Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın sürekli yaz saati uygulamasında kalınması gerektiğini bir sonraki Bakanlar Kurulu toplantısına taşıyacağını açıklamasıyla, gün ışığından daha çok yararlanma konusu tekrar gündeme geldi. Yıldız geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “Enerji sektörü açısından ve bir kısım bilimsel çalışmalarla gün ışığının insan üzerinde oluşturduğu psikoloji açısından bakıyorum. Sabah 05.30’da gün ışıyorsa ve 1 saat sonra mesaiye başlanabiliyorsa ben sektör olarak enerji verimliliği açısından daha fazla faydalanacağım demektir” demişti. Daha önce ‘şafak mesaisi’ olarak tartışma yaratan Bakan Yıldız’ın önerisini çalışan kesimin motivasyonu, enerji verimliliği ve mesai saatlerine olan etkileriyle tartışmaya açtık. Bakanlar Kurulu uygulamanın önünü açarsa hayatımızda neler değişecek, faydaları ve zorlukları neler olacak? İşte farklı görüşler...

        ‘Memur sabah 06.30’da kime hizmet verecek?’

        Star Gazetesi Sosyal Güvenlik Yazarı RESUL KURT

        ÖZELLİKLE memurlar için mesai saatlerinin daha erkene alınması son derece yanlış bir uygulama olur. Sabah 06.30’da memur getirirsek, vatandaşı nereden bulacağız? Memurun amacı vatandaşa hizmet etmek. Orada kendi kendilerine ne yapacaklar? Yararlı ve işlevli değil. Kışın hava 07.00’ye kadar karanlıkken nasıl enerjiden tasarruf edeceğimizi de anlamış değilim. Kaldı ki birçok insan o saatlerde çocuğunu okula götürüyor ya da gönderiyor. 06.30’da işte olacaksak, daha öncesinde çocukları okula nasıl gitmeye ikna edeceğiz? Yapmamız gereken tek şey, mevcut uygulamadaki çalışma sürelerini tam olarak doldurmak. En büyük sorunumuz çalışma sürelerini etkin ve verimli kullanamamak.

        Memur Sen Genel Başkanı AHMET GÜNDOĞDU

        ‘Belki tasarruf sağlar ama verim düşer’

        SAYIN bakan enerji tasarrufu fazla olur diye bakıyor ama zararı mı fazla, yararı mı fazla diye bakmak lazım. Memurlar güneş doğmadan işe gittiklerinde devlet dairelerinde elektrik yanmayacak mı? Belki tasarruf açısından bazı kârları olacak ama sosyal ve psikolojik açıdan zararları olacaktır. 07.00’de işte olmak için çok erken kalkmak gerekiyor. Saatlerini trafikte geçirenler var. Memuru, öğretmeni o saatte işe gelmeye mecbur ettiğiniz zaman nasıl verim elde etmeyi düşünüyorsunuz?

        Habertürk Yazarı ALİ TEZEL

        ‘1970’lerde uygulandı ancak verimli olmayınca vazgeçildi’

        UYGULAMANIN yararlı olacağını zannetmiyorum. İki nedeni var. Enerji tasarrufu diyorlar ama 07.00-16.00 arası çalışma ayrıca cumartesi günü çalışma tasarruf sağlamaz, daha çok israfa neden olur. Memurun 07.00’de işbaşı yapması için sabah 05.00’te kalkması gerekir. Karanlıkta kalkacaklar, evlerinde ışık yakacaklar bu da tasarruf getirmeyecektir. Zaten bu uygulama 1970’lerde vardı. Görüldü ki bundan enerji tasarrufu elde edilmiyor. Kamu kuruluşlarının da 5 gün değil 6 gün çalışmasından yeterince verimli olmadığı için vazgeçildi. Aynı uygulamaya geri dönmeye gerek yok.

        ‘Mesai erken başlayıp biter gün bize kalır’

        Marmara Üniversitesi İİBF Öğr. Üy., Sosyal Güvenlik/İş Hukuku Uzmanı Prof. Dr. ALİ RIZA OKUR

        MESAİ saatleri belirtildiği gibi düzenlenirse çalışanlar ona da adapte olur, önemli bir sorun değil bu. Kaldı ki mesaiye erken başlayacaklar ve erken bitirecekler, dolayısıyla günün önemli bir kısmı kendilerine kalacak. Mesaiye illa 08.00 veya 09.00’da başlanması gerekmiyor. Eğitim açısından problemler olabilir mi, çocukları okula götürecek veliler açısından baktığınızda evet problem yaşanabilir ama onun için de bir çözüm düşünülür. Genel olarak olumlu buluyorum.

        Habertürk Yazarı GÜNTAY ŞİMŞEK

        ‘Enerji verimliliği için önemli bir adım’

        GÜN ışığından daha çok yararlanma önerisi ve sürekli yaz saati uygulaması Türkiye’nin gece ve gündüz elektrik tüketim eğrisinin düzeltilmesine katkı sağlayacak önemli adımlardan birisidir. Beraberinde yeni tarife modellerinin de geliştirilmesi gerekir. Sürekli yaz saati uygulamasıyla tasarruftan ziyade verimli enerji kullanımı amaçlanabilir. Enerjide arzı yönetmek ne kadar zorsa, talebi yönetmek o kadar kolay, ama buna kafa yormamız, model bulmamız gerekir. Çünkü Türkiye’nin en önemli problemi gece ile gündüz arasında tüketilen elektriğin çok farklılık arz etmesidir.

        Diğer Yazılar