Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        7-17 Nisan tarihleri arasında 35. kez seyirciyle buluşacak İstanbul Film Festivali’nden klasik ve yeni filmlerden oluşan bir öneri listesi... 200’ü aşkın film içeren programda kaybolmamak, farklı arzularınızı tatmin etmek için rehber görevi üstlenebilir.

        KAÇIRILMAYACAK 20 FİLM:

        1-Gökdelen (High-Rise) (2015): “Otomatik Portakal” ekolünden, J.G. Ballard uyarlaması bir Ben Wheatley bilimkurgusu…

        2-Evrim (Evolution) (2015): Festivalde keşfettiğimiz Masumiyet’in (Innocence) yönetmeni Hadzihalilovic’ten tek adada geçen, az diyaloglu, bol manzaralı, soyut ve zorlayıcı bir çalışma…

        3-Fısıldayan Yıldız (Hiso Hiso Boshi) (2015): Uçarı Japon yönetmen Sion Sono bu kez bir robot tanımıyla uğraşıyor. Elbette bu siyah-beyaz filmin çekiciliği apayrı…

        4-Kosmos (Cosmos) (2015): Andrzej Zulawski’nin vefat etmeden önce çektiği miras filminin başrolünde Sabine Azéma var. Üstadın olağandışı dünyasını yansıtan tuhaf bir ilişki tanımı…

        5-Pek Ağır Yol İleri (Dead Slow Ahead) (2015): Ses-görüntü uyumuyla kapitalizmi ameliyata sokan, hipnotik ve ayrıksı bir gemi belgeseli ya da deniz yolculuğu…

        6-Neon Boğa (Boi Neon) (2015): Cüretkar, kapkaranlık ve sinir bozucu bir rodeo tanımı… Gabriel Mascaro, Brezilya’dan yeni bir ses…

        7-Gayrimeşru (Illegitimate) (2016): Romen sinemasından kürtaj ve ensest üzerine garantili bir deneme. “Oltanın Ucunda” ve “İyi Niyetler”in rejisörü Adrian Sitaru’dan.

        8-Ötedekiler (The Other Side) (2015): İtalyan yönetmen Roberto Minervini, ABD’nin alternatif ve karanlık yüzünü bir kez daha belgesel-kurmaca kırması eseriyle keşfe çıkıyor.

        9-Tekir (Taker)(2016): Eşcinsel bir çift ve kedileri… Berlin’den Teddy Ödülü ile dönen yapıt, Avusturya sinemasının rahatsız edici arayışlarının bir yenisi.

        10-Gelecek Günler (L’Avenir) (2016): “Elveda İlk Aşkım” ve “Cennet” ile tanınan Mia Hansen-Løve’ın Isabelle Huppert’le bir araya geldiği eser, Berlin’den ‘En İyi Yönetmen’ ödülüyle döndü.

        11-Denizdeki Ateş (Fuocommare) (2016): Altın Aslan’lı “Çevreyolu” (“Sacro GRA”) ile titizliğini kanıtlayan Gianfranco Rosi, Altın Ayı’lı eserinde göçmen krizine bakıyor.

        12-Köpeğin Kalbi (Heart of a Dog) (2015): Laurie Anderson’ın deneysel itiraf filmi, müziklerinden animasyonlarına kadar her yönüyle kucaklanmayı hak ediyor.

        13-Vahşi (Wild) (2016): İnsan-kurt ilişkisinin üzerine giden ayrıksı yapıt, Nicolette Krebitz imzalı ve keşfedilmeyi bekliyor.

        14-11 Dakika (11 Minutes) (2015): “Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası” (1994) ile akrabalık kuran, Jerzy Skolimowski imzalı bir günümüz alegorisi…

        15-Yolculuk (Viaje) (2015): Kosta Rika’dan çıkan capcanlı, maceracı ve vahşi aşk, sinematografik öğelerden de destek alıyor.

