Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye tarihinin en büyük depremini yaşadı, şehirler yerle bir oldu, 50 bine yakın insan hayatını kaybetti, 2 milyona yakın kişi evini terk etti fakat muhalefet sanki hiç bunlar yaşanmamış gibi davranıyor.

        2 yıl süren aday inatlaşmasını çözemiyor.

        CHP “İlle de Kılıçdaroğlu aday olacak” diyor.

        Açıkça “Hayır Kılıçdaroğlu olmasın çünkü kazanamaz” diyemeyen İYİ Parti ise “Noter değiliz” demeyi sürdürüyor.

        İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarıyla ilgili kullandığı ifadeler ve deprem sürecinde iki liderin tutum farkı aralarındaki derin uyumsuzluğu gözler önüne serdi.

        Hem de en olmadık zamanda…

        Tam da deprem nedeniyle büyük bir psikolojik çöküş yaşayan, iktidara kızan halk muhalefetten çözüm beklerken…

        AK Parti için seçimi kazanmak zordu, depremden sonra artık çok daha zor. İlk günlerde arama kurtarma ve yardım faaliyetlerindeki aksaklıklar özellikle bölge halkında ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Bunun seçimde bir faturasının olması kaçınılmaz.

        REKLAM

        Fakat iktidarın muhalefetten farkı proaktif davranıyor olması.

        İlk günlerdeki eksikliğin yarattığı kızgınlığın farkındalar ve buna karşı derhal bir eylem planı hazırladılar.

        Seçim çalışmaları için kurulan strateji ekibi birkaç kez toplanarak kampanyayı depremi merkeze alacak şekilde revize etti. Pandemi döneminde olduğu gibi bir deprem bilim kurulu oluşturmaya, tüm Türkiye’yi kapsayacak afet planlaması yapmaya karar verdiler.

        Yani hemen harekete geçtiler. Yeni konutlar, deprem yardımları, kentsel dönüşüm… İcraat odaklı bir söylem için hazırlanıyorlar.

        “20 yıldır bunu yapsalardı 45 bin kişi hayatını kaybetmeyecekti. Artık halkı ikna etmeleri çok zor” diyebilirsiniz. Doğru.

        Zaten Ipsos’un depremden bir hafta sonra yaptığı bir araştırmada katılımcıların yüzde 15’i oy tercihinin değişeceğini söylemiş.

        Hangi partiye olduğu sorulmamış ama iktidara tepki yönlü olduğunu tahmin etmek güç değil.

        Buna karşılık tablo iktidar açısından bu kadar karanlıkken bile muhalefet söylem birliği içinde yapıcı bir politika ortaya koyamıyor.

        Aylarca üstünde çalıştıkları parlamenter sisteme geçiş önerisi de ortak hükümet programı da bu afet karşısında etkisi çok büyük ölçüde yitirdi.

        Deprem sonrası duruma hızla adapte olarak seçmen beklentilerine uygun yeni bir eylem planı açıklamak zorundalar. Üstelik bu sefer 6 parti kurmayının aylarca çalışması için yeterli zaman yok.

        Bu tablonun tek istisnası İBB’nin aldığı kararlar. İstanbul’da binaların dayanıklılığını hızlı tespit yöntemi ile ücretsiz olarak kontrol etmeye başladılar. Şimdiden 76 bin kişi başvurmuş. Ayrıca İmamoğlu hiç vakit kaybetmeden deprem bilim kurulunu topladı.

        REKLAM

        İşte yapıcı ve çözüm odaklı siyaset budur.

        Muhalefetin zannettiğinin aksine iktidar seçimi ertelemeyi düşünmüyor.

        Bugün CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener baş başa görüşecek.

        Aday başta olmak üzere aralarındaki tüm anlaşmazlıkları bugün çözmeleri, hatta mümkünse beyaz duman tütmeden odadan çıkmamaları lazım.

        Bu köprüden önce son çıkış.

        Doğru aday ve taze bir söylem ile rüzgârı kendi lehlerine çevirebilirler.

        Fakat bugün de uzlaşı çıkmaz ve Kılıçdaroğlu İYİ Parti’nin itirazına ve anketlerdeki realiteye bakmaksızın aday olmakta ısrar ederse ikinci depremi sandıkta yaşayabilirler.

        Diğer Yazılar