Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Pazar gecesi sahiplerini bulacak olan Oscar ödüllerini düşünürken sevgili Doctor Who, “Sona erene kadar hiçbir şey acıklı değildir sonra her şey acıklı olur” diye fısıldadı kulağıma!

        “Şov dünyasının belki de en şıkır şıkır, en ‘jan jan’lı gösterisinde, yeryüzünün en gözde yıldızlarının arz-ı endam ettiği bir gecede, acıklı ne olabilir ki?” diye kınayan gözlerle Doctor Who’ya bakarken ‘And the Oscar Goes to’ adlı belgeseli hatırladım.

        Belgeselde konuşan oyunculardan birinin söylediklerini duyana kadar Oscar gecesinin aslında mutlu değil acıklı bir sonla bittiğini farketmemiştim, daha doğrusu işin o tarafını hiç düşünmemiştim: “Ödül gecesi ilerledikçe salon kaybedenlerle dolmaya başlar. Her 1 kazanan için 4 kaybeden vardır! Acı içindedirler, orada öylece otururlar ve sahnede yapılan espriler falan da umurlarında değildir...”

        Oscar gecelerinin en iyi kaybedenlerinden biri olan Brad Pitt, daha önce ‘oyunculuk’ dalında ödülü 3 kez başkalarına kaptırdığında (Kevin Spacey, Sean Penn, Jean Dujardin) sahnede yapılan esprilere güldü mü bilmiyorum ancak 9 Şubat akşamı o altın sarısı heykelciği eline aldıktan sonra yapacağı teşekkür konuşmasıyla tüm salonu kahkahaya boğacağına eminim... Çünkü ‘Once Upon a Time... in Hollywood’da canlandırdığı ‘cool’ dublör Cliff Booth rolüyle, Altın Küre’den BAFTA’ya, verilen bütün ödülleri alan Pitt’in kazancağından herkes emin...Asıl merak edilen son birkaç aydır aldığı ödüller için yaptığı ‘muazzam’ teşekkür konuşmalarında değme stand-up’çılara taş çıkaran Brad’in Oscar heykelciğiyle birlikte sahnede ‘yapacağı espriler...’

        BIRAK BU AYAKLARI TARANTINO

        1991 yılında ‘Thelma & Louise’ filminde kameranın çıplak vücudunda yüzüne doğru yükseldiği 13 saniyelik sahneyle tüm dünyayı kendisine aşık eden Brad Pitt’in son birkaç aydır kazandığı ödüllerden sonra yaptığı teşekkür konuşmaları bugünlerde Hollywood’da herkesin dilinde.

        Oscar’ı kazanmanın sadece filmdeki performansa bağlı olmadığının altını çizen işin uzmanları Pitt’in Oscar’a doğru gelen yolda yaptığı teşekkür konuşmalarının sempatikliğyle şansını iyice arttırdığını söylüyorlar. Ve ekliyorlar: “Brad Pitt bu konuşmaları kendisi mi hazırlıyor yoksa profesyonel yazarlardan yardım mı alıyor?”

        Oyuncular Birliği ödülünü kazandığında, ‘Once Upon a Time... in Hollywood’un yönetmeni Quentin Tarantino’nun ayak fetişini “Rol arkadaşlarım Leo, Margot Rabbie, Margot Robbie’nin ayakları, Margaret Qualley’nin ayakları, Dakoto Fanning’in ayaklarına teşekkür etmek istiyorum. Ciddiyim, Quentin, havaalanlanlarındaki güvenlikçilerden daha fazla kadına ayakkabılarını çıkarttırmıştır” diye ti’ye alması salonu kahkahaya boğumuştu.

        "BEN KIRMIZI HAPI SEÇTİM"

        Altın Küre’yi kazandığını da yaptığı konuşmada övmelere doyamadığı rol arkadaşı Leonardo Di Caprio’nun Titanic’te Kate Winslet’le internette ‘meme’lere konu olan efsanevi sahnesine ince bir gönderme yapıyordu: “Eğer gemi battıktan sonra o tahta parçasının üstünde Rose’un yerinde ben olsaydım tahtayı seninle paylaşırdım...”

        Ailevi nedenlerden dolayı katılamadığı BAFTA’da yazılı olarak Margot Robbie’nin okuduğu teşekkür konuşmasında Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına ve kendi yalnızlığına gönderme yapıyordu: “Merhaba Britanya duyduğuma göre yeniden bekar kalmışsın... Kulübe hoşgeldin!..”

