Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        CUMHUR İttifakı’nın iki yeni partiyi saflarına katma çabasının gerisinde, sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğunu sananlar yanılır.

        Çünkü iki yeni Cumhurbaşkanı adayının da yarışa katılmaya hazırlandığı bu seçimde, milletvekili sandığının belirleyici özelliği çok daha yüksek olacak.

        Bu seçim, partilerin güçlerini sergilemek yerine, daha fazla güç birliğini oluşturup, fazla milletvekili çıkarmanın matematik zekasının sergilendiği seçim olacak.

        Hangi ittifak, 87 seçim bölgesinde matematiği iyi kurgulanmış ortak liste modeli sunarsa, çıkaracağı milletvekili sayısını da o denli arttırır.

        Ancak bu da partiler açısından kendi içinde bir başka paradoksa yol açıyor…

        Her ne kadar Cumhur İttifakı iktidar paylaşımı üzerine kurulu bir birliktelik oluşturmuyor; belki bundan dolayı eli rahat gözüküyor, ancak durum orası için de Millet İttifakı’ndan farklı değil.

        O da partilerin iktidardan alacakları payın milletvekili sayısına göre şekillenecek olması…

        Yani ne kadar çok milletvekili elde ederse, seçimi kazanması halinde o denli çok bakanlık kazanacak.

        Oysa ortak liste ile girilen seçimde partiler, ister istemez bir partiye daha fazla milletvekili çıkarma şansını tanıyor; günün sonunda öteki partinin listesinden girenler açısından kazanırken kaybetme hali ortaya çıkarıyor.

        Zaten ittifaklar arasında ortak liste görüşmelerinin bu denli uzamasının gerisinde de bu yatıyor.

        Çünkü ittifaklar kendi içinde TBMM’de salt çoğunluğu elde ederek iktidarı elde etmek kadar, daha fazla milletvekili sayısına ulaşarak kendi gücünü de sergilemek durumunda.

        Tam anlamıyla benzerin, benzeri iyileştirdiği (hemeopatik), ancak dozu kaçtığında tersi etkiyle zehirlediği durum söz konusu…

        HÜDA-PAR VE YRP LİSTEDEN GİRER…

        Belki de bundan olsa gerek AK Parti, Hüda-Par ve Yeniden Refah Partisi ile ittifak ilişkisini parti kimliği yerine, ortak liste halinde sürdürmeyi amaçlıyor.

        Yani her iki parti de belirli sayıda milletvekilini geçen seçimde BBP’de olduğu gibi AK Parti listelerinden alacak.

        Buna ilişkin kararın bugün Hüda-Par’ın kendi iç değerlendirmesi sonrasında kesinleşmesi bekleniyor.

        ÇATI İTTİFAKI ARAYIŞI

        Millet İttifakı’nda ise görüşmeler sürüyor.

        İttifak içi ittifak veya çatı ittifakı altında ittifak olarak tanımlan SP lideri Karamollaoğlu’nun önerdiği ortak liste modeli üzerinde görüşmeler dün de devam etti.

        Karamollaoğlu önceki akşam bu kapsamda DEVA lideri Babacan ile buluşmuştu, dün de Davutoğlu ile bir araya gelecekti.

        Ancak sel felaketi süreci bir gün daha öteledi.

        Görüşmelerde ana unsur, partilerin 43 yerde kendi kimliği ile seçime girmesi, geri kalan 38 yerde ise üç partinin SP çatısı altında bir araya gelip, ittifakın iki başat partisi CHP ve İYİ Parti ile ortak liste çıkarması.

        Veya aday çıkarmayarak diğerine yol vermesi…

        Bu kapsamda CHP ve İYİ Parti bazı yerlerde aday çıkarmayıp, SP adı altındaki çatı altı ittifaka olanak tanırken, bazı yerlerde de SP çatısı altında toplanan partiler diğer iki başat partiye destek olacak.

        DEVA ve Gelecek partilerinin prensipte olumlu yaklaştığı, ancak DEVA’nın bazı yerlerde de kendi logosu ile girilmesinde fayda olacağı görüşünü aktardığı belirtiliyor.

        SP ise bunun kampanya süreçlerini olumsuz etkileyeceği kanaatinde ısrar ediyor.

        Üzerinde durulan ise 38 bölgenin tamamı yerine, 17-20 arasında yerde çatı ittifakının oluşturulması; böylece çok daha fazla milletvekili çıkarma kabiliyetine ulaşılması.

        CHP veya İYİ Partinin bir bölgedeki kaybının da bir başka bölgede giderilmesi…

        İKİNCİ TURU DA ETKİLER

        Bunun 87 seçim bölgesinde etkin kullanılması durumunda Meclis’te salt çoğunluk olan 301 milletvekili sayısını aşmanın çok daha kolay olacağına vurgu yapılıyor.

        Ayrıca seçime 100 bin imza veya grupların önerisi ile ikiden çok sayıda adayın çıkması halinde seçimin ikinci tura kalma ihtimalinin yükseleceğinin de altı çizilerek şu duruma işaret ediliyor:

        “Cumhurbaşkanı ve milletvekili sandığı aynı gün kurulacak. İkinci tura kalması halinde milletvekili seçimi sonuçlandığı için TBMM’de hangi ittifakın güçlü çıktığı da görülecek. Bu ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimini de etkiler. O nedenle Meclis’te gücü ele geçiren, ikinci turu da kolay alır…”

        Başta da belirttiğim gibi, bütün hesaplar 301’i aşmak üzerine kuruluyor.

        Matematiği iyi kurgulayanın aritmetik çoğunluğu elde etmesi kaçınılmaz görünüyor…

        Diğer Yazılar