        16-Alt Kat (Un Etaj Mai Jos) (2015)Romanya’daki komşuluk ilişkilerinin yol açabileceklerine, insani ve vicdani bir bakış. Ülkenin yükselen değeri Radu Muntean’dan.

        17-Aşk Birleşik Devletleri (Zjednoczone Stany Milosci) (2016): 1990’lar Polonya’sında kadınların sıkıntılarını merceğine alan, yönetmenliğini Tomasz Wasilewski, sinematografisini Oleg Mutu’nun üstlendiği, Berlin’de ödüllü bir yapıt.

        18-Apartman Hikayeleri (Asphalte) (2015): İçinden Isabelle Huppert, Valeria Bruni Tedeschi, Michael Pitt geçen tuhaf bir Fransız komedisi.

        19-Bize Rüyalarımızda Huzur Ver (Ramybe Musu Sapnuose) (2015): Ödüllü Litvanyalı yönetmen Sarunas Bartas’ın olgunluğunu kanıtladığı, egzotik doğada ilişkilere karamsar bakan bir çalışma…

        20-Bir Aile Filmi (Rodinny Film) (2015): İşlevsiz aileyi Çek Cumhuriyeti’nde arayan eser, sürprizli dünyasıyla cezbediyor.

        ARŞİVLİK 5 KLASİK:

        1-Kum Saati Sanatoryumu (Sanatorium Pod Klepsydra) (1973): Wojciech Has’ın yeni bir model yaratan gerçeküstücü başyapıtını keşfetmeyenler için büyük fırsat!

        2-Kanlı Gölge (Laura) (1944): Kara film tarihinin simge eserlerinden biri. Bir şekilde görülmeli!

        3-Hüzünlü Belladonna (Kanashimi No Belladonna) (1973): Çok geç keşfedilen, Eichi Yamamoto imzalı, tartışmalı Japon animesi klasiğini burada yakalamakta fayda var.

        4-Elm Sokağında Kabus (A Nightmare on Elm Street) (1984): Wes Craven’ın metafiziksel slasher filmi başyapıtını, gece yarısı kitlesiyle izleme fırsatını kim geri çevirebilir ki?

        5-Bir Cinayetin Anatomisi (Anatomy of a Murder) (1959): Otto Preminger’in mahkeme filmi klasiğinde James Stewart başrolde…

        KEŞİF YAPMAK İSTEYENLERE 10 İLK FİLM

        1-Ayrılış (Departure) (2015): Cinsel kimlik meselesine de giren büyüme hikayesi, atmosferiyle dikkat çeken bir İngiliz filmine açılıyor.

        2-3000 Gece (3000 Layla) (2015): Filistin’den bir kadın yönetmenin çıkmasına alışık değiliz. Buradaki çarpıcı sosyal damarıyla akan ‘hapishane filmi’ bu duruma önderlik ediyor.

        3-Yer Altı Kokusu (Underground Fragrance): Pekin’in büyük binalarının altına sıkışan bir sosyolojik gözlem… Pengfei, Çin sinemasının geleneğine uygun bir çıkışa imza atıyor.

        4-Ağabeylerimin Bana Öğrettiği Şarkılar (Songs My Brothers Taught Me) (2015): Amerikan kırsalını keşfe çıkıp ülkenin yerlilerine bakış atan film, Cannes ve Sundance’de gösterildi, ilgi gördü.

        5-Bir Liderin Çocukluğu (The Childhood of a Leader) (2015): Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yapan eser, 1. Dünya Savaşı’nda geçen, Sartre uyarlaması biyografik bir faşizm öyküsü…

        6-Şeytanlar (Les Démons) (2015): Philippe Lesage’dan gençlik döneminin yol açabileceği gerilim yüklü olaylara bakış…

        7-Güneş Şemsiyesi (Parasol) (2015): Bir tatil bölgesini minimalist çerçevelerle mercek altına alan eğlenceli bir Fransız filmi.

        8-Seni Seviyorum Hedi (Inhebek Hedi) (2016): Tunus yapımı ilk film, Berlin Film Festivali’nden iki ödülle döndü.

