Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Partilerde neler oluyor? Adaylarda son durum ne? Kim kimi istiyor, ittifaklar ne ölçüde gerçekleşiyor?

        Siyaset gündemi tamamen Mart'taki seçimlere kilitlendi. Böyle olunca da kulis bilgileri akıyor. Ben bugün de CHP’den ve AK Parti’den son haberleri sizlere aktaracağım. Tabii hep şu notu düşüyorum: Siyasette 24 saat değil 1 saat bile uzun. Her an her şey değişebiliyor. Benim yazdıklarım partilerin içinde konuşulanlar ve olasılıklar. Kulağıma farklı ve sağlam kaynaklardan gelenleri bir süzgeçten geçirip size aktarıyorum.

        Nihat Zeybekci
        Nihat Zeybekci

        Tayyip Erdoğan İzmir adayını açıkladı. Nihat Zeybekci İzmir’e hitap edebilecek, soyadı itibarı ile de "O bölgenin insanı" mesajını kuvvetli veren bir isim. Şayet AK Parti İzmir’deki oy oranını artırabilirse bu, Ege Bölgesi'nde ciddi bir motivasyon yaratacaktır ve bir başarı hikayesi olacaktır. O nedenle buraya çok asılıyor.

        Alaattin Yüksel
        Alaattin Yüksel

        AZİZ KOCAOĞLU FAKTÖRÜ

        CHP de bunu görüyor. Evet, İzmir CHP’nin oy deposu. Ancak yine de parti burada İstanbul’da bir Beşiktaş ya da Şişli’deki gibi "Kimi koysam gider" yaklaşımı içinde değil. Anketleri dikkatle takip ediyor. Birkaç farklı kaynaktan duyduğum, Aziz Kocaoğlu’nun hâlâ ciddi bir karşılığının olduğu. O nedenle onun desteğini önemli görüyor CHP. Tunç Soyer ve Tuncay Özkan gibi isimler İzmir adaylığı için telaffuz edilse de de ben dün aday adaylığını açıklayan Alaattin Yüksel seçeneğinin yabana atılmaması gerektiğini düşünüyorum. Kocaoğlu’nun desteklediği bir isim Yüksel. Eski il başkanı ve milletvekili. İzmir’de tanınan bir isim. Haluk Koç’un da "İzmir’e abi lazım" diyerek adaylık istediğini duydum ancak çok şansı olduğunu sanmıyorum.

        İTTİFAKIN KADERİ HANGİ HATTA ÇİZİLECEK?

        Gelelim CHP-İYİ Parti ittifak cephesine. Yapılan görüşmelerden çıkan sonuç, ittifakın kaderinin iki noktada kilitleneceği yönünde. Ankara ve Mersin. İYİ Parti Ankara’yı CHP’ye verip, karşılığında Mersin’de MHP’den istifa eden Burhanettin Kocamaz’la çıkmak istiyor. Bu senaryoda Mansur Yavaş da CHP adayı olacak. İYİ Parti Ankara’da kimseyi çıkarmayacak. Şayet bu "karşılıklı jest" kabul görürse 24 Haziran seçimlerindeki tabloya çok benzer pozisyona döndük demektir.

        Mansur Yavaş
        Mansur Yavaş

        OLMAZSA NE OLACAK?

        Burada da gözler Ankara’ya çevriliyor. Mansur Yavaş çok güçlü bir alternatif olsa da partinin içinde Yavaş’a karşı çok da sıcak bakmayan birçok kişi var. Yavaş seçeneği olmazsa en güçlü adaylardan biri Bülent Kuşoğlu.

        O İSİM DAHA ÖNCE HANGİ PARTİDEYDİ?

        Ancak Kuşoğlu da parti içinde tartışmalara neden olabilir. Zira hatırlayalım, Abdüllatif Şener ile Türkiye Partisi'nin genel başkan yardımcılığını yapmıştı. Sağ kökenli bir siyasetçi. Ama Kemal Kılıçdaroğlu ile SSK döneminden çalışma arkadaşı. Kılıçdaroğlu’nun güvenilir bulduğu bir seçenek.

