Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZETE HABERTÜRK/ POLEMİK

        GÜLİN YILDIRIMKAYA

        gulinyildirimkaya@haberturk.com

        Geçtiğimiz yıl ülkemizde yapılan ve 12 Eylül’de sona eren şampiyonanın finalinde, ABD’ye 81-64 yenilerek ikinci olan 12 Dev Adam’ın “Hem maddi hem manevi tatmin bekliyoruz” sözleri ve ardından gelen 28 milyon 70 bin TL’lik prim çok ses getirmişti. 28 milyon TL primin nerelere nasıl dağıtıldığı konusunda Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) hep suskun kaldı.

        Hürriyet Gazetesi’nden Mehmet Arslan’ın haberiyle detaylara ulaşıldı. Habere göre ortalama olarak sporculara 1.1 milyon, teknik ve idari heyete 550 bin lira ödeme yapıldı. 16 sporcuya toplam 18 milyon 675 bin TL, 15 kişilik teknik ve idari kadroya 8 milyon 325 bin TL, organizasyonda çalışan 37 kişiye 1 milyon 70 bin TL ödeme yapıldı ve 1 milyon 460 bin 535 lira ise vergiler ve diğer kesintilere gitti. Detaylara ulaşıldı ulaşılmasına ama eleştiriler bitmiyor.

        Devletin verdiği primin organizasyonda çalışanlara da dağıtılması doğru mu? “Ödül yönetmeliğine aykırı, TBF şeffaf ve adil değil” diyenler ile “En adaletli dağıtım yapıldı, TBF boşa eleştiriliyor” diyenler karşı karşıya... Yankıları daha uzun süreceğe benzeyen 28 milyon 70 bin TL’lik prim, farklı görüşlerle bugünün polemiğinde...

        "BU DAĞITIM USULSÜZ HESABI VERİLECEK"

        ÜNAL ÖZÜAK / TAKVİM GAZETESİ SPOR YAZARI

        Bu olayda, zaten kendi işini yapan memurların primden pay alması çok yanlış ve ödül yönetmeliğine ters. Ödül Yönetmeliği, bir müsabakaya iştirak eden ve o madalyayı alan kişileri yani 18 sporcu ve teknik elemanı tarif eder. Onun dışındaki kimseye böyle bir paylaşım yapılamaz. Bunlar zaten profesyonel olarak işlerini yapan insanlar, bir de ödül almışlar. Baştan başa yanlış ve usulsüz. Bunun hesabı verilecek. Bir de ayrıca Basketbol Federasyonu’nun Dünya Şampiyonası’nda FIBA’dan aldığı bir para var, onun da ne yapıldığı belli değil, hesap ortada yok. Bu 28 milyon TL’lik primi de 1.5 sene sonra öğrenebildik, o da Bilgi Edinme Yasası sayesinde. Yasa olmasaydı bunları bile bilemeyecektik.

        "ÖKÜZ ALTINDA BUZAĞI ARANIYOR DAĞITIM ADALETLİ"

        İSMET BADEM / ESKİ BASETBOLCU, YORUMCU, KÖŞE YAZARI

        Medya tarafından bir linç kampanyası başlatıldı bu olayın ta en başından beri, hâlâ da sürüyor. Prim miktarı eleştirildi şimdi de dökümler meydana saçılıyor. Bu haberlerin hepsi maksatlı. Bu öküz altında buzağı aramaktır. Koskoca Başbakan vermiştir bu parayı, koskoca Basketbol Federasyonu’na vermiştir. Federasyon’un harcadığı her 1 lira Başbakanlık ve İl Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından denetlenir. Hepsi görülür, hepsi teftiş edilir. Turgay Demirel kendi hesabına ya da hak etmeyen birilerinin hesabına 1 lira bile yatırmaz. Dolayısıyla bu döküm sunmalar vs. hepsi bir linç kampanyasının ürünü. Siz federasyon başkanı olsanız adaletsiz bir şekilde dağıtabilir ya da kendi adınıza kullanabilir misiniz devletin parasını? Herkesin haberi var, böyle bir şey yapmanın imkânı var mı? Türkiye’de dünyanın en güzel organizasyonu yapıldı. Litvanya’da süren Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın hali içler acısı. Resmen köyde bıraktılar herkesi, tuvaletler neredeyse ormandaydı. O kadar kötüydü organizasyon, insanları mahvettiler. Bizim ev sahipliğimizle, çabalarımızla karşılaştırılamaz bile.

