Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2011 bu polemiklerle geçti Futbolda şike soruşturması, diktatörleri deviren Arap Baharı, ünlü sunucu Defne Joy Foster’ın ölümü, Ali Taran-Ayşe Özyılmazel çiftinin evliliği, Beyoğlu’ndaki masa operasyonu ve vekillere yapılan yüksek zam, 2011’e damgasını vuran olayların ve tartışmaların başında geldi...

        Arap Baharı rüzgârı

        ÖNCE Tunus, ardından Mısır, Yemen, Cezayir ve son olarak Libya’da başlayan ve Prag Baharı’na benzetildiği için Arap Baharı adı verilen halk ayaklanmaları Orta Doğu’da bir dönemin sonu oldu. İşsizlik, gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğü, usulsüzlükler ve kötü yaşam koşulları halkı isyan ettirdi. İsyan, Tunus’ta Muhammed Bouazizi’nin kendini yakmasıyla başladı; ardından benzer sorunlar yaşayan ülkelere de domino etkisi göstererek yayıldı. Tunus’ta 23 yıldır yönetimde olan Zeynel Abidin bin Ali ile Mısır’ı 30 yıldır tek başına yöneten Mübarek, görevlerini bırakmak zorunda kaldı. Libya’nın 42 yıllık lideri Kaddafi uzun bir kaçış sürecinin ardından isyancılarca öldürüldü.

        SURİYE’YE SIÇRAR MI?

        Arap Baharı geriye, “Ayaklanmalar Suriye’ye de sıçrar mı?”, “Türkiye Arap dünyasının yeni lideri olur mu?” gibi birçok soru bıraktı ama herkesin hemfikir olduğu konu Arap Baharı’nda başrolü üstlenen sosyal medyanın gücü oldu.

        Bin Ladin öldürüldü ya El Kaide

        BAŞTA 11 Eylül saldırıları olmak üzere dünya üzerinde farklı noktalardaki sayısız terör saldırısının sorumlusu El Kaide lideri Usama Bin Ladin, Pakistan’da öldürüldü. Obama “Adalet yerini buldu” dedi ve ekledi: “Bin Ladin’in öldürülmesiyle dünya daha iyi ve daha güvenli hale geldi.”

        Şike soruşturmasında slogan: Temiz futbol

        2011 yılının Temmuz ayı sadece yılın değil, belki de Türk spor tarihinin en önemli olaylarından birine tanıklık etti. Türkiye, 3 Temmuz 2011 sabahı futbolda şike operasyonuyla uyandı. Soruşturma çerçevesinde 11 ilde, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu gibi isimlerin de bulunduğu 93 kişi gözaltına alındı. 93 kişiden 31’i tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. 24 Ağustos’ta Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA’nın isteği doğrultusunda, Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men ettiğini açıkladı. Fenerbahçe bunun üzerine Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nde UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu’na dava açtı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Aziz Yıldırım hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “nitelikli dolandırıcılık”, “şike” ve “teşvik primi vermek” suçlarından toplam 41 ila 114 yıl arasında hapis cezası istendi.

        YASA DEĞİŞTİ, 8 KİŞİ SERBEST

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade edilen, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Meclis’te aynen kabul edildi. Yasanın ardından tutuklu 31 sanıktan 8’i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Şimdi gözler 2012’de... 26 Ocak günü TFF Genel Kurul çağrısı yaptı. Küme düşme kalkacak mı? 14 Şubat’ta görülecek ilk mahkeme öncesi ise şike operasyonu ile ilgili her geçen gün bir başka iddia ortaya atılıyor. Tüm bu gelişmelerin ardından şike tartışmasının 2012’de de tüm hızıyla devam etmesi bekleniyor.

        YGS, ALES VE KPSS KRİZİ

        ÜNİVERSİTEYE girişte uygulanan birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 27 Mart 2011’de 1.7 milyon aday katıldı. KPSS’deki kopya krizinden sonra ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa ederek kendi üzerindeki şüpheleri temizledi, hükümet hızla olaya el attı, kurum baştan aşağı yeniden dizayn edildi. ALES’te eksik soru kitapçığı, YGS’de şifre iddialarına rağmen yeni başkan Ali Demir görevinden ayrılmadı ve alınmadı.

        TV’de şike: Kandırıldık mı?

        TRT ve bazı yapım şirketlerinin, reyting ölçümlerinde haksızlık yapıldığı ihbarı üzerine AGB ölçüm şirketi ve 25 adrese operasyon düzenlendi. TRT ve bazı yapım şirketlerinin reyting ölçümlerinde haksızlık yapıldığı ihbarı üzerine başlatılan operasyon kapsamında ünlü yapımcılar gözaltına alındı. Reyting ölçümleri 5 aylık bir süre için ertelendi.