        Kemal Kılıçdaroğlu
        Kemal Kılıçdaroğlu

        İSTANBUL'DA SON DURUM

        İstanbul’a gelince… Bugün itibarı ile İlhan Kesici isminin de anketten çıktığını öğrendim. Ancak Kesici’den hâlâ bir sinyal yok. Öte yandan Abdüllatif Şener bugün (salı) Bağcılar’da ekonomi ile ilgili CHP’lilere konferans veriyordu. Bir Konya milletvekilinin Bağcılar’daki bir panelde ne işi var? Bunu sorduğum CHP’lilerin tümü "Tabii ki İstanbul’a göz kırpmak için" dediler.

        İstanbul için adı geçenlerden birinin de Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu biliyoruz. İmamoğlu pazar günü Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. O görüşmeden net bir sonuç çıkmamış. Bir önceki yazıda da belirttiğim gibi pek istekli değil, diye duyuyorum. Ancak görev verilirse kabul edeceğini söylüyormuş.

        Kısacası Kemal Bey’in kafasında şu an İstanbul için en kuvvetli 3 seçenek Abdüllatif Şener, Gürsel Tekin ve Ekrem İmamoğlu gibi görünüyor.

        Ancak 6 Aralık’taki Parti Meclisi toplantısına kadar herhangi bir gelişme olacağını sanmam. İsimlerin açıklanması ise 15’inden sonraya kalacak gibi görünüyor.

        ***

        AK Parti’nin İzmir ve Ankara için seçim şifreleri

        Gelelim AK Parti’ye… Tayyip Erdoğan, beklendiği gibi Ankara ve İzmir adaylarını açıkladı. Dünkü 20 isimle birlikte AK Parti’nin şehirlerdeki listeleri önemli oranda netlik kazandı.

        Yukarıda da bahsettiğim gibi İzmir’i özellikle önemsiyor AK Parti. İzmir’de hizmetleri anlatan, AK Parti belediyeciliğinin farkının önemini vurgulayan bir kampanya yapmayı hedefliyor. Bu yolla kentteki "partizan oy verme" eğilimini kırmak istiyor. Nihat Zeybekci’nin iktisatçı ve işadamı kimliği de ön plana çıkarılarak, seçmende güven tazelenmesi hedeflenecek.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında açıkladığı 20 aday arasında Özhaseki de bulunuyor.
        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında açıkladığı 20 aday arasında Özhaseki de bulunuyor.

        ÖZHASEKİ VE BELEDİYECİLİK

        Ankara’da Özhaseki ismi zaten bir süredir netleşmişti. Özhaseki, yumuşak üslubu, her kesime sempatik gelen tavrı ile ciddi bir siyasi başarı elde etmiş görünüyor. Baba tarafı Kayserili biri olarak Özhaseki’nin belediye başkanlığını iyi bilirim. Hakikaten Kayseri’yi yeniden yaratmış isimdir. Şehirde çok sevilir.

        Gördüğüm kadarıyla Ankara’da tercih edilmesinin sebebi hem diyaloğa açık üslubu hem de bu seçimlerin odak noktasının belediyecilik olduğunu hatırlatmak.

        Melih Gökçek, Osman Gökçek
        Melih Gökçek, Osman Gökçek

        MELİH GÖKÇEK ADAY DEĞİL AMA...

        Ankara demişken kulağıma sağlam kaynaklardan gelen bir bilgiyi daha vereyim: Uzun yıllardır ilk kez Melih Gökçek’in aday olmadığı bir seçimde oğlu Osman Gökçek’in AK Parti’den Keçiören belediye başkan adayı olarak gösterilme olasılığı oldukça kuvvetli. Ne ilginç bir tesadüf ki 1984 yılında Melih Gökçek Keçiören Belediye Başkanı olduğunda 36 yaşındaydı. Oğul Gökçek de 2019 seçimlerinde sandıktan galip çıkarsa tıpkı babası gibi 36 yaşında Keçiören belediye başkanı olacak.

        Diğer Yazılar