        "FEDERASYON KİME NİÇİN NE KADAR VERDİĞİNİ AÇIKLAMAK ZORUNDA"

        MEHMET ARSLAN / HÜRRİYET GAZETESİ SPOR MÜDÜRÜ

        Ben haberi hazırlarken konuyla ilgili bir yargıda bulunmadım, sadece mevcut fotoğrafı koydum. Mutlaka Sayın Turgay Demirel hangi kriterlere göre dağıtım yapıldığını ifade eder. Kişisel yargıma gelince; beni miktarlarla ilgili yapılmış olan açıklama da tatmin etmedi. Basketbol Federasyonu “Ben 15 kişiye 15 milyon TL verdim” diyerek kurtulamaz, kurtulamamalı. Şeffaflık açısından, herkese kaç lira verdiğini tek tek açıklamalı. Bu aslında bizim kendisine yaptığımız çok büyük bir yardım. Kendisini ifade edebilmesi için Demirel’e yardım ediyoruz. Açıkça “Ben şu basketbolculara, organizasyonda yer alan şu isimlere, şu nedenlerden dolayı şu kadar miktarı uygun gördüm” demeli. O zaman bütün tartışma ortadan kalkar.

        "BUNLAR ANCAK BU ÜLKEDE KONUŞULUR, AYIP"

        HALİL ÖZER / HABERTÜRK GAZETESİ SPOR MÜDÜRÜ

        Millet olarak her zaman insanların kazandığı parada gözümüz olduğu bir gerçek. Rüya gibi organizasyon, rüya gibi bir şampiyona ve ABD ile final oynamak. Bunları hesaba katmak gerekir. Sadece bir turnuvada başarısız oldu diye bir yıl sonra hesap sormak ancak bu ülkede olur. Turnuva oynanırken “Vay canına sanki bir başka ülkedeyiz!” dedikten sonra bunları konuşmak o basketbolculara ve federasyona yapılan en büyük ayıptır. Son şampiyonadaki başarısızlık elbette eleştirilebilir. Bu doğal. Ama bir yıl öncesinin hesabını bugün sormak biraz tuhaf oluyor. Futbolda milli takımımıza ve futbol takımlarımıza bu tür ödüller verildi. Ve o paralar çimcisinden çaycısına kadar dağıtıldı. Belli ki basketbolda da böyle olmuş. Doğru olan budur. Eğer dağıtmasalardı sorgulamak gerekirdi. Dağıttıkları için değil.

        "DAĞITIM OYUNCULARIN RIZASIYLA OLDU"

        ÜMİT AVCI / MİLLİYET GAZETESİ SPOR YAZARI

        Tabii ki devlet tarafından verilen bu paranın kimlere ne ölçüde gittiğinin açıklanması daha doğru olur ama şu da var: Bu para sadece oyunculara dağıtılsaydı asıl en büyük yanlış bu olurdu. Sonuçta unutulmamalı ki bu dağıtım oyuncuların rızasıyla yapıldı. Hepsiyle bire bir konuştuğum için biliyorum bunu. Emek veren, çalışan herkese belli miktarda pay dağıtılmasını istediler. Çünkü gerçekten çok yorucu bir organizasyondu. Kimlere dağıtıldığının açıklanması tabii ki doğru olabilir ama dağıtılması kesinlikle doğru bir karar. Arka planda çok fazla insanın emeği var ve lütfen unutmayalım bu, oyuncuların isteği doğrultusunda alınmış bir karar.

        "KİMSE KAYRILMADI ADIM GİBİ EMİNİM"

        GÖKHAN TÜRE / HABERTÜRK GAZETESİ BASKETBOL YAZARI

        Fenerbahçe Güiza’ya 4 yılda 28 milyon Euro verdi ve bu para havaya gitti, hepimiz biliyoruz. Bu göreceli bir şey ama adama verilen paranın ziyan olduğunu düşünenler haklı olabilir. Basketbola gelince, reklam yapmaya kalksanız kat kat üstünde bir bedel ödeyeceğiniz bir reklam yapıldı, başarı kazanıldı. Bence milli takım bu miktarı hak etti. Kamuoyu önünde bu paraların detaylı analiz edilerek tartışılmasının kimseye bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum, bu kadar döküm sunulması çok rahatsız edici. Kendimi bu parayı alanların yerine koyunca sanki haram edilmiş bir parayı almış gibi hissederim, onlar da böyle hissediyorlardır eminim. Organizasyon görevlilerine bölüştürülen para için de aynı şekilde. Federasyon bünyesinde görevli olan, hak eden isimlere verildiğini düşünüyorum bu paraların. Medyayla koordinasyondan tutun catering’ine, salona transfer işlemlerine kadar bir sürü iş yapıldı. Şu an Federasyon’da kimseye haksızlık yapmayacağına inandığım, çok güvendiğim bir idari kadro var. Başta Başkan Turgay Demirel olmak üzere. Kimsenin kayırılıp, hak etmediği paraları aldığına inanmıyorum, bu paraların doğru ve faydalı şekilde dağıtıldığına adım gibi eminim.

        Diğer Yazılar