Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZETE HABERTÜRK / POLEMİK

        GÜLİN YILDIRIMKAYA

        Güzelliği sokak atmosferiydi bu karar Beyoğlu’nu da bitirir

        BİRKAÇ gündür en çok konuşulan konulardan biri, Twitter tabiriyle "trending topic", Beyoğlu'nun eğlence merkezlerinden Asmalımescit. Zabıtalar tarafından uyarılan neredeyse tüm mekân sahipleri, çalışanlarıyla beraber sokakta hummalı bir çalışma başlattı. Bütün sandalye ve masalar depolara kaldırıldı. Sigara yasağı sonrası iç mekânları unutan ve tamamen sokağa taşan Beyoğlu, bu operasyonların ardından sessizleşti. Belediyenin mekânların önündeki masalara sınır getirmekle ilgili çalışmaları 1 ay önce başlamıştı. Dışarıya masa koymak için izin alan kafelerin önüne beyaz sınır çizgileri çizilmişti. Masa başına işgaliye ödeyen işletmeler mekânlarının önüne masa koymuştu. Ancak onların masaları da kaldırıldı.

        Yetkililer "Söz konusu 'kontrolsüz yol işgallerine' yönelik belediyemizin yaptığı denetleme çalışmaları tamamıyla izinsiz yapılan işgallere yöneliktir. Denetleme, bölgeden geçen araç ve yayaların seyrinin engellenmesi yolundaki şikâyetlerden yola çıkılarak başlatılmıştır. 'Kontrollü yol işgalleri' konusunda belediyemizin işyerlerine destekleri sürmekte olup, operasyon kontrolsüz gerçekleşen işgallere karşı alınan bir önlemdir" diyor. Esnaf şaşkın, müşterilerin kimi üzgün, kimi de yerinde bir karar olduğu görüşünde. Beyoğlu'nun gözdesi Asmalımescit, konunun taraflarıyla bugünün polemiğinde...

        İşletmeci Yılmaz Şimşek/ Sisore

        BUGÜNE kadar hiçbir sorun yokken bugün zabıtalardan masaları kaçırarak bir iki tane koyuyor, geldiklerinde içeri atıyoruz. Resmen sinek avlıyoruz. Sigara içen müşteri zaten hiç gelmiyor. Kaç kere belediyeye gittik, sayamadık. Ramazan başlar başlamaz, birinci gününe kadar halledeceğiz diyorlar, bekliyoruz. Henüz hiçbir gelişme yok. Bu şekilde devam ederse Asmalımescit biter önce, burası Beyoğlu'nun eğlence merkezi olduğundan Beyoğlu da zarar görür. İnsanlar gelmiyor, gelenler dışarıdaki atmosfer için geliyordu şimdi hiçbir anlamı kalmadı. Semtin tamamını etkileyecek bir olay bu.

        İşletmeci Bade Uygun/ Badehane

        ‘Bu dükkânıma yapılan bir saldırıdır hakkımızı arayacağız’

        Bu, benim dükkânıma yapılan bir saldırıdır. Biz düzenli olarak işgaliyelerimizi ödedik, gerekli ruhsatlarımızı çıkarttırdık. Bir anda hiçbir sebep göstermeden geldiler ve masalarımızı topladılar. İş yapamaz hale geldik, ciddi kiralar ödeniyor. Bu sorun 2-3 gün içerisinde çözülmeli, eğer çözülmezse çok daha büyük sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalacağız. İşten çıkarmalar başlayabilir, birçok insan ekmeksiz kalabilir. Sorunun çözülmemesi durumunda Asmalımescit'teki işletmecilerle beraber BEYDER (Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği) ile görüşme kararı aldık. Bize verilen sınırlamalara uyduk, masalarımızı o çizgilere göre yerleştirdik ancak bu da işe yaramadı. Ne yapacağımızı bilmiyorum. BEYDER ile görüşme yapacağız. Eğer bir sonuç çıkmazsa belediyeye gerekirse valiliğe başvurup hakkımızı arayacağız.

        ‘Önüne gelen masa attı Asmalı kendi ayağına sıktı!’

        Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Nizam Hışım

        BEYOĞLU kültürüyle sanatıyla, on bin yatak kapasitesiyle, ticaretiyle Türkiye'nin değil dünyanın merkezi konumundadır. Böyle bir yerde planlı programlı iş yapmak zorundasınız. Önüne gelen istediği yerde kırmızı, mavi masa atacak, yetmeyecek on metrelik yeri yirmi metreye çıkaracak, gürültü kirliliği yapacak, görüntü kirliliği yapacak... Alışveriş merkezlerini düşünün, oralarda da kaide vardır. İstediğiniz yere masa sandalye atamazsınız, istediğiniz gibi çiçekler kullanamazsınız, mobilyalarınızı istediğiniz yere koyamaz, ışıklandırmanızı yaparken rengârenk neonlar kullanamazsınız. Alışveriş merkezinin nasıl yöneticisi varsa, Beyoğlu’nda da yönetim belediyenindir. Ama önceden planlama yapmadığı için belediyede de hata var. Turizmin en popüler döneminde bu yöntemle, kırarak dökerek yapmak da doğru değil. Önceden bir proje olsa ve ağır cezalar olsa daha iyi olabilirdi. Yöntem doğru olmayabilir ama belediye kesinlikle haklı. İnsanlar artık burada yürüyemiyor, trafikte araba geliyor çarpıyordu. Asmalımescit esnafının en büyük suçu dışarı masa atarak orayı kalitesizleştirmeleri oldu. İnsanlar dip dibe olmaya başladı, bu kadar huzursuz yere gidilir mi? Kendi ayaklarına kurşun sıktılar. Bu temizleme operasyonunu destekliyorum.

        Diğer Yazılar