Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Zoolander 2”, “Orman Çocuğu” ve “Batman v Superman: Adaletin Şafağı”nın uzatılmış versiyonunun ev videosunda şans bulmasıyla 2016 blockbuster sezonuna bakış attım. Mart-Ağustos arasında belki de son yılların en zayıf aylarını geçirdik. Ne bir “Galaksinin Koruyucuları”, ne bir “Kingsman: Gizli Servis”, ne bir “Başlangıç”, ne bir “Elysium: Yeni Cennet” görebildik. Eldekilerin en iyisi ise Disney’in “Orman Çocuğu” idi.

        Aslında ülkemizde “Kayıp Balık Dori” (“Finding Dory”), “Ben-Hur” ve “Star Trek: Sonsuzluk” (“Star Trek Into Darkness”) geç vizyona girecek. Ama eldeki toplam da bu yargıya varmak için gayet elverişli. Aradaki “Karanlık Sular” (“The Shallows”), “The BFG”, “Warcraft” gibi orijinal işlerin az olduğu bir devre yaşadık. Seri üretimler her şeye damga vurdu. Genelde bir uyarlama cennetiyle para akıtma arzusunu, araya sokuşturulan fazladan karakterlerle alkış beklentisini deneyimledik.

        KENDİNİ TEKRAR EDEN DEVAM FİLMLERİYLE YETİNDİK

        Özgün bilimkurgu filmi neredeyse hiç göremedik. Sadece Jeff Nichols imzalı “Midnight Special” parladı, söndü, ‘telekinetik uzaylı istilası’ tanımı ile parçalı bulutlu bir ilgi gördü. “Beşinci Dalga” (“The 5th Wave”) ‘genç yetişkin edebiyatı’nı verimli hale getiremedi. Genelde Oscar sezonuna atıldı bütün filmler. “Uyumsuz Serisi: Yandaş Bölüm 1” (“Divergent Series: Allegiant”) serinin en başarılı halkasıydı. “Arınma Gecesi: Election Year” (“The Purge: Election Year”) ve “Kurtuluş Günü: Yeni Tehdit” (“Independence Day: Resurgence”) idare etti.

        Fantastikte “Mısır Tanrıları” (“Gods of Egypt”) neredeyse aşağılandı. “Pamuk Prenses ve Avcı”nın (“Snow White and the Hunstman”, 2014) yan bölümü “Avcı Kış Savaşı” (“Huntsman: Winter’s War”) alay konusu oldu. Korkuda Mike Flanagan, James Wan, Stephen King, “Canavar” (“Cloverfield”, 2008) hiç iyi muamele görmedi. Yine “Korku Seansı 2” (“The Conjuring 2”) biraz paçayı kurtardı. ‘Buz Devri’, ‘Sihirbazlar Çetesi’, ‘Kung Fu Panda’, ‘Jason Bourne’, ‘Ninja Kaplumbağalar’, ‘X-Men’, ‘Alis Harikalar Diyarında’, ‘Zoolander’ diğer net devam filmi görenlerdi. Genel tablo hayal kırıklığıydı. Bunlar arasında ülkemizde “X-Men: Apocalypse”, “Jason Bourne” ve “Sihirbazlar Çetesi 2” serilerinin en çok izlenen filmleri oldular. Özellikle sonuncunun ilk filmi dörde katlaması iz bıraktı.

        ÇİZGİ ROMAN UYARLAMALARINDA YAN BÖLÜM DEVRİ

        ‘Yenilmezler’in (‘The Avengers’) paraya para dememesiyle başlayan yan bölüm (spin-off) furyası ise büyük filmleri besledi. ‘Süper kahramanları dolduralım’ anlayışı çok barizdi. İki ezeli rakibi birleştiren “Batman v Superman: Adaletin Şafağı” ve Marvel ekibini ‘Kaptan Amerika’ evreninde düelloya sokan “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” (“Captain America: Civil War”), Warner ve Disney’in kasasını doldurdu. Bana kalırsa bunlardan ikincisi saf aksiyon sahnesi çekmeye çalışan yönetmenleriyle daha kalıcı ve tutarlıydı.

        Ama ilkinin stüdyo mamulü olduğu çok açıktı. Bir yerinden Wonder Woman, bir yerinden Flash, bir yerinden Lex Luthor fışkıran anlamsız bir karşılaşmaydı. “Freddy Jason’a Karşı” (“Freddy vs. Jason”, 2003) kadar serbest olamadı. Ülkemizde de Blu-ray baskısı çıkan 30 dakikalık uzatılmış versiyonla yan karakterlerin evreninin geliştirilmesi ise çizgi roman hayranları için doyumsuzdu.

