Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        15-19 Ocak 2015 tarihleri arasında Paris’te düzenlenen 17. Fransız Sinemasıyla Randevu etkinliğindeydim. Luc Besson’dan Romain Duris’ye uzanan konuk skalasıyla dikkat çeken organizasyon, Fransız sinemasında artan üretimin uluslararası kolunu kuvvetlendirme adına son derece faydalı bir oluşum. Umarız Unifrance Films, önümüzdeki yıllarda da bu konudaki eylemlerini sürdürür.

        2014, Fransa sinemalarına 1967’den bu yana en fazla seyircinin geldiği yıl oldu. 208 milyon izleyici, bu sene içinde salonları ziyaret etti. Böylece 211.5 milyonluk rekora çok az kaldı. “Sürpriz Damatlar” (“Qu’est Qu’on a Fait Au Bon Dieu”) 12.3, “Supercondriaque”a 5.3, “Lucy” 5.2 milyon biletle en üst sıralardaydı. Toplamda 234 Fransız film vizyona girdi. Bu da ortada bir sektör olduğunu gösteriyor.

        UNIFRANCE FILMS’İN DÜNYAYA ARMAĞANI

        Unifrance Films de bu durumu değerlendirip Paris’in bir sanat şehri olma özelliğini de fırsat bilerek 17 senedir bir etkinlik düzenleniyor. Uluslararası festivallerde Fransız sanatçıları konuklarla buluşturmanın, sektör profesyonellerini bir araya getirmenin üzerine koyuyor. Rendez-Vous du Cinema Français ya da Fransız Sinemasıyla Randevu, beş günlük market ve basın etkinliği. Öncelikle tüm dünyadan dağıtımcılar bölgeye Ocak ortasında akın ediyor. Alım için birbirleriyle kapışıyor. Basın ise filmlerle cebelleşip ünlülerle buluşuyor.

        Gösterilen filmler arasında Benoit Jacquot’nun “Three Hearts”ı (“3 Coeurs”, 2014), Patrice Leconte’un “Do Not Disturb”ü (“Une Heure de Tranquilité”, 2014), Larry Clark’ın “The Smell of Us”ı, Emmanuel Mouret’nin “Caprices”i (2014), Mia Hansen-Løve’ın “Eden”i (2014), Raoul Peck’in “Murder in Pacot”ı (“La Meurtre à Pacot”, 2014), Benoit Delépine-Gustave de Kervern’in “Near Death Experience”ı (2014), Alain Cavalier’nin “Le Paradis”si (2014), Xavier Beauvois’nın “The Price of Fame”i (“La Rançon de Gloire”, 2014), Laurent Cantet’nin “Ithaca’ya Dönüş”ü (“Retour à Ithaque”, 2014), Régis Wargnier’nin “The Gate”i (“Le Temps des Aveaux”, 2014) ve Cédric Kahn’ın “Wild Life”ı (“Vie Sauvage”, 2014) dikkat çekti.

        FRANSIZ FİLMLERİNE 111 MİLYON BİLET KESİLDİ

        Yabancı ülkelerde 520 Fransız filminin vizyon şansı bulduğu 2014, aynı zamanda 111 milyon seyirci çekip 640 milyon avro bırakmasıyla da ülke sinemasını memnun etti. Fransa’daki rakamın yüzde 21 üzerine konuldu. Böylece 2012’le birlikte son 20 senede ilk kez 100 milyon rakamı geçilmiş oldu. Bu istatistiği doğuran ise 53 milyon üzeri seyirci getiren “Lucy” başta olmak üzere 14 filmdi. Besson’un eseri birçok ülkedeki yüksek gişe rakamıyla Fransız sinemasının gururu oldu.

        Aynı zamanda festivallerden “Dile Veda” (“Adieu au Language”), “Party Girl” (“Angélique”), “Kış Uykusu”, “Timbuktu” gibi ortak veya Fransız yapımları başarıyla ayrıldı. “Belle and Sébastian”, “Güzel ve Çirkin” (“La Belle et La Bête”), “Sürpriz Damatlar”, “Hayatımın Şansı” (“Samba”), “Minuscule: Kayıp Karıncalar Vadisi” (“Minuscule: La Vallée Des Fourmis Perdues”), “Monako Prensesi Grace” (“Grace of Monaco”) gibi eserler Avrupa ve dünya gişelerinde başarılı performanslar sergiledi. Batı Avrupa, uluslararası bilet satışının yüzde 33’ünü üzerine alarak bu konuda en yüksek oranı karşımıza çıkardı.

        BİR HOLLYWOOD YARATMA ÇABASI

        Basın ise etkinlik kapsamında François Ozon, Volker Schlöndorff, Patrice Leconte, Romain Duris, Mia Hansen-Love gibi önemli isimlerle bir araya gelme şansı yakaladı. Uzun süredir sektörel açıdan yenilenmeye ayak uydurmak da tüm uluslararası kollarıyla Unifrance Films’in görevi.

        Jean-Paul Salomé ve Isabelle Giordano önderliğinde şirket yoluna emin adımlarla devam ediyor. Fransız sinemasını uluslararası piyasayla buluşturup oradaki marketlere de katkı sağlıyor. Aynen Hollywood gibi… Tabii Michael Gondry’nin önderliğinde bir de ‘myfrenchfilmfestival’ adlı online film festivali var halihazırda devam eden. Onu da takip etmenizi öneririm. Etkinliğin Luc Besson’un da katıldığı açılış basın toplantısının yapıldığı 16 Ocak’tan 19 Ocak’a kadar sinema sevgisi aşıladığını gözlemledik.

        Diğer Yazılar