Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Guy Ritchie’nin ‘Sherlock Holmes’ filmlerine alternatif bir yorum… “Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı”, ünlü karakterin artık formdan düştüğü, 93 yaşına geldiği emeklilik yıllarına bakıyor. Kostüm, makyaj ve yapım tasarımındaki özenin yanı sıra Ian McKellen’ın müthiş performansı ve Bill Condon’ın rejideki becerisi ile iyi çekilmiş bir dönem filmine dönüşüyor. Meraklısı için filmin DVD’si raflara girdi.

        Mitch Cullin’in 2005’te yazdığı güncel romandan uyarlanan Sherlock Holmes filmi... Aslında usta dedektifin zinde halini barındırmıyor. Guy Ritchie’nin, ilki ‘ısmarlama proje’ gibi duran, ikincisi enerjik ve serbest gözüken 2009 (“Sherlock Holmes”) ve 2011 (“Sherlock Holmes: Gölge Oyunları”) tarihli gençleştirme arayışlarını düşününce Condon kendi zarafetini projeye yediriyor. 1947’ye gidip o dönem ile geçmiş arasındaki bağları aralamakta başarılı oluyor.

        “GODS AND MONSTERS”LA KENDİNİ İSPATLAYAN BİR YÖNETMEN

        Ian McKellen, çoktan emekli olup müstakil evine çekilmiş ve artık mesleğindeki kıvraklığını kaybettiğini kabullenmiş bir tipleme. Yani Arthur Conan Doyle uyarlamalarının uzağında, zamanının geçtiğinin farkında ve ilkelliği yıkmaya çalışan bir dönem filmi izliyoruz özünde. Watson’ın yerine Holmes’e bakan Bayan Munro var. ‘Whodunit’ gözleminden ziyade zihinsel bir problemin odağı haline dönüşen araştırma süreci de gizemi çekici ve anlamlı hale getiriyor.

        Bill Condon, başyapıt ayarındaki “Gods and Monsters”dan (1998) sonra “Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı”nda (“Mr. Holmes”, 2015) ikinci kez Ian McKellen ile çalışıyor. Belki de onun kariyerinin en iyi iki performansını bu birlikteliklere sıkıştırmayı beceriyor. Kendisi başarılı modern müzikal “Rüya Kızlar” (“Dreamgirls”, 2006) olsun, tartışmalı biyografik film “Kinsey” (2004) olsun, ‘Alacakaranlık’ın (‘Twilight’) ikiye ayrılan destansı final bölümünde bile sinema evrenlerini iyi yansıtabilen bir rejisör. Ne zaman hikaye kurgusuna, ne zaman sanat yönetimine, ne zaman sinematografiye, ne zaman oyunculuğa yükleneceğini iyi biliyor. Elbette “Sister, Sister” (1987) ve “Wikileaks: Beşinci Kuvvet”i (“The Fifth Estate”, 2013) unutmak istiyoruz.

        DEDEKTİFİN YAŞLILIK SANCILARI GİZEMLE PARALEL

        Burada dolly kaydırmalarıyla alınan genel planlar tarihi dokuya çok şey katıyor. Sinematografi abartmadan kendini işini yaparken özenli. Konuşan kafalar filmine dönüşmeden, Holmes ile birebir diyaloğa girmeden kendi derdini anlatıyor. Yaşlanan bir dedektifin dünyasına girerken Lynchesk takılmıyor, bize “Yaban Çilekleri” (“Smultronstället”, 1957) misali bir ‘ölüm arifesindeki karakter’ tipi armağan ediyor.

        Aslında 75’ini geçen McKellen, bolca makyajla ayağı çukurdaki Holmes’e yakışmış. Onun aksi, kibirli ve kafası karışık halini nokta atışı dokunuşlarla canlandırıyor. ‘Sherlock’ dizisindeki Benedict Cumberbatch’i bilemeyiz, ama Robert Downey Jr.’dan iyi olmuş. Ritchie’nin ilk filmi, gençlik aşısı yapmak isterken ele aldığı tiplemenin eskimişliğine doğru çete bulmadan, ‘aksiyon’ ve ‘komedi’yi abartmasıyla belli oranda hayal kırıklığıdır.

        Burada Laura Linney, senarist, kostümler ve sanat yönetimi derken işçilikte sıkıntı yok. Her şey yerli yerine oturuyor. “Carol”da da bestelerine hayran bırakan Carter Burwell ise son rötuşları yapmış. Uzun süresiyle sıkıcı ve demode bir dönem filmi izlemiyoruz.

        FİLMİN NOTU: 6.3

        Künye:

        Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı (Mr. Holmes)

        Yönetmen: Bill Condon

        Oyuncular: Ian McKellen, Laura Linney, Hiroyuki Sanada, Roger Allam, Milo Parker

        Süre: 99 dk.

        Yapım Yılı: 2015

        KEREM AKÇA’NIN YENİ ÇIKAN DVD’LERDEN ÖNERİLERİ

        1-Pre-Destination

        2-Carol

        3-Polis Arabası (Cop Car)

        4-Aşk ve Merhamet (Love & Mercy)

        5-Mad Max: Fury Road

        6-The Lobster

        7-Kağıttan Kentler (Paper Towns)

        8-Düşlerin Terzisi (The Dressmaker)

        9-Şah Mat (Pawn Sacrifice)

        10-Ah Gençlik (While We’re Young)

        11-Solace

        12-45 Yıl (45 Years)

        14-Fırtınanın Ortasında (Strangerland)

        15-Ölümsüz Aşk (The Age of Adaline)

        Diğer Yazılar