Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Seyircimiz bazen kokuyu uzaktan alır, sonrasında da fısıltı gazetesiyle bir filmin gişe canavarına dönüşmesini sağlar. Genel anlamda Türkiye’de ‘yerli sinema’ öne çıkar. Ama işin içine “Cesur Yürek” (“Braveheart”, 1995), “Truva” (“Troy”, 2004), “2012” (2009), “Nuh: Büyük Tufan” (“Noah”, 2014) gibi tarihi, dini ve destansı öğeler bulunduran işler girince durum değişir. Genel anlamda bir milyonu geçen eserler devam filmidir, seri üretimdir.

        TÜRK SEYİRCİSİ ÖZGÜN PROJENİN KOKUSUNU ALIR

        Ama ‘Yüzüklerin Efendisi’ (‘The Lord of the Rings’) ile ‘Harry Potter’ serilerinin ilk hakları ve “Da Vinci Kodu” (“The Da Vinci Code”, 2006) örnekleri bu barajı atlamak için ‘popüler roman uyarlaması faktörü’nü içeri sokabilir. “Altıncı His” (“The Sixth Sense”, 1999) 1.428, “Başlangıç” (“Inception”, 2010) 1.103, “The Matrix” (1999) 1.354, “Mumya” (“The Mummy”, 1999) 1.113 milyona ulaşarak beklenmedik bir şekilde özgün meseleye karşılık alabilir. Bunun etkisi nedir ne değildir bilinmez. Bu konuda 2016’nin şampiyonu ise 1.121.026 kişiye ulaşan “Deadpool” oldu.

        ABD’deki gibi “Batman v Superman”i (2016) geçemese de “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı”nın (“Captain America: Civil War”, 2016) az farkla altında kalarak orayla benzerlik gösterdi. Aslında bir sene öncesine kadar ülkemizde çizgi roman uyarlamalarının 800 bini geçtiği görülmemişti. “Yenilmezler: Ultron Çağı”nın (“The Avengers: Age of Ultron”) 1.280.000’e ulaşması ise bir kapı açtı.

        X-MEN, BATMAN VE ÖRÜMCEK ADAM’I ALT ETTİ

        O kaynaktan en çok izlenen yabancı filmler arasına girecek işler aranırken elbette X-Men, Batman ve Örümcek Adam bunu tek başına başaramayacaktı. Ama 2009 tarihli Wolverine filminde kötü adam olarak çıkıp, ‘Daredevil’, ‘Yenilmezler’ çizgi romanlarındaki konumunu perdeye de taşıyan Deadpool bunu başardı. Marvel’in kahramanlarının maceralarının ucu Soğuk Savaş’a dayanır genelde. Bu durumda bu çıkış 1991’de serüvenine arka planda başlayan ‘yepyeni bir anti-kahraman’a duyulan heyecanı anlatıyor. Rob Liefeld-Fabien Nicienza’nın yarattığı tipleme (ki ikili “Zombieland”in senaristliğini de yaptı), zamanla çekiciliğine çekicilik kattı, 2002’de kendi çizgi romanının merkezine yerleşti.

        2008 tarihli bir anti-kahramanı izleyen çizgi roman Kick-Ass, daha genç kitleye hitap ederken 2010 ve 2013 tarihli film uyarlamalarıyla ABD’de 48 milyon doları geçemedi. “Deadpool”un film versiyonunun estetik devrime çaba sarf etmemesi (“Hulk” (2003), “Günah Şehri”nin (2005) aksine) bir gişe şampiyonluğu getirdi. Marvel evreninin yan bölümü (spin-off) gibi gözükmesinin yanı sıra dördüncü duvarı yıkan mizah anlayışı bu alandaki üretimlerden sıkılan kitleyi yakaladı.

        Kendi ülkesinde 363 milyon dolarlık bir hasılat geldi. “Yeşil Yaban Arısı” (“The Green Hornet”, 2011) “Ant-Man” (2015), “Scott Pilgrim Dünyaya Karşı” (“Scott Pilgrim vs. The World”, 2010) gibi anti-kahramanlardan feyz alan işlerin seyircileri kısıtlıydı. Açıkçası yeraltı çizgi romanı ekolüne yakın bağımsız filmlerde de daha iddialı denemeler gördük (bkz. “Nacho Libre”, “Napoleon Dynamite”, “Görkemli Hayatım” vs.).

        ÖLÜ SEZONDA GERÇEKLEŞEN HAYAL

        Aslında “Deadpool”un estetik açıdan eksikleri var, üslup numaralarına, yaratıcı açılış jeneriğine karşın bir vizyonu yok. Ama halkın aradığı ‘yenilebilen ve gösterişsiz kahraman’ modeli tuttu. Temelde kimsenin yüzüne bakmayacağı bir paralı asker, asla başrolde düşünülemeyecek bir tipti o. Ryan Reynolds’ın bu ‘güncel karakter’e uyumu bu uyarlamayı besledi. “Kara Şövalye”nin (“The Dark Knight”, 2008) Batman için yaptığı ‘kusursuz süper kahramanı güçlendiren arındırma’ düşüncesine benzer bir talebin karşılık bulduğu görüldü. Cephedeki kaydırmaların metalik renklerden destek aldığı aksiyon da anlık keyif vermekle kaldı. Sahneleri sanki durdurarak yorum yaparken günümüzün filmlerini iğnelemek karaktere çok yakıştı. Tim Miller işini yapıp geri çekildi. 1989’da yayınlanan çizgi romandan uyarlanan “Ölümsüz Aşk”la (“The Crow”, 1994) “Kick-Ass”i birleştiriyor izlenimi bırakan, en basit suç hikayesini günümüz kuşağına uyarlayan omurga bir şeyler yaptı.

        Yani bu süper kahramanın güncel olması, “Kara Şövalye” sonrasına denk gelmesi, çizgi romanlara artan ilgiden faydalanması bir milyon kişiyi geçirdi. Böylesi bir marka yaratmak zordu. Ama ölü sezondan gerçekleşen bir hayal gerçekleşti. Elbette bizim için ölü sezon ABD’den farklı!

        Not: Rakamlar, boxofficeturkiye.com’dan alınmıştır.

        KEREM AKÇA’NIN YENİ ÇIKAN DVD’LERDEN ÖNERİLERİ

        1-Galaksinin Koruyucuları (Guardians of the Galaxy)

        2-Ters Yüz (Inside Out)

        3-Abluka

        4-Kötü Kedi Şerafettin

        5-Geçmişten Kalan (Time Out of Mind)

        6-Saul’un Oğlu (Saul Fia)

        7-The Lobster

        8-Sihirli Orman (Into the Woods)

        9-Joy

        10-The Hateful Eight

        11-6 Süper Kahraman (Big Hero 6)

        12-Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı (Mr. Holmes)

        13-Deadpool

        14-Diriliş (The Revenant)

        15-Çocuk ve Canavar (Bakemono No Ko)

        Diğer Yazılar