Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PİYANİST İdil Biret’in Topkapı Sarayı’ndaki açık hava konserini 20 arkadaşıyla protesto eden eski Alperen Ocakları İstanbul Başkanı Mustafa Kayatuzu’nun, İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davası karara bağlandı. “Şu kapıdan elinde şarap şişeleriyle giren hainleri gördük. Aklınızı başınıza alın demiyorum. O başınızı gövdenizden alırız diyoruz” diyen Kayatuzu, “Şiddet içermeyen davranış, eleştiri hakkı kapsamında yorumlanmalı” kararıyla beraat etti. “Başınızı alırız” söylemi şiddet içermiyor mu, eleştiri hakkı kapsamında mı? Hukukçulara sorduk, farklı görüşler şöyle...

        ‘Karar doğru, ifade özgürlüğüne girer’

        Ulusal Hukuk Merkezi Başkanı Cahit ÖZKAN:

        İÇ hukukumuz ve uluslararası taraf olduğumuz sözleşmeler, düşünce ve ifade hürriyetinin sınırlarını ortaya koymuştur. Düşünce ve ifade hürriyeti sınırları içerisindeki ifadeleri beğenmiyoruz diye eleştirmeye kalkarsak bu doğru olmaz.

        Bu olayda bir şiddet yok. Şiddet yoksa ifade özgürlüğü dahilindedir. Ne İdil Biret’e ne de oradaki kişilere karşı hedef gösterme yaşanmıştır. Yargının kararı doğrudur. Şiddet olmamasına rağmen cezalandırılmalarını isteyemem. Eğer istersem yarın “Buraya kırmızı ceketliler giremez” diyen birinin de cezalandırılmasını istemeye kadar gider bu iş. Şiddet yoktur, ifade özgürlüğü kapsamındadır. Ben yargının bu kararla, yarın değişik şekillerde ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının da önüne geçtiğini düşünüyorum.

        ‘Tehdit var, eleştiri sınırları aşılmış’

        Yargıtay 5. Ceza Dairesi Üyesi M. Nihat ÖMEROĞLU:

        TÜRK Ceza Kanunu’nda düşünce ve ifade özgürlüğü çok geniş kapsamda değerlendiriliyor. Cebir, şiddet, sindirme, tehdit unsurlarının yanına ilave olarak “yakın ve açık tehlike” ifadesi de eklendi.

        “Bunlar olmadığı takdirde söz konusu eylem eleştiri sınırları içinde kalır” deniyor. Bu olaydaki “Başınızı gövdenizden alırız” ifadesi tipik bir tehdittir, toplu gösteri yapılmıştır ve bunların daha önceki eylemleri de basından bilinmektedir. Benim kişisel kanaatim kesinlikle eleştiri sınırlarını aşan bir durum olduğudur.

        Diğer Yazılar