bunu yapıyorsa mutlu ve başarılı olursunuz. Ortak noktalarınız varsa bu başarı daha da büyür. Evlilikte çok eski değilim, yıllarını vermek lazım başarı kriterini söylemek için ama benim için özel hayatta başarı, yalnız değil hayatındaki kişiyle beraber olur.

        En başarılı olduğum alan özel hayat!

        Oyuncu-Sunucu Doğa Rutkay:

        Özel hayatımda hiçbir alanda olmadığım kadar mutlu ve başarılı oldum. Yarın, bugünden daha da iyi olacağına, daha heyecanlı olacağına eminim çünkü özel hayatım benim ta kendim ve sadece benim seçimlerimden oluşuyor! Sadece özel hayatımız bize ait ve bizim seçimlerimizden oluşur. Oysa ki kariyer ve sosyal hayatta arzu etmediğiniz anlar ve kişilerle birlikte olmak zorunda kalabilirsiniz. Özel hayatınızda ise anınızı, istediğiniz kişiyle, istediğiniz gibi doldurursunuz. Kendiniz seçebildiğiniz için de başarılı olursunuz. En mutluyum dediğim anlar, içimi açan anlar, o da özel hayatımda!

        Diğer Yazılar