Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD’de, Rusya’dan alınan S-400 füzeleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören maddeleri içeren tasarı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da çoğunluk oyuyla geçti. ABD Başkanı 30 gün içinde Türkiye'ye uygulanacak yaptırımları seçmek zorunda.

        Donald Trump istese topu Joe Biden'a bırakabilirdi fakat Türkiye ile arası son derece limoni olan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun girişimleri sonucunda tedbir paketini imzaladı. Önümüzdeki günlerde CAATSA’da yer alan 12 yaptırımdan en az 5'ini seçmesi gerekecek.

        Peki, Ankara bu durumu nasıl değerlendiriyor? Başkanlığı boyunca Erdoğan ile kişisel diyaloğa önem veren Trump’ın giderayak Türkiye’ye kazık attığını düşünüyorlar mı?

        Azerbaycan ziyareti sonrası uçakta Cumhurbaşkanı’nın yakın ekibine bu konudaki tavırlarını sorduk.

        Aldığımız yanıt biraz şaşırtıcıydı çünkü Trump’ın yaptırım kararını Biden’a bırakmaktansa kendisinin alacak olmasından memnun görünüyorlardı.

        Bunun çok açık iki nedeni var:

        Trump’ın 12 madde içinden en hafiflerini seçeceğini umuyorlar.

        Ayrıca Biden dönemine yaptırım kararının gerginliği ile değil temiz bir sayfa açarak başlamak istiyorlar.

        Dikkat ederseniz Cumhurbaşkanı Erdoğan da Biden konusunda ılımlı açıklamalar yapıyor.

        “Biden, evimde beni rahatsızlığımda ziyaret eden birisidir. Muhalefet ile ilgili açıklamasına cevap dahi vermedim. İlişkilerin geleceğini sabredip göreceğiz” diyerek kapıyı aralık bırakıyor.

        Bakalım Trump Ankara’nın beklentilerini karşılayarak hafif maddeler mi seçecek yoksa son ziyaretinde Ankara’yı açıkça pas geçen ve üst üste sert açıklamalar yapan Pompeo’nun etkisinde kalarak ağır bir yaptırım mı uygulayacak? Tahminim ikisinin ortasında bir yerde duracağı yönünde...

        Adres kodu uygulaması iyi olur ama aklıma takılan bir mesele var

        Adres kodu uygulaması iyi olur ama aklıma takılan bir mesele var
        0:00 / 0:00

        Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çok yakında güzel ve pratik bir uygulama başlatacakmış. Bundan böyle postalarda adres belirtirken uzun uzun mahalle, sokak, apartman, daire numarası, posta kodu vesaire yerine 9 rakamdan oluşan adres kodumuzu yazacakmışız.

        Tıpkı vatandaşlık numarası gibi her daireye özel bir kod verilecekmiş.

        Böylelikle sokak adında ya da apartman numarasında yapılan değişiklikler yüzünden kargolarımızın teslim edilememesi ya da yanımızda yabancılar varken açık adresimizi verme tedirginliği ortadan kalkacakmış. Uygulamaya önce PTT Kargo başlayacakmış.

        Buraya kadar hepsi güzel...

        Yalnız aklıma takılan bir şey oldu. Açık adres bilgisi seçim dönemlerinde kritik hale geliyor zira geçmişte usulsüz seçmen kaydı tartışmaları açık adres bilgileri sayesinde kontrol edilebiliyordu. Vatandaş da bu listeleri şeffaf bir biçimde görüyordu. Bu konudaki olası yolsuzluklar yeni uygulamada nasıl tespit edilecek? Seçim dönemlerinde yeni tartışmalara yol açar mı? Yoksa aksine daha güvenli mi olur?

        Uygulamaya öncülük eden Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı ne der acaba?

        Diğer Yazılar