Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhur İttifakı 2 partiden oluşuyor, BBP’yi de eklersek 3. Millet İttifakı, daha doğrusu muhalefet bloku ise yeni kurulan partilerin eklenmesiyle iyice kalabalıklaştı. Çok başlılık (Erdoğan’ın deyimiyle kırk yamalı bohça olmak) normalde dezavantajdır ama son dönemde farklılıklarını bir kenara bırakarak kalabalık olmanın avantajını yaşamaya başladılar.

        Örneğin Cumhurbaşkanı yeni Anayasa önerisi getirdiğinde ya da İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıkladığında 1 değil, 3 değil, en az 5 farklı isimden üst üste eleştiriler geliyor.

        CHP ayrı vuruyor, İYİ Parti ayrı, Saadet, Deva, Gelecek ayrı...

        Üstelik her hafta buluşup ikili basın toplantıları yaparak güçlerini birleştiriyor ve medyanın ilgisini garanti altına alıyorlar.

        Gara’daki şehitlerin ardından Meclis’e gelen fezlekeler muhalefet içinde bir görüş ayrılığı yaratabilirdi ancak iki kritik olay bu kırılmayı önledi.

        Birincisi Erbakan’ı anma gecesinde oluşan birliktelik fotoğrafı, ikincisi de geçtiğimiz salı günü Meral Akşener’in fezlekeler konusundaki sözleri...

        Fezlekeler ve kapatma tartışmasının ayyuka çıktığı bir haftada, Saadet Partisi’nin Erbakan gecesine HDP’yi de davet edip Mithat Sancar’a konuşma imkânı sağlaması tek kelimeyle 'cesurca' daha doğrusu 'cüretkâr' bir adımdı. Üstelik o gecede AK Parti de genel başkan yardımcısı düzeyinde temsil ediliyordu.

        Her iki ittifakın da yanında görmek istediği, üstelik milli-muhafazakâr duruşu konusunda şüphe olmayan Saadet Partisi, HDP’yi davet ettiği için fazla eleştiri almayacağını biliyordu. Bu kritik konumunu muhalefet bloku içinde bir uzlaşı oluşturmak için kullandı.

        Bu adımın arkasından önce CHP açıkça dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olduğunu açıkladı.

        Ardından Meral Akşener “Milletimizin hür iradesine saygı duyacağız” diyerek, fezlekelere topyekûn “Evet” demeyeceklerinin sinyalini verdi.

        Özetle muhalefet bloku çabuk toparlandı.

        Aslında HDP konusu Cumhur İttifakı’nda da sessiz bir görüş ayrılığı yaratıyor.

        MHP, HDP’nin kapatılması konusunda ısrarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şimdilik konuyu açmamayı, eleştirilerini CHP üzerinde yoğunlaştırmayı tercih ediyor.

        Cahit Özkan’ın “HDP siyaseten ve hukuken kapatılacaktır” sözleri parti içinde tatsızlık yaratmış, bizzat benim konuştuğum kaynaklar “Parti görüşünü temsil etmiyor” demişlerdi. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da “Hukuken değerlendirme bağımsız mahkemelerin konusu” diyerek Özkan’a üstü kapalı yanıt verdi. Duyduğuma göre partinin önemli bir ismi de Özkan’a bizzat uyarıda bulunmuş.

        Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret ederek birliktelik fotoğrafı verdi.

        HDP meselesi nasıl sonuçlanır şimdilik kestirmek zor ama unutmayalım ki AK Parti kurmayları af yasasına da sıcak bakmıyordu fakat sonunda Devlet Bey’in dediği oldu.

        Diğer Yazılar