Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSMİ lazım değil bir ara “Türkiye’nin Justin Bieber’ı” olmaya soyunan bir popçumuzu HT Masa’da eleştirmiştik! Kendisi bizim eleştirilerimize ‘çok takipçili’ Twitter hesabından cevap verdi... ‘Masa’nın diğer üyelerine saydırdı, beni, kendince aşağılayarak, tanımadığını falan yazdı. Buraya kadar her şey normaldi benim açımdan. Biz onu eleştirdik, o da bizi; gayet ‘adil’ bir müsabaka yani...

        Ancak ne olduysa ondan sonra oldu!

        Yazdığı ‘ilkokul 3’ten hallice şarkı sözleriyle gönül telini titrettiği’ takipçileri bizim popçunun tweet’lerini ‘retweet’ etmeye başladı. Daha doğrusu ben öyle sandım!

        Benim nohut oda bakla sofa ‘butik’ Twitter hesabımda o gün akşama kadar daha önce hiç yaşanmamış bir hareketlilik olunca bu ‘retweet’ canavarı takipçilere şöyle bir baktım... O da ne! Benim ‘ses estetiği’ yaptırsın dediğim popçumuz meğerse bir dünya starıymış!

        Hakkımızda yazdığı tweet’leri RT’leyenler Tanzanya’dan Çin’e, Ürdün’den Endonezyaya kadar uzanıyordu. Arapça’dan Çince’ye envai çeşit dildeki bu ‘sıfır’ takipçili hesapların ‘sahte’ olduğuna mı güleyim, ‘koskoca popstar’ın takipçi satın aldığına mı yanayım bilemedim!

        Dün Twitter’da HT Hayat yazarı ‘Pink freud’, İngiliz Metro.co.uk’daki “İnsanların Twitter ve Instagram’da takipçi satın aldığını nasıl anlarsınız?” haberinin görselinde Hadise fotoğrafının kullanıldığını yazınca 1.6 milyon takipçili hesabında şarkısının link’i sadece 51 ‘like’ alan ‘bizim yerli Justin Bieber’ aklıma geldi!

        SAHTE HESAP CENNETİ!

        New York Times’ta geçen hafta sonu çıkan ‘The Follower Factory’ başlıklı haberde Devumi adlı bir şirketin sanatçılardan sporculara, işadamlarından politikacılara binlerce kişiye ‘takipçi’ ve ‘retweet’ sattığı yazıyordu.

        Bizde de bu ‘takipçi satma işi’ni yapan kişiler olduğunu biliyorum ama böyle adıyla sanıyla ‘kurumsal’ bir şirket var mı bilmiyorum doğrusu.

        Devumi, bu ‘sosyal medya takipçi karaborsası’ndan milyon dolarlar kazanıyormuş. (3-5 kuruşa bu işi yapan bizim ‘takipçi esnafı’ utansın:)

        Her birini birkaç kez sattığı yaklaşık 3.5 milyon ‘sahte hesaplık bir portföyü’ olan Devumi’yle iş yapan ‘ünlülerin’ toplam takipçi sayısının 200 milyonu geçtiğini söylüyor New York Times...

        Niteliğin değil niceliğin ‘para’ ettiği bir dünyada insanların, Twitter ya da Instagram hesaplarının ‘işleviyle değil boyuyla’ ilgilenmeleri ve olabildiğince ‘büyük’ göstermeye çalışmaları zavallıca ama anlaşılabilir bir şey! Hele 100 bin takipçili bir ‘Influencer’ın tweet başına 2 bin dolar, 1 milyon takipçilinin 20 bin dolar kazandığı bir piyasada!.. (Bizde rayiç kaç lira bilemiyorum.)

        Twitter kullanıcılarının yüzde 15’inin (48 milyon) ‘sahte hesap’ olması, Devumi’nin 200 bin müşterisi arasında Hollywood yıldızları, TED konuşmacıları, sporcular, modeller bulunması beni şaşırtmadı doğrusu...

        Beni şaşırtan haber Chicago Sun-Times’tan geldi!

        TWEET’Çİ- GAZETECİ!

        Chicago Sun-Times önceki gün, New York Times’ın ‘sosyal medyadaki sahte hesaplar’ dosyasında adı geçen film eleştirmeni Richard Roeper’ın yazılarını durdurduğunu açıkladı!

        Gazetenin yayın yönetmeni Chris Fusco, 30 yıldır gazetelerinde yazan, Roeper’ın 225 bin takipçili (kaçının sahte olduğu bilinmiyor) Twitter hesabıyla ilgili iddialardan yeni haberdar olduklarını ve konuyu araştırdıklarını söyleyip ekledi: “Soruşturmamız bitene kadar Roeper’ın herhangi bir eleştirisini yayınlamayacağız!”

        Bizim gazetelerimizde koskoca ‘ombudsman’ların ‘sosyal medyada’ parayla reklam yaptığını iddia ettiği gazetecilere bile hiçbir şey olmadığını düşününce ‘kişisel’ Twitter hesabına, cebinden para ödeyip 3-5 ‘sahte’ takipçi alan Richard Roeper’ın başına gelenler yürek parçalıyor!

        ‘Her 1000 takipçiye 30 like kuralıyla’ takipçilerinin ne kadarı gerçek ne kadarı sahte belli olmayan sosyal medya hesabı için “Orda ben gazeteci filan değilim” diyerek ‘cart’ diye ürün paylaşan bizim gazeteci arkadaşlarımızı Richard Roeper için bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum!..

        Diğer Yazılar