Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EĞİTİM sisteminde ardı ardına köklü değişikler yaşanırken, Başbakan Erdoğan’ın dershanelere gerek bırakmayacak bir üniversite giriş sistemini müjdelemesi merak uyandırmıştı. Yıllardır pek çok boyutuyla tartışma yaratan üniversiteye giriş sınavının yerini nasıl bir modele bırakacağı konusunda ise ipucu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den geldi. Dinçer “Üniversite sınavlarının yılda birden çok tekrarlanarak yapılabileceği bir ihtimal üzerinde de çalışıyoruz” dedi. Peki çözüm bu mu? Çoklu sınav, yılda bir kez yapılan sınavın yarattığı stresin önüne geçmeye yarar mı? Dershanelerin önünü daha da mı açar, başarılı olur mu? Uzman isimlerden farklı görüşlerle, bugünün polemiğinde...

        Ne kadar çok sınav o kadar çok gerginlik!

        Habertürk Gazetesi Eğitim Yazarı Pervin Kaplan

        Teoride öğrenciye “bir seçenek daha tanınmasıyla” gerginlik azalacak izlenimi veriliyor. Ancak kısa zaman önce lise yerleştirme sınavı OKS’nin de gerginliği yok etmek için kaldırıldığını, yerine öğrenciyi rahatlatmak için her yıl yapılan SBS’lerin getirildiğini unutmayalım. Sonunda tek sınava dönüldü. Çünkü ne kadar çok sınav olursa gerginlik de o kadar artıyor.

        ‘OKS kalkacak’ dediler yerine 3 SBS geldi

        Milliyet Gazetesi Eğitim Yazarı Abbas Güçlü

        Çoklu sınav işe yarar mı yaramaz mı, bunu Sayın Başbakan’a sormak lazım. Sınavları kaldıracağını söylüyordu. Ne zaman “Sınavları kaldıracağım” dese sınav sayısı artıyor. 3-4 sene önce de “OKS’yi kaldıracağım” dedi, OKS kalktı, yerine 3 tane SBS geldi. Şimdi de “LGS ve YGS’yi kaldırıp çoklu sınav getireceğiz” diyorlar.

        Sınavlar eşit derecede zor olmazsa sıkıntı doğar

        ODTÜ EğitimFakültesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Giray Berberoğlu

        Birden fazla sınav kararı verilmesi doğru ama bunun iki boyutu var; ilki lojistik. Bunu ne zaman nerede uygulayacaklar? Diğeri de psikometrik boyutu. Uyguladıkları sınav sonuçlarının karşılaştırılabilinir olması lazım, bu çok teknik bir olay. Bir dönem uyguladıkları sınav daha zor, diğeri daha kolay olabilir.

        Çoklu sınav stresi azaltır, işe yarar

        Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga

        Yapılacak bu çoklu sınavların modalitesine bakmak lazım, eğer YGS türü olursa öğrenciler alışabilir, bu da stresi azaltabilir. İçerik değişirse alışmak zorlaşabilir. Yılın hangi dönemlerinde yapılacak bu sınavlar, bu da önemli. Lise son sınıftaki öğrenciler ağırlıklı olarak haziran ayında hazır olurlar, bir yeri kazanamamış diğer adaylar haziran ayı dışında da girebilirler.

        Rasyonel ve pedagojik bir sistem geliyor

        Marmara Üniversitesi EğitimFakültesi Prof. Dr. Adil Çağlar

        Çoklu sınav sisteminde insanlar hazır oldukları zaman sınava girerler, bu bana göre dershanelerin gücünü artırmaz ama azaltmaz da. Çoklu sınav pedagojik olarak çok daha uygun, çok daha rasyonel, öğrenciyi koruyan hümanist bir sistem. Ben sayın bakanın bu konudaki yaklaşımını doğru buluyor ve destekliyorum.

        Yılda 3-4 sınav eğitim sisteminde aksama yapar

        Uğur Dershaneleri GenelMüdür Yardımcısı Dr.Mehmet Genç

        Sınavın 3 ya da 4 defa yapılması gerilimi azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Olaya bir de okullar açısından bakacak olursak, tasarlanmakta olan yeni sistemde nisana kadar, 3 ya da 4 sınav yapılacaksa bu durum okullarda eğitimin aksamasını devam ettirecek. Üstelik bu aksamaların birkaç kez yaşanmasına neden olacaktır.

        Diğer Yazılar