        9-Dolaptaki Canavar (Closet Monster) (2015): Enerjik şarkıları ve samimi dünyasıyla, bir gencin cinsel kimlik arayışını yansıtırken ‘ilk film’ olduğunu hissettiren Kanada filmi.

        10-Buradan Sonra (Efterskalv) (2015): Şiddete ve dünyaya yaklaşımıyla fazlaca Haneke özentisi kokan, ama kendi içinde tutarlığı olan deneme, İsveç’ten…

        USTA’ GARANTİSİ VEREN 5 FİLM

        1-Hitchcock/Truffaut (2015): Meşhur kitabın sinema versiyonunu kim reddedebilir ki? Sinefilseniz bu fırsat kaçmaz!

        2-De Palma (2015): Noah Baumbach ve Jake Paltrow’dan Brian De Palma belgeseli…

        3-Kış Şarkısı (Chant d’Hiver) (2015): Otar Iosseliani’nin sosyopolitik taşlamalarının bir yenisinde bu kez Fransa’nın dünü ile bugünü iç içe geçiyor.

        4-Hiçbir Yere Ait Değilim (I Don’t Belong Anywhere: The Cinema of Chantal Akerman) (2015): Geçtiğimiz yıl vefat eden Chantal Akerman’ı anlatan, herkesi hüzne boğacak bir belgesel.

        5-Ben, Ingrid (Jag Ar Ingrid) (2015): Sinemanın en önemli starının, İsveçli Ingrid Bergman’ın yaşamına odaklanırken geçmişe pencere açan bir belgesel.

        RİSK SEVENLER İÇİN 5 FİLM

        1-Tikkun (2015): Yahudi bir adam üzerinden sert bir dindarlık eleştirisine soyunan, belki de İsrail’den gelmiş en cesur ve rahatsız edici film.

        2-Out 1: Spectre (1972): Jacques Rivette’in 12 saat olarak çektikten sonra 253 dakikalık bir sinema versiyonu kurguladığı, saklı klasiği. Anısına veya başka bir şekilde izlenmeli.

        3-Binbir Gece Masalları (As Mil E Uma Noites) (2015): Toplamı 6.5 saat bulan tarihi filmi, üç parça halinde de bir arada da izleyebilirsiniz. Miguel Gomes’in sinefil ruhu garantili.

        4-Hüzünlü Gizem Ninnisi (Hele Sa Hiwagang Hapis) (2016): Lav Diaz’ın Berlin’den ödülle dönen 8 saatlik filmi ayağının tozuyla festivale gelmişse ‘mayına basmak’ bir sinemaseverlik testi!

        5-Ölümcül (Meurtrière) (2015): Yaratıcı Fransız yönetmen Philippe Grandrieux’nün tavizsiz dünyasına girmemek ayıp! Farklı deneyim isteyenler beri gelsin…

        KAFA DAĞITMAK İÇİN 5 FİLM -5 NUMARA

        1-Yüce Sezar! (Hail, Ceasar!) (2016): Coenler, Hollywood’un altın çağına bakıyorsa bu şamatayı görmemek olmaz. Clooney, Johansson, Swinton, Fiennes hediyeli.

        2-Yılbaşı Eğlenceli (Mi Gran Noche) (2015): Kara komedileri ile bilinen İspanyol Alex de la Iglesia, bu kez bir TV kanalını, gösteri dünyasını hicvetme peşinde.

        3-Brooklyn (2015): 1950’ler New York’una götüren, Saoirse Ronan’lı göçmen öyküsü, Oscar’a da aday oldu.

        4-Midnight Special (2016): Bağımsız yönetmen Jeff Nichols’ın Berlin’de Altın Ayı için yarışan uzaylı istilası filminde Michael Shannon ve Kirsten Dunst da var.

        5-Zoraki Komşu (The Lady in the Van) (2015): Maggie Smith-Alex Jennings ikilisinin performanslarına bel bağlayan, dokunaklı ve otobiyografik bir dostluk öyküsü…

        Diğer Yazılar