Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        SON bir haftadır AK Parti’den gelen açıklamalar alt alta okunduğunda Anayasa değişikliği konusunda iki farklı görüşün bulunduğu anlaşılır.

        Bunlardan ilki Anayasa değişikliğinin TBMM’den uzlaşı içinde 400 oyu üzerinde bir rakamla referandumsuz geçmesi.

        Anayasa değişikliğinin bu yolla çözülmesini isteyenlerin başında da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Grup başkanvekillerinden bazıları yer alıyor.

        Bozdağ, son iki gündür katıldığı televizyon programında ve gazeteci arkadaşlarla sohbetinde hep aynı vurguyu yaptı:

        “Referanduma giderse büyük çoğunlukla kabul edilecektir. Bunun referanduma gitmesini ben muhalefetin arzu edeceğini düşünmüyorum…”

        AK Parti’deki benzer yaklaşım bazı grup başkanvekillerinde de bulunuyor.

        Onlar da meselenin referandumsuz çözümünden yanalar ve Bakan Bozdağ’ın da belirttiği gibi gelecek hafta Çarşamba günü AK Parti Meclis Grubunda açıklanacak metne muhalefetten itirazın olmayacağı konusunda da hemfikirler.

        MİLLET SAĞLAMLAŞTIRSIN

        İkinci bir görüş ise Anayasa değişikliği TBMM’den 400 ile geçse dahi, “milletin onayına da sunup, daha sağlam hale getirilmesi” taraftarı olanlar.

        Aslında onların görüşü, referandumun da seçim sandığı ile birlikte yapılması…

        Dolayısıyla seçmenin başörtüsü ile ilgili düzenlemeye evet oyu verirken, seçim sandığındaki teveccühünü de bu eğilim doğrultusunda sergilemesi.

        Her ne kadar yüksek olmamakla birlikte AK Parti içinde bugün referandumlu çözüm arzu edenlerin sayısı kafi miktarda mevcut.

        CHP’NİN YAKLAŞIMI…

        TBMM’de muhalefet her ne kadar bir metin önlerine gelmediği için kesin bir tutum sergilemiyor.

        Ancak son dönem başta Adalet Bakanı Bozdağ olmak üzere yetkililerin açıklamalarından yola çıkarak dile getirilen metinlere de olumsuz bakmıyor.

        Hatta CHP’de önde gelen isimler dahi, “Medeni Kanun’da da kadın-erkek diye tanımlanıyor; eğer bu yönde bir düzenleme yapacaksa bunun faturasını AK Parti düşünsün…” yaklaşımı sergileniyor.

        Dolayısıyla konunun TBMM’de referandumsuz olarak çözülmesinin en önemli etkeni CHP’nin, bugünkü şartlar altında katı tutum sergileme eğiliminde olmadığı görülüyor.

        Buradan yola çıkarak, TBMM’de 400 üzerinde oyla referanduma gerek duyulmadan Anayasa değişikliğinin gerçekleşebileceğini söylemek olası…

        ERDOĞAN İSTERSE

        Ancak TBMM’de 360- 400 arasında bir oyla geçmesi referandumu zorunlu kılarken, 400 üzerinde oyla geçmesi de referanduma gitmeyeceği anlamına gelmiyor.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan isterse Anayasal olarak referanduma götürme hakkına da sahip.

        Cumhurbaşkanı bu hakkı Anayasa’nın 175’inci maddesindeki şu hükümden alıyor:

        “Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu (400) ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir…”

        Madde de görüldüğü gibi böyle bir durumda Erdoğan’ın 400 üzerinde oyla geçen maddeyi TBMM’ye geri iadesi ve benzer oyla tekrar geçmesi gerekiyor.

        ARİTMETİK AÇMAZ

        Bu olası mı derseniz, AK Parti’de siyaseti iyi okuyan isimler bunun kendilerini sıkıntıya sokacağı kanaatini taşıyor.

        Yani Cumhurbaşkanı’nın TBMM’den geçmiş bir düzenlemeyi yeniden iadesinin muhalefetin eline “Başörtüsünü siyasi amacınız için kullanıyorsunuz” kozunu vereceği kanaatindeler.

        Dolayısıyla seçimin referandum da dahil edilerek üç sandıklı hale gelmesi her ne kadar bazı AK Partililerin büyük hayali olsa da pek olası görünmüyor.

        Ama yine de olmaz olmaz değil…

        Çünkü TBMM aritmetiği öyle bir durumda ki her türlü ihtimalin yaşanması mümkün…

        Nasıl ki muhalefet, erken seçim Erdoğan karar vermediği sürece, her koşulda alınamayacak durumdaysa, referandum kararı da benzer şekilde Cumhurbaşkanı’na bağlı.

        Anayasal hakkıdır, isterse götürür…

        Diğer Yazılar