        Prens Harry ile eşi Meghan Markel’ın Kraliyet ünvanlarından fergat edip Kanada’ya taşınmalarını da şöyle ti’ye alıyordu: “Bu ödülün adını Harry koyacağım çünkü binimle birlikte Amerika’ya geliyor...”

        Santa Barbara Uluslararası Film Festivali’nde aldığı ödül sonrası yaptığı konuşmada oynamayı ‘reddettiği’ filmlerden bahseder Matrix’teki Neo rolünü nasıl kaçırdığını şu cümleyle özetliyordu: “Ben kırmızı hapı seçtim!”

        BİZİMKİLER CÜMLE KURAMIYORLAR

        Vulture sitesi Bard Pitt’in ödül konuşmalarını kimin yazdığını araştırmış. Konuştukları kaynaklar, politikacılar, iş insanları için konuma metinleri yazan profesyonel ajanslar, oyuncuların ‘ödül konuşması’ için ‘hayalet yazarlarla’ çalıştığını isim vermeden kabul ediyor. Hatta bu ‘hayalet yazarlar’dan en önemlilerinden birinin Star Wars’un Prenses Leia’sı Carrie Fisher olduğu söyleniyor.

        Brad Pitt’in ‘zeki’ ve ‘esprili’ teşekkür konuşmaları için kendisinin de bağlı olduğu ajansla çalışan bazı stand-up’çılardan yardım almış olabileceği konuşulanlar arasında.

        Obama’nın ekibinde Jon Favreau ve Tomm Vietor tarafından kurulan ve müşterilerine iletişim ve ‘konuşma metni’ yazma konularında destek veren Fenway Strategies bir süredin Hollywood’un gözde yıldızları için çalıştığını Kabul ediyor ama isim vermiyor. Bir dönem Hillary Clinton için de çalışan şirketin yöneticilerinden Sam Koppelman, bir oyuncu için konuşma yazmanın ‘hayalet yazarların’ rüyası olduğunu söyleyip ekliyor: “Konuşmayı ezberleme konusunda zorlanan ve cümleleri daha etkileyici vurgulama konusunda poltikacıların aksine oyuncular çok çok daha iyidir...” Koppelman, Pitt’in bir hayalet yazarı olup olmadığını bilmiyor ama, “Eğer varsa ve kim olduğunu öğrenirseniz bana da haber verin çünkü çok iyi!” diyor.

        Cem Yılmaz’ı bir kenara koyarsak değil ödül kazandıklarında katıldıkları talk-show’larda bile iki kelimeyi bir araya getiremeyen bizim oyuncularımızın da Brad Pitt’in ‘hayalet yazarı’nın kim olduğunu öğrenmelerinde fayda var gibime geliyor!

        BÜYÜK OYUNCULUK İÇİN KAYBEDENLERE BAKIN

        Oscar gecelerinin en unutulmaz sunucularından Bob Hope bir seferinde ‘kaybedenlerin’ ‘acı’ hallerini muhteşem bir espriyle şöyle açıklamış: “Bu akşam gözünüzü kaybedenlerden ayırmayın. kazananları alkışlarken onlara iyi bakın, orada büyük bir ‘oyunculuk’ göreceksiniz!”

        Dakikalar önce kırmızı halıda bütün ‘kibir’leriyle yürüyüp herkese gülücükler saçan ‘ego obezi’ sanatçıların biraz sonra, canlı yayında on milyonlarca kişinin gözü önünde ‘bir kaybeden’ olduğu andaki duruşu, canlandırdığı bütün karakterlerden daha muhteşem bir oyunculuk gösterisi sahiden de...

        Guardian’dan Catherine Shoard bu ‘Oscar’da kaybedenler’in durumuyla ilgili “Herhangi bir aktör kazanırken muhteşem görünebilir. Asıl saygı duyulması gereken mağlup olurken iyi gözükenlerdir” diye yazmıştı birkaç yıl önce.

        Bard Pitt yarın akşam, o heykelciği kazanacak. Bütün karizmasıyla sahneye çıkıp, hoş esprilerle süslü şık bir teşekkür konuşması yapacak... Rakipleri Al Pacino, Joe Pesci, Anthony Hopkins, Tom Hanks’in Pitt’in esprilerine kahkahalarla gülüp onualkışlarken büyük bir ‘oyunculuk’ göstereceklerine eminim...

        İşte tam o anda ben sevgili Doctor Who’nun söylediğini hatırlayıp bu 4 usta için hüzünleneceğim: “Sona erene kadar hiçbir şey acıklı değildir sonra her şey acıklı olur...”

        Diğer Yazılar