        Yargıtay’ın, tecavüz mağduru N.Ç. kararı vicdanları yaraladı

        2011’in en çok tartışılan olaylarından biri şüphesiz N.Ç. davasıydı. 1998-2000 yılları arasında 13 yaşındayken 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.’nin açtığı dava 8 yıl sürdü. Mahkeme “sanıklarla kendi rızasıyla birlikte oldu” dedi, Yargıtay da bu kararı onadı. 13 yaşındaki kız çocuğuyla “kendi rızası” dahilinde fuhuş yaptıkları için “indirimden” yararlanan ve “iyi halleri nedeniyle” cezaları daha da düşürülen 28 kişinin isimleri deşifre edildi. Toplumsal infiale neden olan bu karar, hem kamuoyu hem de N.Ç.’nin vicdanında unutulmayacak yaralar açtı.

        Defne Joy Foster’ın ölümü: Su testisi su yolunda mı kırıldı?

        2011 yılında magazin dünyasını en çok sarsan haberlerden biri televizyonun renkli ismi Defne Joy Foster’ın ölümüydü. Ölüm nedeni uzun süre netleşemedi, evli bir kadın olarak başka bir erkeğin evinde bulunmuş olması kimileri tarafından eleştirildi. Daha sonra açıklandığına göre, Joy Foster’In ölüm nedeni astım ilacı ve alkolü aynı gün tüketmiş olmasıydı. Foster’ın ailesi, “Su testisi su yolunda kırıldı” yorumuyla şimşekleri üzerine çeken Sabah Gazetesi yazarı Hıncal Uluç’a 100 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Uluç, 20 bin TL tazminat ödemeye mahkûm oldu.

        Taran-Özyılmazel evliliği

        ALİ Taran ve Ayşe Özyılmazel’in yıldırım nikâhı magazin gündemine bomba gibi düşen haberlerdendi. 21 yıllık eşi Selma Ann Desmond’dan boşanan ünlü reklamcı Ali Taran, şarkıcı ve köşe yazarı Ayşe Özyılmazel’- le Bodrum’da evlendi. Ali Taran’ın kanser tedavisi gören eski eşi Selma Hanım’la imzaladığı sözleşmeyle tazminat karşılığında konuşma yasağı koydurduğu iddia edilmişti. Desmond “Gelin hanıma önemli bir tavsiyem var: Sakın hasta olmasın” sözünden bir süre sonra vefat etti.

        Masa operasyonu

        GEÇEN yılın en çok konuşulan olaylarından biri de İstanbul’da gerçekleşen masa operasyonuydu. Önce Beyoğlu ardından Sultanahmet ve Bakırköy’de sokaktaki masalar kaldırıldı. İşletmeciler bu düzenlemeyle gelirlerinin yarı yarıya azaldığını söyleyerek protestolar düzenledi. Belediye ve esnaf arasında ciddi tartışmalar yaşandı. Kararı eleştirenler kadar “Yürüyecek yol kalmamıştı” diyerek destekleyenler de vardı. Sonuç olarak belediyeler geri adım atmadı.

        Milletvekillerine fahiş zam

        MİLLETVEKİLLERİNE maaş tepkisi dinmiyor. TBMM’de 22 Aralık gecesi görüşülen, ilaçta katılım paylarını düzenleyen yasaya son anda ekleme yapılarak, milletvekillerinin emeklilik maaşları 5 bin 300 TL’den 7 bin 700 TL’ye çıkarıldı. Yapılan ‘rekor’ zam kamuoyunda büyük tepki gördü. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Cumhurbaşkanı Gül’ü yasayı veto etmeye davet etti.

        Avrupa Birliği dağılıyor mu?

        AB’de tüm dengeler yerle bir oldu. Yunanistan iflas etti, İspanya, İtalya ve Portekiz ise iflasın eşiğinde. Bu durum kuzey-güney dengesini bitirdi. Ayrıca “Avrupa mucizesi” olarak takdim edilen İrlanda ekonomisi de yerlerde sürünüyor. İngiltere ise kemer sıkma politikaları ile ayakta duruyor. “AB dağılır mı; yeni giren üyeler ile iyice hareket alanı daralan AB ne yapar; kurumsal yapıda yaşanan daralma nasıl aşılır” soruları uluslararası gündemi uzun süre meşgul etti.

        Diğer Yazılar