Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara milli eğitimine yön verecek önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını duyurdu: “İlkokullar ile anasınıfları şehir içinde bırakılacak, diğer eğitim kurumları doğu, batı, kuzey, güney akslarına metro sistemleri ile önümüzdeki yıllarda taşınacak. Bir kampusun içinde, yani bir okullar şehri alanında 30-50 okul bulunacak. Onun içinde yüzme havuzları, alışveriş merkezleri, sağlık üniteleri yapmak, her istikamete sabah metro araçlarıyla birkaç bin öğrenci götürüp, akşam tekrar şehre döndürmeyi amaçlayan, yeni anlayışa kavuşturacak çok önemli bir projeyi tartışacağız.’’ Eğitimkent projesi başarılı olur mu, öğrencilerin ve dolayısıyla eğitimin şehir dışına yönlendirilmesi doğru mu? İşte farklı görüşler...

        ‘Ulaşım problemini çözebilirlerse faydalı olur’

        TÜRK EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI İSMAİL KONCUK

        Bence okulların şehir dışına taşınması güzel bir proje. Yalnız Türkiye’de bizim ulaşım koşulları ile ilgili bir sıkıntımız var. Biz bunlara eğitim köyleri diyoruz, eğitim köylerini yaparken ulaşım konusu çocuklarımıza adeta cehennem yaşatıyor. Öğrencilerin çok uzun saatleri yollarda geçebiliyor. Eğer bu yeni projede ulaşım problemini de çözebilirlerse bu projenin çok faydalı olacağına inanıyorum. Çünkü bu eğitim köylerinde yüzme havuzları, her türlü sportif faaliyet yapacak alanlar oluşabilecek. Tüm bu imkânlar düşünüldüğü zaman çocuklarımızın şehir merkezlerinden uzak kalması, şehirden uzak kalmaları anlamına gelmez. Zaten şehrin içinde yaşayan insanlar bunlar; ben bu olumsuz yaklaşıma katılmıyorum. Ulaşım problemini çözmek şartıyla bu proje kabul edilebilir ve bana göre uygulanması gereken bir projedir. Bu projeyi doğru buluyorum ama tek çekincem ulaşım. Bütün yaş grupları iç içe eğitim görmemeli, proje doğru.

        ‘Sosyalleşme açısından çok avantajlı’

        TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ GENEL BAŞKANI SELÇUK PEHLİVANOĞLU

        Bu projenin bir bütün olarak düşünülmesi gerekmektedir. Bu projenin en önemli detaylarından biri öğrencilerin lojistiği ve yemekleridir. Okulların bir kısmı hâlâ sabahçı ve öğlenci olarak devam ediyor, şehir dışına gittiğiniz zaman bu öğrencilerin yemek ihtiyacını karşılamalısınız. Diğer bir taraftan baktığınız zaman, kampus okullarının getireceği ciddi avantajlar var. Bu bir sosyalleşme avantajıdır, spor tesisleri, alışveriş ve kültür kompleksleri açısından. Kampus okullarının çocukların fiziksel ve sosyal gelişiminde çok ciddi avantajları vardır. Bu doğrultuda kampus okulları projesi hayata geçirilebilir.

        ‘Şehirdeki okulların yerine bina dikeceklerse olmaz’

        ESKİ EĞİTİM-SEN GENEL BAŞKANI ALAADDİN DİNÇER

        Ben bu projenin çok olanaklı olduğunu düşünmüyorum. Başlangıçta iyi niyetli bir girişim olarak görünmekle birlikte başarılabilineceğine inanmıyorum. Çünkü çok büyük yatırımlar ve kaynak gerektiren bir proje ama biliyoruz ki şehrin merkezinde yer alan okullarda da özellikle büyük şehirlerde eğitim yapma olanakları zorlaştı. O bakımdan daha orta vadeli bir program çerçevesinde, daha büyük bir planlama yapılarak aşamalı olarak böyle bir çalışmayı gerçekleştirmek daha doğru olacaktır. Pilot bölge uygulaması biçiminde başlatarak böyle bir uygulamaya geçmek daha makul gibi görünüyor. Eğer bu projenin arkasındaki niyet boşaltılan okulların yerlerini rant alanına dönüştürmekse tabii ki bunu doğru bulmuyoruz. Genelde böyle bir yaklaşım var, eğer oralar gerçekten birer kültür merkezi ya da sanat merkezi gibi benzeri düzenlemeler için planlanıyorsa bu projeyi anlamak mümkün ama eğer bu proje okulların yerine kuleleri diken,binaları diken, hayatı kulelere mahkûm eden bir yaklaşım içeriyorsa bunu kabul etmek mümkün değildir.

        ‘Sınavla yaşamın dışına, şimdi de şehir dışına’

        HABERTÜRK GAZETESİ EĞİTİM YAZARI PERVİN KAPLAN

        Okulların kent dışına kampuslara taşınması projesi yalnızca Ankara’yı kapsamıyor. Bu Milli Eğitim Bakanlığı’nın anaokulundan liseye kadar farklı okul türlerinin içinde yer alacağı eğitim kampusları kurma projesi. Kanun Hükmünde Kararname ile hukuki zemini hazırlandı. İlk aşamada Ankara’da yaşama geçiyor ama hemen peşinden İstanbul, İzmir, Adana, Konya, Antalya, Bursa, Mersin gibi sınıf mevcudunun yüksek olduğu illerde yaşama geçecek. Başta İstanbul olmak üzere kent merkezlerinde geniş arazi bulmanın zor olması yüzünden gündeme geliyor. Ancak bu okulların arazisi de büyük bir rant oluşturacak. Zaten sınavlarla yeterince yaşamın dışına itilmiş çocukları bir de kentten çıkararak “kentin dışına itmiş” olacaksınız.

        Diğer Yazılar