        “Deadpool”un ‘yan kötü adam’ olarak gişeyi sallaması, “Suicide Squad”ın ise DC evreninden bir ‘kötüler/anti-kahramanlar timi’ yaratması manidardı. Artık “Yenilmezler”in evreninde olup bitenleri DC de dikkate alacaktı. Daha renkli, kanlı ve hareketli bir ‘ekip’ ruhuyla… Özellikle Deadpool’u ve Harley Quinn’i, Ryan Reynolds ve Maggie Robbie’nin katkılarıyla bu devreden ‘özgün karakter’ olarak akılda kalacaktır.

        NOSTALJİ TADI ‘ORMAN ÇOCUĞU’NA YARADI

        Ama ‘uyarlama’ veya ‘yeni sürüm’ meselesinde yıllardır kimsenin elinin gitmediği işlere el atma sezonuydu. “Warcraft”, ‘Yüzüklerin Efendisi’nden (‘The Lord of the Rings’) bu yana bekleniyordu, oldu. Eskimiş bir metinden uyarlanan “Orman Çocuğu” (“The Jungle Book”), ‘demek mesele live-action uyarlama yapmaktaymış’ dedirtti. CGI ile yaratılmış konuşan hayvanlarla insanların buluşması, “Beverly Hils Çuvava” (“Beverly Hills Chihuahua”, 2008) ve ‘Kediler ve Köpekler’e (‘Cats & Dogs’) teknolojik açıdan daha gelişmiş yetkin bir kardeş kazandırdı.

        Bir başka demode durması beklenen ‘macera’ türüne ait uyarlama “Tarzan Efsanesi” (“The Legend of Tarzan”) idi. Çocuklara uygun bir damarı olgunlaştırmak için “Kara Şövalye” (“The Dark Knight”, 2008) aşısı yaptı. David Yates bu aşıyı büyük oranda tutturdu. Sadece Waltz anlamsızdı. ‘Kurtuluş Günü’nün geri dönüşü nostaljik tat dışında iz bırakmadı. “Ghostbusters”, adeta “Nedimeler”in (“Bridesmaids”, 2011) çiğliğini 80’ler ruhuyla birleştirirken, kadın cinsini salak yerine koyan bir ‘yeni sürüm’ denemesiydi. Ama ABD’de iyi gişe yaptı.

        Kadın filmlerinde “Bekar Yaşam Kılavuzu” (“How to be Single”) öne çıkarken, animasyonlarda bir ‘hayvanlar’a dönüş vardı. Bu da aileyi kutsayan işler getirdi. Ufuk açıcı bir distopya sunan “Zootropolis: Hayvanlar Şehri” (“Zootopia”) haricinde “Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı” (“The Secret Life of Pets”), “Buz Devri 5: Büyük Çarpışma” buna alametti. “Angry Birds Film” (“Angry Birds Movie”) de video oyunu uyarlamalarındaki furyayı destekledi. Öyle ya da böyle fantastiğe değil de kendini tekrar eden çizgi roman uyarlamalarına, mantıklı seri üretimlere değil de yan bölümlere yarayan bir devreyi kapattık.

        BLOCKBUSTER SEZONUNUN EN İYİLERİ

        1-Orman Çocuğu (The Jungle Book)

        2-Tarzan Efsanesi (The Legend of Tarzan)

        3-Zootropolis: Hayvanlar Şehri (Zootopia)

        4-The BFG

        5-Deadpool / Warcraft

        KEREM AKÇA’NIN YENİ ÇIKAN DVD’LERDEN ÖNERİLERİ

        1-Galaksinin Koruyucuları (Guardians of the Galaxy)

        2-Ters Yüz (Inside Out)

        3-Abluka

        4-Kötü Kedi Şerafettin

        5-Orman Çocuğu (The Jungle Book)

        6-Saul’un Oğlu (Saul Fia)

        7-Sihirli Orman (Into the Woods)

        8-The Hateful Eight

        9-6 Süper Kahraman (Big Hero 6)

        10-Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı (Mr. Holmes)

        11-Deadpool

        12-Diriliş (The Revenant)

        13-Bekar Yaşam Kılavuzu (How to Be Single)

        14-Çocuk ve Canavar (Bakemono No Ko)

        15-Miles Ahead

        Diğer Yazılar